اعلام آمادگی اردوغان برای دیدار با اسد؛ یک کارشناس: «دشوار و نامحتمل» است

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه

رجب طیب‌اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، روز دوشنبه ۲۶ تیر، گفت آماده دیدار با همتای سوریه‌ای خود؛ بشار اسد است، اما مشروط کردن مذاکرات به عقب‌نشینی سربازان ترک از سوریه را «غیر قابل پذیرش» دانست.

ترکیه، متحد بخشی از نیروهای مخالف بشار اسد است و اقدام به احداث ده‌ها پایگاه نظامی و استقرار هزاران سرباز در مناطقی از شمال و شمال‌غرب سوریه کرده است.

رئیس جمهوری ترکیه که در فرودگاه استانبول و پیش از سفر سه‌روزه خود به عربستان سعودی، قطر، و امارات متحده عربی، با خبرنگاران سخن می‌گفت، افزود: آنکارا هرگز در را به روی گفت‌وگو با دولت سوریه نمی‌بندد.

او با اشاره به آمادگی ترکیه برای برگزاری نشستی چهارجانبه با حضور سوریه، روسیه، و ایران گفت: «من همچنین آماده دیدار با اسد هستم. آنچه اینجا اهمیت دارد، رویکرد آنها نسبت به ما است.»

رجب طیب‌اردوغان با این حال تصریح کرد شرط دمشق برای عقب‌نشینی کامل نیروهای ترکیه از خاک سوریه، غیر قابل پذیرش است زیرا به گفته او، کشورش در حال مبارزه با «تروریست‌ها» در امتداد مرز با سوریه است.

رئیس جمهوری ترکیه در اوایل سال جاری میلادی نیز اعلام کرده بود ممکن است به عنوان بخشی از یک فرایند صلح جدید با همتای سوریه‌ای خود دیدار کند. اما بشار اسد در ماه مارس سال جاری میلادی گفت: تا زمانی که «اشغال غیرقانونی» ترکیه در خاک سوریه ادامه یابد، دلیلی برای برگزاری چنین دیداری وجود ندارد.

وزیران دفاع ترکیه و سوریه اواخر سال گذشته میلادی و وزیران امور خارجه این دو کشور نیز در ماه مه سال جاری میلادی در روسیه با یکدیگر دیدار کرده‌اند.

  • نزدیکی «دشوار و نامحتمل» ترکیه و سوریه

مهمت گورسس، استاد علوم سیاسی در دانشگاه فلوریدا آتلانتیک و کارشناس مسائل ترکیه، در این باره به بخش فارسی صدای آمریکا گفت همکاری ترکیه و سوریه دست‌کم در آینده‌ای نزدیک «دشوار و نامحتمل» است.

به گفته این استاد دانشگاه، مشروط کردن آغاز هرگونه «مذاکرات معنادار» به خروج کامل نیروهای ترکیه از سوریه، اولین و ساده‌ترین دلیل برای دشوار بودن همکاری میان دو کشور است.

او افزود: بازی روسیه با هدف دور نگه داشتن ترکیه از ناتو و در عین حال جلوگیری از اشغال بخش بیشتری از خاک سوریه توسط اردوغان، و همچنین حضور نیروهای ایالات متحده در سوریه و نیز عراق، هرگونه نرمش آنکارا در قبال دمشق را «بی‌معنی» می‌کند زیرا به گفته او، ترکیه خواهان برچیدن منطقه تحت کنترل کردهای سوریه است.

مهمت گورسس حضور ایران در سوریه و تضاد منافع تهران و آنکارا در ارتباط با این کشور را عامل دیگری برای نامحتمل بودن نزدیکی ترکیه و سوریه دانست.