به دنبال کشته شدن ۹ نفر در یک کلیسای سیاهپوستان در ایالت کارولینای جنوبی آمریکا در اثر تیراندازی یک جوان ۲۱ ساله سفیدپوست، رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه و اندکی پس از انتشار خبر دستگیری مهاجم، در سخنانی گفت زمان آن رسیده است که با خشونتهای مسلحانه برخورد اساسی شود.
در اثر حمله مرد مسلحی که چهارشنبه شب به سوی افراد حاضر در یک کلیسای تاریخی سیاهپوستان در شهر چارلستون آتش گشود، کشیش و هشت نفر از افرادی که در حال عبادت بودند، جان خود را از دست دادند.
به گفته گرگ مولن رئیس پلیس چارلستون، مهاجم هنگام مراسم نیایش هفتگی وارد کلیسای «امانوئل» شد و شروع به تیراندازی کرد، که ۸ نفر در جا کشته شدند و یک نفر نیز پس از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست داد.
باراک اوباما ضمن ابراز همدردی با خانوادهها و بازماندگان قربانیان حادثه، گفت هر نوع قتل از این نوع یک تراژدی است، اما وقتی که در محلی اتفاق میافتد که ما برای دعا و صلح میرویم، خیلی تکان دهندهتر است.
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه افزود، تنها به خاطر این که فردی به راحتی توانسته است اسلحه تهیه کند، بار دیگر افرادی کشته شدند. زمانی ملت باید با این واقعیت مواجه شود که باید با این خشنوتهای مسلحانه برخورد اساسی کند، و ما این قدرت را داریم که با این پدیده برخورد کنیم.
آقای اوباما تاکید کرد «برای ما اشتباه خواهد بود که با این مسئله برخورد نکنیم. ما باید تفکر و نگاه خود را نسبت به خشونتهای مسلحانه تغییر دهیم.»
به دنبال افزایش حملات مسلحانه در ایالات متحده، روند خرید اسلحه و قوانین مربوط به آن، موضوع بحثهای زیادی در چند سال اخیر بوده است. برخی مخالف ممنوعیت فروش سلاح به افراد عادی هستند، و برخی خواستار اصلاح قوانین مالکیت اسلحه و انجام تحقیقات ابتدایی درباره پیشینه متقاضیان خرید آن هستند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
پلیس فدرال آمریکا فرد مظنون را «دیلان روف» معرفی کرده و گفته است او ۲۱ سال دارد و اهل لگزینتون ایالت کارولینای جنوبی است. وی اسلحه را در روز تولدش از پدرش هدیه گرفته بود.
پلیس چارلستون ضمن «نژادپرستانه» خواندن حمله به کلیسای امانوئل، که بیشتر سیاهپوستان برای دعا و نیایش به آن می روند، گفت تحقیقات درباره انگیزه دیلان روف همچنان ادامه دارد. وی پیش از ظهر پنجشنبه در حال رانندگی بازداشت شد.
با این حال رئیس جمهوری ایالات متحده در سخنان امروز خود گفت، «آنطور که به من گفتهاند، فرد مظنون دستگیر شده است، اما تا زمان تکمیل تحقیقات، نمیتوانم بیشتر در این مورد صحبت کنم.»
به گزارش شبکه تلویزیونی ان.بی.سی، یکی از کشته شدگان کلمانتا پینکنی، نماینده ایالت کارولینای جنوبی در مجلس سنا و کشیش این کلیسا بوده است. سه نفر از قربانیان مرد و شش نفر زن هستند.
شهردار چارلستون این واقعه را یک تراژدی غمانگیز خواند و گفت تنها از روی تنفر است که یک نفر میتواند وارد کلیسا شود و به نمازگزاران شلیک کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به نقل از سخنگوی وزارت دادگستری ایالات متحده گفت مقامهای دولت فدرال، تحقیقات درباره احتمال وجود انگیزههای «نفرت نژادی» برای انجام حمله مرگبار شب گذشته را آغاز کردهاند.
به گفته رئیس جمهوری آمریکا، این که این جنایت در یک کلیسای سیاهپوستان رخ داده است، تراژدی این مسئله را بیشتر میکند، با این حال خبر خوب این است که امروز شاهد آن هستیم که از همه نژادها و ادیان در حمایت از قربانیان این جنایت اعلام هبستگی کردهاند.
باراک اوباما در انتهای سخنرانی امروز خود گفت «کلیسای امانوئل قبلا هم از خسارتهای عظیمی سر بلند کرده است، از زلزله و از آتش سوزی. بار دیگر هم بر خواهد خاست، به عنوان محلی برای صلح.»
کلیسای امانوئل در میانه قرن نوزدهم میلادی ساخته شد و به عنوان یکی از قدیمترین مراکز آفریقایی-آمریکایی در جنوب ایالات متحده است.
شبکه ان.بی.سی به نقل از یک مرکز غیرانتفاعی مبارزه با جرائم ناشی از نفرت مذهبی یا نژادی و دفاع از حقوق قربانیان اینگونه حوادث، میگوید کارولینای جنوبی خانه ۱۹ گروه متعصب افراطی، از جمله دو گروه نژادپرست موسوم به «کو کلاکس کلان» و چهار گروه دیگر از سفیدهای نژادپرست است.
پیش از این در ماه آوریل، کشته شدن والتر اسکات، مرد سیاهپوست بی دفاعی که توسط پلیس در شمال چارلستون کشته شد، تنش و ناآرامیهایی در آمریکا بوجود آورد.
برخی شهرهای آمریکا، از جمله بالتیمور در شرق ایالات متحده، در ماههای گذشته شاهد برخی ناآرامیهای نژادی بودهاند.