رئیس جمهوری اوکراین درباره برقراری پیوندهای نزدیک با ناتو با باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده و دیگر رهبران سازمان ناتو گفتگو کرده است. درهمین حال روسیه اعلام کرد که آمادگی دارد برای فرونشاندن بحران در اوکراین گامهای عملی بردارد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پترو پوروشنکو، با نادیده گرفتن تهدیدهای روسیه که تلاش اوکراین برای پیوستن به پیمان ناتو از پیشرفت مذاکرات صلح جلوگیری خواهد کرد، روز پنجشنبه پیش از گشایش نشست رسمی سران کشورهای عضو ناتو در ولز، انگلستان، در جلسهای با حضور رئیس جمهوری آمریکا، نخست وزیر بریتانیا، رئیس جمهوری فرانسه، صدر اعظم آلمان و نخست وزیر ایتالیا حضور یافت و درباره راههای پیوستن کشورش به ناتو به تبادل نظر پرداخت. آقای پورشنکو سپس با سران تمام ۲۸ کشور عضو ناتو ملاقات کرد.
مقامات ناتو روشن کردهاند که عضویت اوکراین فعلا مطرح نیست، اما انتظار میرود این اتحادیه نظامی، حمایت کامل خود را از دولت پوروشنکو در اوکراین ابراز کند و افزایش کمکهای لجستیکی برای ارتش اوکراین را اعلام کند.
روز چهارشنبه، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، که حمایت از شورشیان در شرق اوکراین را تکذیب میکند، یک طرح هفت مادهای برای پایان دادن به مناقشه پیشنهاد کرد و گفت امیدوار است در مذاکرات روز جمعه صلح در مینسک، پایتخت بلاروس، گشایشی صورت بگیرد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز روز پنجشنبه گفت مسکو امیدوار است رهبران اوکراین و گروههای مخالف در شهرهای لوهانسک و دونتسک در شرق اوکراین، از طرح ارائه شده توسط رئیس جمهوری روسیه استقبال کنند.
آقای لاروف که در دیداری با ایلکا کانروا، رئیس مجمع پارلمانی سازمان امنیت و همکاری در اروپا سخن میگفت، اظهار کرد روسیه آماده است در همکاری با آن سازمان، گامهای عملی در راستای کاهش تنش و فرونشاندن بحران در اوکراین بر دارد.
با این حال، وزیر امور خارجه روسیه هشدار داد سخنان مقامات در کیف درباره پیوستن اوکراین به ناتو، تلاشی است آشکار برای به انحراف کشاندن تلاشها برای یافتن یک راه حل مسالمتآمیز برای پایان دادن درگیریها در مناطق شرقی اوکراین.
آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو روز پنجشنبه روسیه را متهم کرد، علیرغم اعلام طرح صلح پوتین، همچنان در اوکراین دخالت میکنند. او از مسکو خواست نیروهای نظامی خود را از مرزهای مشترک با اوکراین عقب بکشد، جریان ارسال اسلحه و نیروهای پیکارجو به داخل اوکراین را متوقف کند، به حمایت از شورشیان مسلح در اوکراین پایان دهد، و به یک روند سیاسی سازنده بپیوندد.
جداییطلبان طرفدار روسیه از نیمه ماه آوریل (اوایل بهار سال جاری) با سربازان دولتی در شرق اوکراین در جنگ بودهاند و برآوردهای سازمان ملل متحد از کشته شدن حدود ۲۶۰۰ نفر در این درگیریها حکایت میکنند.
سخنگوی شورای امنیت ملی اوکراین نیز روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت از آغاز درگیریها تاکنون، ۸۳۷ از سربازان دولتی جان خود را از دست دادهاند و ۳۰۴۴ نفر مجروح شدهاند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید علیرغم یک دور مذاکرات صلح، هنوز عملیات نظامی در جنوب شرقی اوکراین ادامه دارد. روز پنجشنبه، سه خودرو که به نظر نظامی بودند، در روستای برزوو، در امتداد جادهای که ماریوپل را به دونتسک وصل می کند، در حالی که آتش گرفته بودند مشاهده شدند. همینطور گروهس از پیکارجویان شورشی در حرکت بوده و به نظر میرسید سعی داشتند کنترل یک بزرگراه استراتژیک در منطقه را در دست بگیرند.
شورشیان طرفدار روسیه اخیراً به پیشرفتهای قابل ملاحظهای دست یافتهاند، از جمله جبهه جدیدی در امتداد کرانه دریای آزوو گشودهاند، و این نگرانی افزایش یافته است که آنها سعی دارند کنترل ماریوپل، بندری عمده با حدود ۵۰۰ هزار جمعیت، را به دست بگیرند و همینطور یک دالان زمینی بین روسیه و شبه جزیره کریمه ایجاد کنند.