رئیس جمهوری ترکیه اواخر ماه جاری میلادی میزبان نشستی با حضور سران سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و روسیه برای گفتوگو درباره جنگ سوریه، به ویژه استان ادلب خواهد بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه از قول سخنگوی دولت رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نوشت، این نشست قرار است روز ۲۷ اکتبر (۵ آبان) در شهر استانبول برگزار شود.
همزمان با آماده شدن نیروهای دولت بشار اسد برای حمله به مواضع شورشیان در ادلب، آنکارا و مسکو ماه گذشته برای ایجاد یک منطقه غیرنظامی شده در اطراف این استان به توافق رسیدند.
عملیات نیروهای دولتی سوریه با پشتیبانی هوایی روسیه در این استان واقع در شمال غرب سوریه، نگرانیها از به راه افتادن سیل جدیدی از پناهجویان به کشورهای اطراف را افزایش داد.
سخنگوی دولت آلمان روز جمعه اعلام کرد که آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در نشست چهارجانبه آتی در استانبول شرکت خواهد کرد. پاریس هم از برگزاری این اجلاس استقبال کرده است.
کاخ الیزه در بیانیهای گفت دولت فرانسه در درجه اول میخواهد، به منظور پیشگیری از وقوع یک فاجعه انسانی و به راه افتاده سیل جدیدی از پناهجویان، آتش بس در ادلب حفظ شود.
در ادامه این بیانیه گفته میشود هدف دیگر پاریس از شرکت در نشست ترکیه، کمک به آغاز روند مؤثر سیاسی، بر مبنای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت، برای پایان دادن به جنگ سوریه است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد در دسامبر ۲۰۱۵ با تصویب این قطعنامه از مقامهای ارشد سازمان خواست دو طرف جنگ سوریه را برای مذاکره درباره آغاز یک گذار سیاسی گرد هم آورند.
ادلب – که از آن به عنوان آخرین سنگرگاه مخالفان اسد یاد میشود – تا کنون آرام بوده است، هر چند گروههای شبهنظامی مهلت ۱۵ اکتبر برای تخلیه منطقه مورد توافق را رعایت نکردند.
روسیه، به همراه ایران، در طول جنگ داخلی سوریه از بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دمشق حمایت کردهاند و ترکیه، به همراه ایالات متحده و متحدان غربی و منطقهای آن، از مخالفان او.
دولت ایالات متحده همواره از مذاکرات سیاسی بین المللی و تلاشهای دیپلماتیک سازمان ملل متحد برای یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای پایان دادن به درگیریها در سوریه حمایت کرده است.
با این حال، واشنگتن میگوید تا نابودی کامل داعش، و تا زمانی که ایران در سوریه حضور نظامی دارد، سوریه را ترک نخواهد کرد. آمریکا رهبری ائتلاف بینالمللی ضد داعش را بر عهده دارد.
جنگ داخلی سوریه، که حدود هفت سال و نیم از آغاز آن میگذرد، بیش از ۴۰۰ هزار کشته بر جای گذاشته و موجب آوارگی میلیونها سوری، چه در داخل کشور و چه در خارج، شده است.