دیدگاه | توصیه‌های دو سناتور کانادایی برای کمک بیشتر کانادا به معترضان زندانی در ایران

کانادا و تحریم سپاه پاسداران - عکس تزئینی

دو سناتور کانادایی با انتشار مقاله‌ای در یکی از پرتیراژترین روزنامه‌های سراسری کانادا از دولت این کشور خواستند با تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران و اجرای دقیق‌تر قوانین مهاجرت، به معترضان زندانی در ایران بیشتر کمک کند.

راتنا امیدوار، سناتور مستقل انتاریو، و جولی میویل دشن، سناتور مستقل کبک، روز پنج‌شنبه ۲۲ دی‌ماه در ستون مقالات روزنامه «گلوب اند میل» کانادا بعد از تشریح شرایط حبس و شکنجه معترضان در ایران، می‌نویسند محدودیت رابطه دیپلماتیک و اقتصادی کانادا با حکومت ایران، دلیل نمی‌شود که کانادا در این زمینه قدرتی ندارد.

این سناتورها می‌نویسند در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد حکومت ایران تلاش کرد امتیازهایی به معترضان بدهد، اما اعتراضات سراسری و اعتصابات در سراسر کشور گسترش پیدا کرد. آنها می‌نویسند گزارش‌های جدید نشان می‌دهد که حکومت ایران مصمم است مقاومت را با زور سرکوب کند.

آنها می‌نویسند طی پنج ماه گذشته، اعتراضات و در پیامد آن سرکوب وحشیانه معترضان ایرانی، در سراسر دنیا خبرساز شد. زنان ایران برای محکوم کردن آزار و ظلم به خیابان‌ها ریختند و انقلاب فمینیستی به دیگر مردان و زنان، به ویژه جوانان، کشور گسترش یافت که پایان حکومتی که آنها را آزار می‌دهد را خواستار شدند. بنا به برآورد سازمان‌های مدافع حقوق بشر،‌ نزدیک به ۴۷۰ معترض از جمله ده‌ها کودک، جان باختند و بین ۱۶ هزار الی ۱۸ هزار نفر دستگیر شدند.

دو سناتور کانادایی می‌نویسند دادگاه‌های به اصطلاح انقلابی ده‌ها تن از معترضان را محاکمه کردند بدون داشتن اجازه انتخاب وکیل. محمد مهدی کرمی قهرمان ۲۲ ساله کاراته و سید محمد حسینی، مربی داوطلب بچه‌ها، به دلیل شرکت در اعتراضات اعدام شدند.

این دو سناتور مستقل کانادا می‌افزایند که اطلاعات پراکنده و بدون امکان گرفتن تأیید به آنها می‌رسد اما آنچه می‌شنوند، دلخراش است. از قرار اطلاع، نگهبانان زندان الهام مدرسی جوان را که اعتصاب غذا کرده بود، مضروب کردند و به گفته اعضای خانواده، حال او وخیم و جان او در خطر است. گفته می‌شود که زن جوان دیگری به نام سپیده قلندری بعد از بازداشت در تهران، زیر شکنجه جان باخته است و جسدش را در ازای سکوت به خانواده تحویل داده‌اند.

سناتور امیدوار و سناتور میویل دشن در ادامه مقاله خود از محکوم به حبس و شلاق فاطمه گرجی ۲۳ ساله نام می‌برند و همچنین از جوان ۱۸ ساله عرشیا تکدستان که به اتهام ایفای نقش رهبر در تظاهرات سراسری، به اعدام محکوم شده است.

این دو سناتور مستقل در «گلوب اند میل» کانادا می‌نویسند شکنجه، سرکوب وحشیانه تظاهرات،‌ اعدام‌ها، و امتناع از رعایت عدالت در مورد بازداشت‌شدگان، در سراسر جهان بارها محکوم شده است و مردم در فکر هستند کاری بکنند. آنها تأیید می‌کنند که کانادا نفوذ چندانی بر نظام ایران ندارد، زیرا روابط دیپلماتیک و اقتصادی کانادا با ایران بسیار محدود است. اما این به آن معنا نیست که کانادا کاملا فاقد قدرت است.

مونا افسامی، معلم زندانی تهرانی - عکس از هرانا

دو سناتور از کشورهای اروپایی مثال می‌آورند که در آن بیش از ۳۰۰ قانونگذار آلمانی، فرانسوی و اتریشی پذیرفته‌اند که «کفیل» زندانیان محکوم به اعدام در ایران باشند تا به سرنوشت آنها توجه جلب کنند. در کانادا بیش از ۱۲ قانونگذار به این جنبش پیوسته‌اند. دو سناتور می‌نویسند که کفالت مونا افسامی، معلم جوان تهرانی را که روز ۲۱ مهرماه دستگیر و به تبانی علیه امنیت کشور متهم شده است، برعهده گرفته‌اند.

دو سناتور کانادایی می‌افزاید که دولت کانادا می‌تواند از کشورهای دیگر برای افزایش فشار بر حکومت ایران الهام بگیرد. آنها سه مسیر به دولت کانادا توصیه می‌کنند:

اول. دولت کانادا ۱۲۷ شخص و ۱۸۹ نهاد ایرانی مظنون به شرکت در نقض سیستمی حقوق بشر و تخطی از مقررات صلح و امنیت بین‌المللی را تحت تحریم قرار داده است و آنها مشمول ممنوعیت معامله شده‌اند. اما اعمال تحریم‌های شدیدتر - از جمله توقیف دارایی‌ها با هدف توزیع میان قربانیان رژیم حاکم بر ایران یا گروه‌هایی که به کمک آنها می‌آیند، بر اساس قانون اخیرا اصلاح‌شده مگنیتسکی و قانون اقدامات اقتصادی ویژه - امکان‌پذیر است.

دوم. کانادا می‌تواند مثل آمریکا سپاه پاسداران را یک گروه تروریستی اعلام کند تا به این ترتیب کار دادستان‌ها برای اقامه دعاوی آسان‌تر شود.

سوم. ایرانیان خارج از کشور همواره مهاجرت بدون مشکل اعوان و انصار نظام به کانادا را محکوم کرده‌اند. بنابراین، دولت فدرال کانادا باید بررسی‌های خود را دقیق‌تر کند تا یقین حاصل کنیم که سیاست‌های مهاجرتی کانادا به نفع قربانیان اختناق در ایران باشد، نه بهره‌مندان از آن.

دو سناتور کانادایی در مقاله مشترک خود در روزنامه گلوب اند میل کانادا می‌نویسند: «بعد از قیام‌های سال ۲۰۲۲، سال ۲۰۲۳ برای ابرانیانی که رویای آزادی در سر دارند و حامیان آنها، سال تعیین‌کننده‌ای خواهد بود. وقت آن رسیده است که کانادا همه قابلیت‌های خود را برای حمایت دوستان‌مان در ایران به کار ببرد و حمایت‌مان را از زن، زندگی، و آزادی نشان دهد.»

* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی‌رسانی منتشر شده است و نظرات بیان‌شده در آن بازتاب‌دهنده دیدگاه صدای آمریکا نیس