ترکیه روز جمعه اعلام کرد آنکارا، مسکو و تهران در جریان مذاکرات اخیر سوریه در آستانه پایتخت قزاقستان، توافق کردهاند ناظرانی را برای تشکیل یک منطقه جدید کاهش تنش در استان ادلب اعزام کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل بیانیه وزارت خارجه ترکیه «ناظران سه کشور به نقاط مشخص شده کنترل و بازرسی در مناطق امن، که حدود مناطق کاهش تنش را تعیین میکنند، اعزام میشوند.»
بخشهای بزرگی از منطقه ادلب در شمال غرب سوریه و نزدیک مرزهای ترکیه در کنترل گروههای اسلامگرای افراطی وابسته به القاعده، به ویژه جبهه نصرت که به فتح الشام تغییر نام داده است، قرار دارد.
در بیانیه آنکارا که پس از مذاکرات آستانه منتشر شده گفته میشود که نمایندگان سه کشور قرار است از وقوع درگیری بین «رژیم (سوریه) و نیروهای اپوزوسیون، و هر گونه نقض آتش بس، پیشگیری کنند.»
منطقه مورد اشاره در ادلب، یکی از چهار منطقه موسوم به «کاهش تنش» در سوریه است که سوریه و ایران و ترکیه در ماه مه در پایتخت قزاقستان برای ایجاد آنها، با هدف حمایت از آتش بس، توافق کردند.
این سه کشور ۱۴ اردیبهشت ماه و در چهارمین دور از گفتوگوهای صلح سوریه در آستانه، تفاهم نامه ایجاد چهار منطقه «کاهش تنش» را در ادلب، حمص، غوطه شرقی، و همچنین منطقه درعا و قنیطره امضا کردند، که هدف از آن کاستن از خشونتها و تضمین آتش بس مورد توافق اعلام شده است.
به گزارش رسانههای ایران، ششمین دور این مذاکرات در روزهای ۲۳ و ۲۴ شهریور در هتل ریکسوس شهر آستانه برگزار شد. تهران و مسکو از دولت بشار اسد حمایت می کنند و آنکارا حامی مخالفان آن بوده است.
حسین جابری انصاری معاون وزیر امور خارجه ایران، الکساندر لاورنتیف نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور سوریه، سادات اونال دستیار معاون وزیر خارجه ترکیه، نمایندگان سه کشور در این دور از گفتوگوها بودند.
استفان دی میستورا نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه، نمایندگان دولت و اپوزوسیون سوریه، هیاتهایی از آمریکا و اردن به عنوان ناظر، و همچنین نماینده قزاقستان به عنوان میزبان، در این مذاکرات دو روزه حضور داشتند.