افزایش شیوع وبا و تب دنگی در شرق سودان؛ سازمان ملل: علاوه بر فقر و درگیری، تغییرات اقلیمی مقصر هستند

مردی با فرزندش در یک مرکز درمانی در سودان (آرشیو)

آژانس بهداشت سازمان ملل روز سه‌شنبه، چهارم مهرماه، از شیوع وبا و تب دنگی در شرق سودان خبر داد.

این در حالی است که هزاران نفر، در بحبوحه جنگ داخلی مرگبار بین ارتش این کشور و یک نیروی شبه نظامی، در اردوگاه‌های شلوغ و پرجمعیت پناه گرفته‌اند.

بنا بر گزارش سازمان بهداشت جهانی، ۱۶۲ تن گه گمان می‌رود به وبا مبتلا باشند در بیمارستان‌های استان قضارف سودان و سایر مناطق در امتداد مرز سودان با اتیوپی بستری شدند.

به گزارش آسوشیتدپرس، سازمان بهداشت جهانی گفت که ۸۰ مورد وبا تایید شده است و ۱۰ تن بر اثر این بیماری که یک عفونت باکتریایی ناشی از غذا یا آب آلوده است، جان خود را از دست داده‌اند.

تشدید درگیری‌ها در سودان در بهار سال جاری بین ارتش و یک گروه شبه نظامی قدرتمند به یک جنگ علنی در خارطوم، پایتخت سودان، و دیگر مناطق در سراسر این کشور واقع در شرق آفریقا شد.

همچنین ببینید: تلاش‌های بی‌نتیجه برای آتش‌بس در سودان؛ درگیری‌ها در خارطوم تشدید شده است

سازمان مردم‌نهاد «پزشکان بدون مرز» دو مرکز برای درمان بیماران وبا همراه با دو تیم سیار در قضارف راه اندازی کرده است.

سازمان بهداشت جهانی و آژانس پناهندگان سازمان ملل نیز مرکز قرنطینه وبا را در بیمارستان آموزشی قضارف، مرکز پزشکی اصلی این استان بازسازی کرده‌اند.

شیوع وبا در کشور فقیر سودان غیر عادی نیست. این بیماری در آخرین همه‌گیری بزرگ کشور در سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ هجری شمسی) در کمتر از دو ماه حدود ۲۲ هزار نفر را بیمار کرده و دست‌کم ۷۰۰ تن کشته برجای گذاشت.

بنا بر گزارش سازمان بهداشت جهانی، شیوع وبا در کشور همسایه اتیوپی نیز که در اوت ۲۰۲۲ (تابستان سال گذشته) آغاز شد، دست‌کم ۲۰ هزار نفر را بیمار کرده و باعث مرگ بیش از ۲۷۰ نفر شده است. شیوع این بیماری هفت منطقه از جمله مناطقی را که در امتداد مرز با سودان قرار دارند را تحت تاثیر قرار داده است.

سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که بیش از ۵۰۰ مورد مشکوک به تب دنگی در سودان گزارش شده است که بیشتر آنها در مراکز شهری در استان قضارف هستند.

تب دنگی ناشی از ویروس دنگی است که از طریق نیش پشه‌های آلوده به این ویروس به انسان منتقل می‌شود.

به گفته سازمان بهداشت جهانی، تعداد واقعی این بیماری به مراتب بسیار بیشتر است، چرا که اکثر بیماران اغلب به بیمارستان نمی‌روند و به درمان‌های خانگی متکی هستند.

اتحادیه پزشکان سودان می‌گوید «صدها» بیمار مبتلا له تب دنگی در شرق این کشور جان خود را از دست داده‌اند و شیوع این بیماری را «بحران سلامتی» توصیف کرده است. این سازمان هیچ چارچوب زمانی برای مرگ و میرها ارائه نداده، اما می‌گوید که بیشتر بیمارستان‌های قضارف از مبتلایان پر شده است.

بنا بر گزارش دفتر هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل، باران‌های شدید و سیلاب از ماه ژوئیه (اواسط تابستان) تاکنون دست‌کم ۱۳ هزار ‌خانه را در هفت استان سودان ویران کرده و یا به آنها آسیب رسانده است. این سازمان گفت که بیش از ۷۲ هزار نفر در منطقه تحت تاثیر قرار گرفته‌اند.

سازمان بهداشت جهانی ماه گذشته گزارش داده بود که در حالی که فقر و درگیری همچنان از محرک‌های پایای وبا در سراسر جهان هستند، وقوع طوفان‌های قدرتمند و باران‌های شدید و سیلاب‌های ناشی از تغییرات اقلیمی نیز به شیوع این بیماری بیشتر دامن می‌زنند.

همچنین ببینید: ادامه درگیری‌ها در سودان؛ شمار گرسنگان به ۲۰ میلیون نفر رسید