مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی جمعه گفت که به نظر میرسد ایران با ناظر هستهای سازمان ملل بر سر اطلاعاتی که باید درباره برنامه هستهای خود ارائه کند، اختلاف نظر دارد.
رافائل گروسی در جریان کنفرانسی در رم ضمن ابراز نگرانی از قصد تهران برای افزایش ظرفیت غنیسازی خود، گفت که «به نظر نمیرسد که درباره تعهدات ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدگاه مشترکی میان طرفین وجود داشته باشد.»
به گفته رافائل گروسی، روابط با ایران را باید به مسیر اصلی بازگرداند. او در ادامه افزود که «هنوز امیدوار است» تا تهران توضیحی درباره کشف غیرمنتظره چند سال پیش از آثار اورانیوم در سه سایت اعلام نشده خود ارائه دهد.
گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید که ایران با بازدید ناظران آژانس در ماه نوامبر موافقت کرده است تا پاسخ به پرسشهای مورد نظر را آغاز کند. با این حال این دیدار هنوز انجام نشده است.
کشورهای غربی میگویند که موضوع ذرات اورانیوم غیرقابل توضیح در سایتهای ایران به مانعی در مذاکرات گستردهتر برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با قدرتهای جهانی تبدیل شده است، زیرا تهران اکنون به دنبال بسته شدن تحقیقات آژانس بهعنوان بخشی از این مذاکرات است.
به گفته رافائل گروسی، مذاکرات متوقف شده است و «شتاب لازم برای احیای توافق هستهای به چشم نمیخورد.»
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه افزود که از قصد ایران برای آغاز غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصدی در نیروگاه هستهای فردو نگران است.
رافائل گروسی گفت که ایران به آژانس اطلاع داده است که غنیسازی ۶۰ درصدی خود را نه دو برابر، بلکه سه برابر میکند که بسیار نزدیک به سطح نظامی ۹۰ درصدی است.
او در ادامه افزود که این موضوعی پیشپا افتاده نیست و پیامدهایی دارد، زیرا فهرستی از مواد هستهای را در اختیار ایران قرار میدهد که نمیتوان آنها را حذف کرد. به گفته رافائل گروسی، این مواد ممکن استفادههای دیگری داشته باشد و به همین دلیل باید آنها را بررسی کرد.
ایران، تلاش برای تولید تسلیحات نظامی را رد میکند و مدعی است که فناوری هستهای این کشور صرفا برای اهداف غیرنظامی است.
گفتنی است روز پنجشنبه روسای جمهوری ایالات متحده و فرانسه هم با صدور یک بیانیه مشترک بار دیگر بر جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به بمب هستهای تاکید کردند.
در بیانیه روسای جمهوری فرانسه و آمریکا بر همکاری این دو کشور با دیگر شرکای بینالمللی برای رسیدگی به «تشدید تنشهای هستهای ایران، همکاری ناکافی این کشور با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از جمله در مورد مسائل جدی و باقیمانده مربوط به تعهدات قانونی ایران تحت موافقتنامه پادمانهای پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای، و فعالیتهای بیثباتکننده آن در خاورمیانه، به ویژه انتقال موشکها و پهپادهایش، از جمله به عناصر غیردولتی» تاکید شده است.