از زمان جدا شدن کريمه از اوکراين و الحاق آن به روسيه ناتو بر آن شده تا برای جلوگيری از دست اندازی های روسيه نيروی بيشتری در استونی، ليتوانی و لهستان مستقر کند.
کريستوف هوبر، فرمانده ائتلاف دفاعی و بازدارنده ناتو موسوم به ای اف پی، که از پس از الحاق کريمه به روسيه در اروپای شرقی شکل گرفته در اين زمينه می گويد: «ما از نروژ، بلژيک و هلند تشکيل شده ايم. همۀ ما در سطح عالی آموزش ديده ايم و آماده دفاع از ليتوانی هستيم.»
روسيه اين حرکت را تهديدی عليه امنيت خود می داند و قصد دارد در ماه سپتامبر آينده در بلاروس دست به رزمايش بزرگی بزند.
رزمايش های روسيه و ابراز نگرانی های روز افزون ناتو کشورهای حوزۀ دريای بالتيک را که برای دفاع از خود روی حمايت ناتو حساب می کنند، به شدت به وحشت انداخته است.
ژنرال مارتين، از نيروی هوايی هلند و پليس هوايی ناتو در حوزۀ دريای بالتيک می گوید: «ما از محدودۀ هوافضای ناتو، و مرزهای آن در مقابل الزاماً نه روس ها که هر هواپيمايی که طبق مقرارت رفتار نکند، دفاع می کنيم.»
گرچه کشورهای منطقه بالکان از درخواست دونالد ترامپ، رئيس جمهوری آمريکا برای افزايش سهم بودجۀ دفاعی شان به ناتو استقبال می کنند، اما از اين نگرانند که نزديکی مناسبات او با روسيه به بهای از دست رفتن منافع آنها تمام شود.
ادگارز رينکِويکس، وزير خارجه لتونی ابراز امیدواری کرد که اينگونه مناسبات «منجر به ايجاد يک قدرت نفوذی جديد نشود. ما يالتای دوم نمی خواهيم، و قدر مسلم می دانيم که نبايد خلاف قوانین بين المللی رفتار کنيم.»
ليتوانی در حال انجام اقداماتی احتياطی چون نصب حصار امنيتی در امتداد مرزهای مشترک خود با کاليلينگراد است، شهری که ميان ليتوانی و لهستان واقع است و با اينکه ۳۰۰ کيلومتر تا خاک روسيه فاصله دارد، متعلق به روسيه است.