لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۱

دیدار هیئت جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا با نتانیاهو در اورشلیم


دیدار بنیامین نتانیاهو و کوین مک کارتی رئیس فراکسیون اکثریت در مجلس نمایندگان آمریکا
دیدار بنیامین نتانیاهو و کوین مک کارتی رئیس فراکسیون اکثریت در مجلس نمایندگان آمریکا

حدود بیست تن از شخصیت های بلندپایه آمریکایی که اکثر آن ها اعضای مجلس نمایندگان کنگره بودند، در ساعات بعدازظهر روز پنجشنبه ۱۹ مرداد به وقت اسرائیل با بنیامین نتانیاهو نخست وزیراسرائیل در دفتر کار او دیدار کردند.

ریاست این هیات را کوین مک کارتی رئیس فراکسیون اکثریت در مجلس نمایندگان آمریکا به عهده داشت. نتانیاهو سه روز پیش دیدار جداگانه ای با شماری از نمایندگان دموکرات کنگره به ریاست «استنی هویر» رئیس فراکسیون دموکرات ها در مجلس نمایندگان به عمل آورد.

در بیانیه کوتاهی که در پایان دیدار روز پنجشنبه از جانب دفتر نخست وزیری اسرائیل انتشار یافت، کوچکترین اشاره ای به موضوع های مورد بحث نشده است.

ولی آگاهان سیاسى در اورشلیم می گویند: دیدار روز پنجشنبه فرصتی بود تا نخست وزیر اسرائیل آن چه را که «چالش های امنیتی اسرائیل» می نامد، برای میهمانان آمریکایی بازگو کند. بیشتر شرکت کنندگان در دیدار امروز اعضای جدید مجلس نمایندگان آمریکا هستند که آگاه ساختن آن ها از دیدگاه های اسرائیل از دیدگاه نخست وزير آن كشور امر مهمی است.

در پایان دیداری که نتانیاهو روز دوشنبه با شماری از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان داشت، رئیس هیات، «استنی هویر» یک بار دیگر همکاری و همگامی با اسرائیل در مسائل عمده منطقه ای و جهانی را مورد تاکید قرار داد و خاطر نشان ساخت که هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در این باره مواضع مشابه دارند.

دولت اسرائیل همیشه با کنگره ایالات متحده (هم سنا و هم مجلس نمایندگان) روابط دوستانه و همکاری های تنگاتنگ داشته است. این همکاری به ویژه در دوران ریاست جمهوری پرزیدنت باراک اوباما اهمیت داشت. زیرا دولت نتانیاهو و ترامپ در مورد شماری از مسائل عمده منطقه ای، به ویژه در رابطه با مسائل اتمی ایران و همچنین صلح با فلسطینی ها اختلاف داشتند، ولی کنگره همگامی بیشتری با اسرائیل داشت.

اسرائیل از تلاش کنگره آمریکا در تصویب تحریم های جدید علیه برنامه های موشکی ایران بسیار خرسند است. دولت نتانیاهو نیز همانند دولت جدید در واشنگتن بر این باور است که موشک سازی ایران یک خطر بزرگ محسوب می شود که پیش از آن که فرصت از دست برود، باید آن را متوقف ساخت.

در اسرائیل یادآوری می کنند که تهدیدهای موشکی کره شمالی علیه مواضع آمریکایی در گوام، و حتی تهدیدها علیه کره جنوبی و ژاپن، حساسیت مجهز شدن ایران به موشک های پیشرفته را بیش از پیش آشکار می سازد.

اسرائیل و آمریکا بر این باورند که رژیم ایران شش ماه پس از آن که از برجام خارج شود، می تواند نخستین بمب هسته ای خود را تولید کند و اگر موشک های آماده پرتاب داشته باشد، می تواند همانند کره شمالی به تهدید و زورگیری روی آورد.

با این همه، کارشناسان نظامی اسرائیل بر این باورند که حتی اگر ایران قادر به تولید نخستین بمب هسته ای خود باشد، هنوز از نظر نظامی به صلاحش نیست که دست به حمله بزند – به ویژه آن که معلوم نیست موشک های رژیم ایران تا چه حد واقعا «نقطه زن» باشند.

در ارزیابی های پیشین کارشناسان نظامی اسرائیل گفته شده بود که هیچیک از هفت موشک ایرانی پرتاب شده به سوی هدف های داعش در دیرالزور سوریه در ماه گذشته، به هدف اصابت نکرده است.

نتانیاهو در دوران ریاست جمهوری پرزیدنت اوباما کارزار سیاسی بی امانی را علیه برجام در پیش گرفت و این استدلال را مطرح ساخت که در شرائط آن روز ایران، در صورتی که امريكا پافشاری می کرد، می توانست محدودیت های اتمی بیشتری را بر ایران بقبولاند.

پرزیدنت ترامپ که در دوران رقابت انتخاباتی گفته بود که برجام را پاره خواهد کرد، برای بازنگری در این توافق، کمیسیون ویژه ای را مامور ساخته که نیکی هیلی سفیر ایالات متحده در سازمان ملل به همین هدف روانه وین شده تا اطلاعات دست اولی در این باره از آژانس بین المللی انرژی اتمی کسب کند.

به گفته آگاهان، هم کارشناسان آمریکایی و هم متحصصین اسرائیلی بر این باورند که نباید برجام را باطل کرد، بلکه باید کوشید نظارت های نزدیکتری بر فعالیت های اتمی ایران اعمال شود و در چارچوب آن برخی قرارگاه های نظامی، و به ویژه پارچین، مورد بازرسی دقیق قرار گیرد.

همکاری و همآهنگی بین اسرائیل وامريكا در مورد ایران، از هنگام آغاز ریاست جمهوری پرزیدنت ترامپ بسیار نزدیک تر شده است.

یکی دیگر از چالش های امنیتی که احتمالا نتانیاهو امروز در دیدار با نمایندگان جمهوریخواه به آن پرداخت، ادامه جنگ در سوریه است که روسیه و ایران از یک سو در آن شرکت دارند و از سوی دیگر ایالات متحده به تقویت نیروهای سکولار و دموکرات آن کشور ادامه می دهد. اسرائیل بسیار نگران است که در پایان این جنگ، نیروهای وابسته به ایران در سوریه بمانند و آن کشور را به پایگاه جدید دست اندازی علیه اسرائیل مبدل سازند.

آگاهان سیاسی می گویند که دولت پرزیدنت ترامپ این نیاز اسرائیل را درک می کند و به آن توجه دارد.

محافل سیاسی اسرائیل از دخالت مستشاران نظامی آمریکایی در ازاد سازی شهر الرقۀ در سوریه که مرکز قدرت داعش نام گرفته بسیار خوشنود هستند. اسرائیل پیشتر ابراز نگرانی کرده بود که این شهر توسط افراد سپاه پاسداران و حزب الله لبنان و واحدهای وابسته به رژیم ایران آزاد شود و در تصرف آن ها باقی بماند.

به گفته آگاهان دو موضوع دیگری که احتمالا در دیدار امروز مورد بحث قرار گرفته، یکی امکان انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به اورشلیم، و دیگری روند صلح اسرائیلی – فلسطینی بوده است.

آگاهان تاکید می کنند که دیدار امروز بین نتانیاهو و نمایندگان جمهوریخواه، تنها برای شنیدن دیدگاه های دولت اسرائیل بود که از نظر روابط عمومی، برای این کشور اهمیت زیاد دارد و بر گستره تفاهم بین دو کشور می افزاید.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG