شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه با صدور بیانیهای نگرانی عمیق خود را از خشونتهای اخیر استان راخین میانمار، که موجب شده است حدود ۴۰۰ هزار اقلیت مسلمان روهینگیا به بنگلادش پناه ببرند، ابراز کرد.
پانزده عضو شورا از گزارشهای مربوط به خشونت مفرط در جریان عملیات امنیتی در راخین ابراز نگرانی کرده و خواستار اقدام فوری برای پایان دادن به خشونت و برقراری نظم و قانون و حفاظت از غیرنظامیان در آن منطقه شدند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی علاوه بر اعلام این خبر، از قول ماتیو رایکرافت نماینده بریتانیا در سازمان ملل نوشت، این برای نخستین بار در ۹ سال گذشته است که این شورا بر سر بیاینهای درباره میانمار به توافق رسیده است.
نشست امروز عصر شورای امنیت به درخواست سوئد و بریتانیا، و پس از آن برنامه ریزی شد که زید رعد حسین کمیسر عالی حقوق بشر آن نهادی بین المللی برخورد با اقلیت روهینگیا را «نمونه آشکار پاکسازی قومی» خواند.
وی میگوید شورای حقوق بشر گزارشهایی دریافت کرده که نشان میدهند نیروهای امنیتی و شبه نظامیان محلی در راخین روستاها را به آتش کشیده، افراد را بدون محاکمه کشته و ارتش میانمار نیز مرز با بنگلادش را مین گذاری کرده است.
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد از آواره شدن ۳۷۰ هزار روهینگیایی از آغاز درگیریها در ۲۵ ژوئن خبر داده است.
در آن روز یک گروه شبه نظامی روهینگیا با ادعای حمایت از آن جامعه اقلیت در برابر حملات و آنچه پاکسازی قومی خواند، به یک پاسگاه پلیس و یک پادگان نظامی حمله کردند، که در درگیری های پس از آن ۴۰۰ نفر کشته شدند.
در این میان، شیخ حسینه نخست وزیر بنگلادش در دیدار از شهرک مرزی «کاکس بازار» از دولت میانمار خواسته است به آوارگان کمک رسانی کند.
آنگ سان سوچی برنده جایزه صلح نوبل که عملا رهبر میانمار محسوب میشود، به دلیل سکوت و بی عملی در برابر خشونتها، مورد انتقاد شدید بین المللی قرار گرفته است.
وی در واکنش عامل بحران را «کوه یخ اطلاعات نادرست درباره خشونتها» عنوان کرده و میگوید «اخبار جعلی در راستای خدمت به تروریستها» انتشار مییابد.
دالای لاما رهبر معنوی بودائیان نیز از خانم سوچی خواسته است شخصا برای متوقف کردن خشونتها وارد عمل شود.