ابهام درباره سرنوشت روزنامه‌نگار گمشده؛ استقبال محمد بن سلمان از جستجوی کنسولگری عربستان

جمال خاشقجی در پی به قدرت رسیدن محمد بن سلمان و سختگیری او بر روزنامه نگاران و منتقدان، ترجیح داد در آمریکا اقامت گزیند.

در حالیکه مقامات ارشد عربستان سعودی می گویند اطلاعی از سرنوشت «جمال خاشقجی» روزنامه نگار مفقود شده ندارند، ترکیه اعلام کرد تحقیقات خود را آغاز کرده است.

«جمال خاشقجی» شهروند عربستان سعودی و از منتقدان حکومت آن کشور که در روزنامه واشنگتن پست مقاله هائی در انتقاد از عملکرد دولت عربستان سعودی می نوشت، روز سه شنبه پس از ورود به کنسولگری عربستان در شهر استانبول در ترکیه ناپدید شد.

نامزد خاشقجی که شهروند کشور ترکیه است در مقابل کنسولکری منتظر وی ماند، اما از او خبری نشد. قرار بود آن دو در همین هفته ازدواج کنند. دوستان خاشقجی از بازداشت او از سوی حکومت سعودی خبر داده‌اند، اما مقام‌های سعودی در ریاض و واشنگتن در این باره هنوز اظهار نظری نکرده اند.

روز شنبه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی اعلام کرد این روزنامه نگار مشهور و مخالف حکومت عربستان در استانبول بازداشت نیست و عربستان حاضر است اجازه بدهد که مقام های ترکیه کنسولگری را جستجو کنند.

مقام های دولت ترکیه نیز روز شنبه اعلام کردند بر تحقیقات خود افزوده‌اند.

روز جمعه، پلیس استانبول با بررسی دوربین‌های اطراف کنسولگری عربستان سعودی تایید کرد که خاشقجی وارد ساختمان شده اما دوربین‌ها نشان نمی‌دهند که وی خارج شده باشد.

اِلی لوپز سردبیر بخش اظهارنظرهای بین المللی واشنگتن پست اعلام کرد نتوانسته است از سرنوشت جمال خبری دریافت کند.

وی بازداشت روزنامه نگار منتقد را غیرمنصفانه و شنیع خوانده و ابراز امیدواری کرده است که به زودی خبر سلامت وی را دریافت دارد.

خاشقجی در پی به قدرت رسیدن محمد بن سلمان و سختگیری او بر روزنامه نگاران و منتقدان، ترجیح داد به تبعید خودخواسته تن در دهد و در آمریکا اقامت گزیند.

وی در مقالاتی در واشنگتن پست، جنگ عربستان سعودی در یمن، برخورد نادرست با فعالان زن حقوق بشر در عربستان سعودی، و برخورد ریاض با دولت کانادا در واکنش به انتقاد دولت جاستین ترودو از نبود آزادی در این کشور نفت‌خیز را مورد انتقاد قرار داده بود.

خاشقجی در سال‌های ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۵ رشته مصاحبه هائی با اسامه بن لادن سرکرده شبکه تروریستی القاعده کرد؛ زمانی که بن لادن با ارتش اشغالگر شوروی در افغانستان مبارزه داشت.

جمال خاشقجی به دولت پادشاهی سعودی توصیه کرد اگر می‌خواهد از انتقادهای غرب در امان باشد، فعالان حقوق بشر را آزاد کند و بازداشت های خودسرانه ای که تصویر عربستان را در خارج مخدوش می سازد، متوقف کند.