ده‌ها روزنامه‌نگار «مخالفت قاطع» خود را با قانون حجاب اجباری اعلام کردند

زنان بدون حجاب اجباری در ایران

همزمان با دامه اعتراض‌ها به قانون موسوم به «حجاب و عفاف» ، بیش از ۱۴۰ روزنامه‌نگار ایرانی با انتشار بیانیه‌ای هشدار دادند این قانون،‬⁩ «نقض گسترده حقوق بنیادین شهروندان» از جمله حقوق اجتماعی، حریم خصوصی و آزادی‌های اساسی آنها است.

در این بیانیه تأکید شده است که قانون «حجاب و عفاف» در تعیین مجازات و محدودیت‌ها، با اصول حقوقی در «تعارض آشکار» قرار دارد.

این روزنامه‌نگاران همچنین گفته‌اند که قانون «حجاب و عفاف» آنها را تهدید به سانسور و جرم‌انگاری در رابطه با مباحث مربوط به حجاب می‌کند و با اصل ۲۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی (آزادی بیان، نشریات و مطبوعات) در تضاد است.

آنها اجرای این قانون را مغایر با اصل ۲۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی (تضمین حقوق زنان) و تعهدات بین‌المللی جمهوری اسلامی از جمله به کنوانسیون حقوق‌ کودک دانسته‌اند.

در این بیانیه آمده که قانون موسوم به «حجاب و عفاف»، زمینه‌ساز تبعیض جنسیتی و آسیب به کرامت انسانی زنان و کودکان می‌شود.

آنها نوشته‌اند: «ما روزنامه‌نگاران با وظیفه اطلاع‌رسانی، بر غیرانسانی بودن این قانون تأکید داریم و مخالفت قاطع خود را با اجرای آن اعلام می‌کنیم.»

این ‏روزنامه‌نگاران افزوده‌اند که اجرای این قانون نه تنها مشکلات اجتماعی را حل نمی‌کند، بلکه به تشدید بحران‌های موجود می‌انجامد.

سه نهاد هنری و فرهنگی خانه سینما، خانه تئاتر و خانه موسیقی ایران نیز روز ۱۴ آذر در بیانیه مشترکی درباره قانون موسوم به «حجاب و عفاف» نوشتند‬⁩: «قانونی که زندگی در وطن را «کیفر» بداند جز تبدیل مفهوم «وطن» به یک زندان بزرگ، معنایی دربر ندارد.»

بیش از صد نفر از اهالی سینمای ایران هم روز پنجشنبه ۱۵ آذر ضمن محکوم کردن تصویب این قانون آن را عامل «تحقیر ایرانیان» و مغایر با حقوق انسانی و در ضدیت با میهن‌دوستی دانستند.

پیشتر نیز شماری از فعالان و نهادهای حقوق کودک در بیانیه‌ای، قانون موسوم به «حجاب و عفاف» را در تقابل آشکار با حقوق بنیادین کودکان در قوانین بین‌المللی و داخلی دانستند.

آنها تأکید کردند که این قانون برای کودکان ۹ تا ۱۸ سال نیز جرم انگاری‌های جدیدی را در نظر گرفته است.

در بیانیه این فعالان اشاره شده است که کنوانسیون حقوق کودک و ماده ۳ آن تأکید دارد که در تمامی اقدامات مربوط به کودکان، منافع آنها نیز لحاظ شود در حالی که این منافع با جرم‌انگاری علیه آنان در تعارض آشکار قرار دارد.

اعضای مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان روز ۱۰ آذرماه لایحه تحمیل حجاب اجباری را در ۷۴ ماده و ۵ فصل به قانون «حجاب و عفاف» تبدیل و اعلام کردند این قانون از ۲۳ آذر به مدت ۳ سال به صورت آزمایشی اجرا می‌شود.

این قانون و مفاد آن با انتقاد شدید اقشار مختلف مردم ایران روبرو شده است.