در آستانه برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، که قرار است از روز پجنشنبه در ویلز برگزار شود، رئیس جمهوری ایالات متحده در سخنانی مداخله روسیه در اوکراین را «تهاجمی آشکار و گستاخانه» به تمامیت آن کشور خواند و آن را محکوم کرد.
باراک اوباما که روز چهارشنبه در راه ولز، به استونی رفت تا به آن کشور و دیگر کشورهای سابق اتحاد جماهیر شوروی در حوزه بالتیک اطمینان دهد که برای دفاع در مقابل تهدید حمله روسیه، ایالات متحده در کنار آنها خواهد بود و ناتو در برابر هر گونه تجاوز احتمالی مسکو از آنها دفاع خواهد کرد.
در پی دیدار با رهبران سه کشور حوزه بالتیک، که در سال ۲۰۰۴ به این پیمان نظامی آمریکا و اروپا پیوستند، رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی در جمع حدود ۲ هزار نفر از حاضران در یک تالار کنسرت در شهر تالین، پایتخت استونی، گفت، استونی، لتونی و لیتوانی پیشتر استقلال خود را در برابر مسکو از دست دادند، اما با حمایت ناتو هیچوقت دوباره آن را از دست نخواهند داد.
آقای اوباما همچنین گفت تمام اعضای ناتو، باید سهمی عادلانه برای تأمین هزینههای دفاعی و تقویت آن سازمان بپردازند.
وی پیشتر در یک نشست خبری مشترک با رئیس جمهوری استونی، گفت همه ۲۸ کشور عضو ناتو در انجام وعدههای خود برای تخصیص ۲ درصد تولید ناخالص داخلی خود به اتحادیه، باید از استونی پیروی کنند.
رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه، برای شرکت در جلسهای که هدف آن تقویت حمایت غرب از اوکراین است، به سران ۲۷ کشور دیگر عضو ناتو خواهد پیوست. قرار است نشست فردا در ولز، بر پیشنهادهای ایجاد یک نیروی واکنش سریع، که قادر باشد به سرعت به شرق اروپا اعزام شود، متمرکز باشد.
روسیه، که به شدت مخالف هر گونه حضور ناتو در نزدیکی مرزهای خود است، روز سهشنبه اعلام کرد اگر اعضای ناتو ایجاد چنین نیرویی را تائید کنند، در استراتژی نظامی خود بازنگری خواهد کرد.
دیدار رئیس جمهوری آمریکا از استونی در شرایطی صورت میگیرد که که درگیریها میان نیروهای دولتی اوکراین و گروههای شورشی جداییطلب در شرق آن کشور که مورد حمایت روسیه هستند، همچنان ادامه دارد.
گزارشهای منتشر شده از اعزام نیرو و تجهیزات روسیه به شرق اوکراین برای تقویت شورشیان باعث افزایش نگرانیها در کشورهای حوزه بالتیک شده است.
استونی، مانند اوکراین، یکی از جمهوریهای شوروی سابق است که دارای یک اقلیت قابل توجه روس است. این کشور همچون اوکراین به تدریج خود را از دایره نفوذ روسیه دور کرد و روابط تجاری و فرهنگی خود با اروپای غربی را توسعه داد. استونی برخلاف اوکراین، عضو ناتو است و آمریکا متعهد به دفاع از آن کشور است.
مسوولان کاخ سفید میگویند دیدار آقای اوباما از استونی دارای پیامی برای روسیه است که مسکو نباید آن طور که در اوکراین عمل میکند، به فکر دخالت در استونی باشد.
پرزیدنت اوباما طرحی برای ارائه کمکهای عمده نظامی به اوکراین ندارد و در عوض، تلاش میکند تحریمها علیه روسیه را شدت بخشد.
واشنگتن میگوید مسکو حاضر نشده مساله اوکراین را از طریق دیپلماتیک حل و فصل کند و اقدام معناداری در این راستا از سوی روسیه دیده نشده است.
آمریکا در حالی که گزینه اعزام نیروهای آمریکایی به اوکراین را رد کرده است، از ماه آوریل به طور چرخشی نیرو به استونی فرستاده است تا در تمرینات نظامی شرکت کنند. قرار است آقای اوباما پیش از ترک استونی به مقصد ولز، روز چهارشنبه در جمع آنها سخنرانی کند.