آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، در سخنرانی خود در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو گفت تهاجم روسیه «مرگ، ویرانی، و آوارگی گستردهای را به دنبال داشته است.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز دوشنبه در سخنانی در نشست شورای حقوق بشر این سازمان در ژنو گفت در حالی که جنگ تمام عیار روسیه در اوکراین بدون چشم اندازی برای پایان به دومین سال کشیده است، حملات روسیه به غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی تلفات زیادی را به همراه داشته، و باعث «گستردهترین نقض حقوق بشر» در دنیای امروز شده است.
روسیه پس از شکست در تصرف کییف در هفتههای نخست حمله به اوکراین در ۲۴ فوریه سال گذشته، و متحمل شدن یک رشته شکستهای تحقیرآمیز در پاییز گذشته، جبهه را تثبیت کرده و تلاشهای خود را برای تصرف چهار استان دونتسک، خرسون، لوهانسک و زاپوریژیا متمرکز کرده است. مسکو در ماه سپتامبر به طور غیرقانونی اعلام کرد که این چهار استان به روسیه منضم شدهاند.
در همین حال، اوکراین امیدوار است با استفاده از تانکهای جنگی و سلاحهای جدیدی که غرب وعده تحویل آنها را داده، حملات متقابل جدیدی را آغاز کند و بیشتر مناطق اشغالی را پس بگیرد.
آثار جنگ شدید بر سر قلمرو شرقی اوکراین، روز یکشنبه در یک بیمارستان صحرایی اوکراین که به درمان مجروحان نبرد بر سر شهر ویران شده باخموت میپردازد، دیده میشد – سیلی از سربازان مجروح با برانکارد به سوی بیمارستان سرازیر بود.
آناتولی، رئیس خدمات پزشکی، گفت که تیم او هر روز دهها سرباز را مداوا میکند و به سختی فرصتی برای غذا خوردن دارد. او به آسوشیتدپرس گفت: «پزشکان زیر نظر من بیوقفه کار میکنند. قبل از تهاجم هفته گذشته، ما در طول ۹ ماه گذشته بین ۵۰ تا ۶۰ مجروح داشتیم. اما اکنون، گاهی بیشتر از این تعداد را تنها در یک روز به این بیمارستان میآورند.»
گوترش به مواردی از خشونت جنسی، ناپدید شدن اجباری، بازداشت خودسرانه، و نقض حقوق اسیران جنگی اشاره کرد که دفتر حقوق بشر سازمان ملل آنها را ثبت کرده است. او از این که اعلامیه جهانی حقوق بشر، که اکنون ۷۵ سال دارد، «بیش از حد نقض شده و مورد سوء استفاده قرار گرفته است» انتقاد کرد.
اظهارات گوترش در حالی بیان شد که ارتش اوکراین اعلام کرد روسیه از شامگاه یکشنبه تا صبح دوشنبه با پهپادهای انفجاری به چندین منطقه از کشور حمله کرد، که منجر به کشته شدن دو نفر شد. ستاد کل ارتش اوکراین گفته که نیروهای کییف ۱۱ پهپاد از ۱۴ پهپاد شاهد ساخت جمهوری اسلامی ایران را سرنگون کردند.
دبیرکل سازمان ملل خطاب به نهاد عالی حقوق بشر سازمان گفت: «اکنون لحظهای است که باید در سمت درست تاریخ بایستیم.» روسیه سال گذشته در بحبوحه افزایش فشارهای بینالمللی بر سر جنگ در اوکراین، از کرسی خود در شورای حقوق بشر کنار رفت.
دهها فرستاده بلندپایه در نشست ژنو – که بیشترشان از کشورهای غربی بودند – روسیه را به دلیل رفتارش در جنگ مورد انتقاد قرار دادند. همزمان، نمایندگان شرکت کننده در کنفرانس خلع سلاح مورد حمایت سازمان ملل، از تصمیم پوتین برای تعلیق مشارکت روسیه در توافقنامه «استارت نو» با ایالات متحده، آخرین توافقنامه کنترل تسلیحات هستهای بین مسکو و واشنگتن، انتقاد کردند.
در همین حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز دوشنبه گفت: «ما در حال حاضر شرایط را برای حل و فصل مسالمتآمیز آماده نمیبینیم.»