روابط آمریکا و عربستان، تحت‌الشعاع اختلاف بر سر میزان تولید نفت

اختلاف بر سر میزان تولید نفت، روابط دیرینه واشنگتن و متحدش در خلیج فارس را تحت تاثیر قرار داده است. تصمیم اخیر مقامات سعودی در هماهنگی با اوپک پلاس جهت کاهش تولید که به منظور جلوگیری از سقوط قیمت نفت گرفته شده، دلیل این وضعیت است.

تحلیلگران می‌گویند تصمیم اوپک پلاس برای کاهش دو میلیون بشکه‌ای تولید روزانه نفت، تحریم های غرب علیه روسیه را کم اثر کرده و امنیت انرژی را به خطر می اندازد.

طبق گزارش ها، سفر جو بایدن به عربستان در تابستان گذشته و دیدار او با محمد بن سلمان برای درخواست افزایش میزان تولید نفت و کاهش قیمت انرژی صورت گرفت.

مارتین ایندیک، یکی از اعضای برجسته شورای روابط خارجی در نیویورک و مشاور سابق باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه گفت: « در زمان حضور رئیس جمهور در آنجا، ولیعهد عربستان متعهد شد تولید نفت را تا پایان سال افزایش دهد، البته با توافق بر عدم اعلام جزئیات. اما آنها به این تعهد عمل نکردند.»

ایندیک بی توجهی عربستان به رابطه اش با ایالات متحده را بسیار مشکل آفرین توصیف کرد. او تمرکز عربستان بر منافع اقتصادی خود ، بدون در نظر گرفتن تاثیر این امر بر تلاش ها برای تحریم روسیه و کاهش درآمدهای نفتی این کشور در آستانه ورود به زمستان و بمباران غیرنظامیان در اوکراین توسط پوتین را یک سویه خواند.

در پی این مسئله، برخی از اعضای کنگره نیز خواستار بازنگری آمریکا در کمک های نظامی اش به عربستان سعودی شده اند.

پس از آن که اوپک پلاس در جلسه خود در وین با کاهش تولید نفت به میزان روزانه ۲ میلیون بشکه موافقت کرد، سخنگوی کاخ سفید گفت که این تصمیم نشان‌دهنده «همسویی این گروه با روسیه» است.

این تصمیم به رغم فشار ایالات متحده و دیگر کشورها و با وجود کمبود نفت در بازار گرفته شد. این کاهش تولید ممکن است موجب شود قیمت نفت، که از هر بشکه ۱۲۰ دلار به ۹۰ دلار کاهش یافته بود، به شرایط گذشته برگردد.

کارین ژان‌پی‌یر، سخنگوی کاخ سفید، در این رابطه گفت: «واضح است که اوپک پلاس با تصمیم امروزش در حال همسویی با روسیه است و من توضیح بیشتری در این زمینه نمی‌دهم. ما با شرایطی روبرو هستیم که بازارهای جهانی و اقتصاد جهان تحت تاثیر جنگ به راه افتاده توسط پوتین قرار گرفته است. تصمیم امروز اوپک پلاس بر کشورهای کم درآمد و متوسط درآمد تأثیر مستقیم دارد. ما فکر می‌کنیم این تصمیم اوپک پلاس نادرست و در جهت ثروت‌اندوزی است .»

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، و برایان دیز، مدیر شورای ملی اقتصاد، نیز در واکنش به تصمیم اوپک پلاس با انتشار بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، از دولت و کنگره می‌خواهد که راه‌هایی را برای افزایش تولید انرژی در آمریکا با هدف کاهش کنترل اوپک پلاس بر قیمت‌های انرژی بررسی کنند.

اما مقامات اوپک می‌گویند کاهش دو میلیون بشکه در روز، که بیشترین میزان از سال ۲۰۲۰ است، تنها ۲ درصد تقاضای جهانی است و این چندان قابل توجه نیست؛ چون در ماه اوت اوپک روزانه ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه کمتر از هدف تعیین شده تولید کرده است. دلیل این تولید کمتر تحت تحریم بودن روسیه، ونزوئلا، و ایران و مشکلات فنی در عملیات تولید نفت نیجریه و آنگولا بود.