وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه گزارش سالانه بین المللی آزادی مذهبی امسال را منتشر کرد. در این گزارش که به نقض آزادی مذهبی در حدود ۲۰۰ کشور در یکسال گذشته پرداخته، به ایران و چند کشور دیگر از جمله عربستان سعودی به عنوان کشورهایی که موارد متعدد نقض آزادی مذهبی دارند، اشاره شده است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در مراسم انتشار این گزارش در سخنان کوتاهی گفت: آزادی مذهبی برای همه مردم جهان از اولویت های اصلی دولت پرزیدنت ترامپ است.
وی با اشاره به هدف این گزارش گفت: گزارش آزادی مذهبی در جهان به آزادی در ۲۰۰ کشور جهان پرداخته و موارد نقض حقوق بشر توسط دولت ها را سالانه گزارش می دهد.
وزیر خارجه آمریکا افزود: آزادی مذهبی یعنی هر کس حق دارد هر دینی بخواهد، داشته باشد. این حق را نمی شود از کسی گرفت.
در ادامه این مراسم «سم براون بک» سفیر آمریکا در امور آزادی مذهب در سخنانی با اشاره به اینکه هدف این گزارش قضاوت نیست بلکه اعلام موارد نقض حقوق انسانی است، تاکید کرد: در گزارش ما به موارد نقض حقوق انسانها در خاورمیانه و چین اشاره شده است. یا وضع سخت مسلمانان روهینگیا که توسط دولت میانمار به آنها ظلم می شود.
سفیر آمریکا در امور آزادی مذهب همچنین خبر داد برای اولین بار وزیر خارجه آمریکا میزبان نشستی با حضور وزیران خارجه کشورهای دیگر خواهد بود.
آزادی مذهبی از ارزشهای اصلی آمریکا و یک حق بنیادین انسانی است.
بر اساس قانون بین المللی آزادی مذهبی سال ۱۹۹۸، گزارش وزارت خارجه آمریکا جزئیات وضعیت آزادی مذاهب را در حدود ۲۰۰ کشور خارجی شرح می دهد و اقدامات و سیاستهای ایالات متحده را در حمایت از آزادی مذهبی در سراسر جهان توصیف می کند.
درباره ایران در گزارش امسال
در گزارش آزادی مذهبی امروز وزارت خارجه آمریکا، که به موارد نقض حقوق بشر در سال ۲۰۱۷ اختصاص دارد، به ایران اشاره شده است.
در بخشی از گزارش وزارت خارجه به نقض حقوق مسلمانان از جمله سنی ها اشاره شده و در مثالی آمده است که آیت الله محمد کاظمینی بروجردی همچنان در یازدهمین سال زندان خود است. ۱۲۰ مسلمان سنی در زندان هستند و ۲۲ نفر اعدام شده اند.
در این گزارش درباره پیروان آئین بهائی آمده است که فشار جمهوری اسلامی ایران بر آنها ادامه دارد. پیروان آئین بهائی قربانی تبعیض، زندان و بازداشت هستند.
درباره مسیحیان آمده است، از سال ۲۰۰۰ مسئولان ایرانی بیش از ۶۰۰ مسیحی و نوکیش را بازداشت کرده اند. ۸۰ مورد از بازداشت ها بین ماه مه تا اوت ۲۰۱۶ در ایران بود.
در گزارش وزارت خارجه آمریکا به موارد نقض حقوق بشر یهودیان، زرتشتیان و پیروان آئین عرفانی اهل حق یا یارسان نیز اشاره شده است.
در این گزارش همچنین به روزنامه نگاران بازداشتی اشاره شده و از محمدعلی طاهری نیز به عنوان یکی از قربانیان اعتقادی در ایران یاد شده است.
در گزارش وزارت خارجه آمریکا به حقوق زنان نیز اشاره شده و آمده جمهوری اسلامی ایران سعی دارد با اجبار مذهبی، آنها را به رعایت حجاب ملزم کند.
در گزارشهای سالهای قبل نیز ایران به موارد نقش حقوق بشر متهم شده بود.
در گزارش بینالمللی سال گذشته وضعیت آزادی مذاهب در ایران، با انتقاد ذکر شده بود؛ حکومت ایران به آزار، بازجویی و بازداشت بهائیان، مسیحیان، مسلمانان سنی و سایر اقلیت های مذهبی ادامه داده و فعالیت قانونی محافل مسیحی را با هدف جلوگیری از گرويدن افراد به این دین به شدت سرکوب کرده و تحت تعقیب قضایی قرار داده است.
همچنین آمده بود؛ ایران همچنان به اعدام افراد تحت قوانین مبهم ارتداد ادامه داده و در سال ۲۰۱۶ میلادی ۲۰ نفر را به اتهام محاربه با خدا اعدام کرده است.
سخنرانی وزیر خارجه آمریکا و سفیر آمریکا در امور آزادی مذهب درباره گزارش امسال را در زیر ببینید: