بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه روز جمعه ۲۹ اردیبهشت، با حضور در نشست اتحادیه عرب مورد استقبال گرم رهبران جهان عرب و بهویژه محمد بن سلملن ولیعهد عربستان قرار گرفت.
اسد مدتها به خاطر جنگ داخلی و سرکوب مخالفان، از سوی کشورهای عربی طرد شده بود.
عربستان سعودی، قطر، و برخی کشورهای دیگر سالها از مخالفان اسد حمایت کردند. اما ارتش سوریه با پشتیبانی ایران، روسیه، و گروههای شبهنظامی، کنترل بیشتر مناطق این کشور را دوباره به دست گرفت.
اوایل اردیبهشت نیز در مسکو تلاشهایی برای عادیسازی روابط میان ترکیه و سوریه صورت گرفت.
با این حال به نظر میرسد که کشورهای عربی از اسد همچنان میخواهند که تجارت مواد مخدر در سوریه را مهار کند و اجازه دهد آوارگان جنگی به مناطق خود بازگردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در نشست سران اتحادیه عرب ولیعهد عربستان سعودی اسد را در آغوش گرفت. این در حالی است که ایالات متحده و دیکر قدرتهای غربی با این تغییر سیاست مخالفت میکنند.
واشنگتن، پیشتر در مورد بازگشت اسد به گروه کشورهای عرب ابراز تردید کرده بود. گروهی از قانونگذاران هر دو حزب آمریکا هفته گذشته طرحی ارایه کردند که هدفش ممنوعیت به رسمیت شناختن اسد از سوی آمریکا به عنوان رئیس جمهوری سوریه، و افزایش توانایی واشنگتن برای اعمال تحریمها است.
بازگشت اسد به اتحادیه عرب احتمالا سؤالات مربوط به سابقه حقوق بشری او را بار دیگر مطرح میکند.
در این نشست، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین نیز به امید حمایت و پشتیبانی کشورهای عربی از نبرد کییف علیه مهاجمان روس، حضور داشت.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به رغم فشارهایی که غرب بر روی تولیدکنندگان نفت در این منطقه گذاشته تا در انزوای روسیه - یکی از اعضای اوپک پلاس - با آنها همراهی کنند، سعی کردهاند که در درگیری بین روسیه و اوکراین بیطرف باقی بمانند.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در یک سخنرانی گفت که ریاض آماده میانجیگری بین روسیه و اوکراین است.
زلنسکی در سخنرانی خود در این نشست از نمایندگان کشورهای عربی خواست تا از «فرمول صلح» زلنسکی برای اوکراین حمایت کنند. او همچنین از نقش ریاض در میانجیگری برای آزادی زندانیان در سال گذشته تشکر کرد.