احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه کلیات گزارش تازه خود را در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، پیش از ارائه آن به شورای حقوق بشرمجمع عمومی سازمان ملل در یک نشست خبری ارائه کرد و به پرسشهای خبرنگاران حاضر در جلسه پاسخ داد.
آقای شهید در این گزارش از افزایش اعدامها اعم از اعدام نوجوانان و پیروان اقلیتهای قومی و مذهبی، و نیز محدویت آزادی بیان و حق دسترسی به اطلاعات در ایران ابراز نگرانی کرد.
گزارش آقای شهید دوره یک ساله ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۳ را در برمیگیرد. وی در نشست مطبوعاتی امروز خود با خبرنگاران، از افزایش شمار اعدامها در این فاصله زمانی در ایران ابراز نگرانی کرد.
به گفته او، و بنا بر گزارشهای دریافتی بین ماههای ژوئیه ۲۰۱۳ تا ژوئن ۲۰۱۴، حداقل ۸۵۲ نفر در ایران اعدام شدهاند. دولت ایران همچنین به اعدام مجرمان نوجوان ادامه میدهد. طبق گزارشها، تنها در سال ۲۰۱۴ میلادی، ۸ نفر که گمان میرود در زمان وقوع جرم منتسب به آنها زیر ۱۸ سال سن داشتند، اعدام شدند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران از اعدام اعضای گروههای اقلیت قومی، بویژه کسانی که از حقوق قومی، فرهنگی، زبانی و یا حقوق اقلیت مذهبی خود حمایت میکنند و به نحو نامتناسبی با اتهاماتی از قبیل «محاربه» و «افساد فیالارض» روبرو شده و اعدام میشوند، عمیقا ابراز نگرانی کرد.
البته وی به پاسخ تهران نیز در این زمینه اشاره کرد که مقامات ایران میگویند کردها و عربهایی که در ایران اعدام شدهاند، اقدام به «انبار اسلحه و حملات خشونتآمیزی» کرده بودند.
محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در آخرین سخنان خود در این زمینه گفت «احمد شهید، متهمان به تروریسم را مدافع حقوق بشر میخواند؛ مثلا در موردی ما فردی را که عامل بمبگذاری بود و خانهاش معدن اسلحه بود گرفتیم و اعدام کردیم، اما آنها گفتند که این فرد مدافع حقوق بشر بوده است.»
آقای شهید همچنین در گزارش جدید خود به محدودیت آزادی بیان و حق دسترسی به اطلاعات اشاره کرد و گفت مسدود کردن وبسایتهای حاوی اخبار و تحلیلهای سیاسی، کم کردن سرعت دسترسی به اینترنت و ارسال پارازیت روی برنامههای ماهوارهای که از خارج از کشور پخش میشوند، کماکان ادامه دارد.
مقامات جمهوری اسلامی همواره اینگونه اقدامات را برای مصونیت قشر جوان در ایران، در برابر آنچه که «تهاجم فرهنگی» میخوانند، اجرا میکنند.
وی همچنین به بازداشت خبرنگاران اشاره کرد و گفت دست کم ۳۵ روزنامهنگار در حال حاضر در کشور در حبس به سر میبرند، و گزارشات مختلف همچنان ادعا میکنند روزنامهنگاران بسیار دیگری نیز تحت آزار، بازجویی و تعقیب قرار دارند. وی در ادامه، و در برابر این آمار، به پاسخ ایران اشاره میکند که «قانون مطبوعات تنها فعالیتهای مجرمانه را غیرقانونی میداند.»
احمد شهید، حدود سه سال است که به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران فعالیت میکند، اما تاکنون به او اجازه سفر به ایران داده نشده است.
شب گذشته، محمدجواد لاریجانی در گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲ سیمای جمهوری اسلامی ایران، آقای شهید را متهم به عدم «بیطرفی» کرد و گفت او «گزارشگر نیست، بیشتر شبیه بازیگری است که در شبکههای مختلف تلویزیونی علیه ایران صحبت میکند.»
به گزارش ایرنا، وی در توضیح عدم صدور مجوز برای ورود او به ایران گفت «برای چه به ایران بیاید، وقتی تنها قضاوت میکند و تغییری در رفتار او به رغم توضیحات مسئولان انجام نشده است.»