روسیه و چین روز سه شنبه قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی برای تحریم دولت سوریه بابت اتهام مطرح شده در مورد بکارگیری سلاحهای شیمیایی در طول جنگ داخلی شش ساله در آن کشور را وتو کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این هفتمین قطعنامه علیه دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در طول سالهای اخیر در شورای امنیت سازمان ملل متحد است که مسکو و پکن مانع از تصویب آن میشوند.
روسیه از ابتدا گفت قطعنامه پیشنهادی فرانسه، بریتانیا و آمریکا را وتو خواهد کرد و پکن نیز در حمایت از استدلال مسکو، که تصویب قطعنامه مذاکرت صلح در ژنو را به خطر میاندازد، آن را وتو کرد.
چین یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد است که دارای حق وتو بوده و رأی امروز، ششمین وتوی آن کشور به منظور جلوگیری از تصویب قطعنامهای علیه دمشق است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه این قطعنامه را کاملا نامناسب و بیجا خوانده است. اما نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل در واکنش گفت «این قطعنامه خیلی هم مناسب و بجاست.»
شورای امنیت پانزده عضو دارد که ۹ عضو آن به قطعنامه پیشنهادی امروز برای تحریم سوریه رأی موافق دادند. بولیوی رأی مخالف داد و سه کشور مصر، اتیوپی و قزاقستان رأی ممتنع دادند.
برای آن که قطعنامهای در شورای امنیت به تصویب برسد، باید ۹ کشور عضو به آن رأی موافق بدهند و هیچکدام از پنج عضو دائم دارای حق وتو – یعنی ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین – آن را وتو نکنند.
آمریکا، فرانسه و بریتانیا این قطعنامه را در پی انتشار نتایج تحقیقات سازمان ملل و سازمان منع سلاحهای شیمیایی پیشنهاد کردند. بر اساس این گزارش، نیروهای دولتی سوریه در سه مورد از گاز کلر علیه مخالفان استفاده کردهاند.
بشار اسد استفاده از تسلیحات شیمیایی را در طول جنگ داخلی که ششمین سال خود را سپری میکند رد کرده و روسیه، حامی اصلی دمشق، نیز مدارک و شواهد این دو سازمان بین المللی برای اثبات ادعای خود را زیر سئوال برده است.