بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار برای سال ۱۴۰۱، سهم جمعیت بیکار فارغالتحصیل آموزش عالی از کل بیکاران ۴۰ درصد بوده است.
مرور آمارها نشان میدهد که در این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری به نقاط روستایی بالاتر است. بر همین اساس در سال ۱۴۰۱ سهم جمعیت شاغل فارغالتحصیلان آموزش عالی از کل شاغلان ۲۶.۷ درصد بوده است.
به باور کارشاسان، یکی از عوامل افزایش بیکاری زنان در چندماه اخیر اعتراضات سراسری پاییز سال گذشته بود که با محوریت زنان شروع شد و در نخستین واکنش، حاکمیت در نهایت زنان را متضرر کرد.
«روزنامه دنیای اقتصاد» ۲۶ مهرماه تنها چند هفته بعد از آغاز اعتراضات نوشت که «مطابق برآوردها، زنان سهم قابل توجهی در مشاغل فضای اینترنت داشتند که تحولات هفتههای اخیر، ضربه جدیدی به اشتغال آنها وارد کرده است.»
گزارش سالانه بانک جهانی نیز با عنوان «زنان، تجارت و قانون» که وضعیت مربوط به کسب و کار زنان را در ۱۹۰ کشور جهان در سال ۲۰۲۲ بررسی کرده نشان میدهد ایران ، از صد امتیاز ۳۱.۳ را به دست آورده است و تنها از قطر، سودان، یمن و نوار غزه جلوتر است.
بر اساس این گزارش، پنجاه و پنج کشور، همچنان تحرک زنان را محدود میکنند و جمهوری اسلامی ایران و سودان جنوبی در شاخص تحرک زنان، امتیاز صفر گرفتهاند.