جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در روز ملی یادبود قربانیان هولوکاست برای بزرگداشت شش میلیون یهودی که هشت دهه پیش کشته شدند، در ساختمان کنگره ایالات متحده سخنرانی کرد.
رئیسجمهوری آمریکا ضمن گرامیداشت یاد قربانیان هولوکاست گفت که باید به نسلهای آینده، خطرات و بلاهایی که بر سر یهودیان آمده است، یادآوری کرد.
آقای بایدن در این سخنرانی به تهدید فزاینده علیه یهودیان پس از حمله تروریستی حماس به اسرائیل در پانزدهم مهر پرداخت؛ حملهای که به کشته شدن ۱۲۰۰ نفر منجر شد و از آن به عنوان «مرگبارترین روز» برای یهودیان از زمان هولوکاست یاد میشود.
در حمله حماس، ۴۴ آمریکایی نیز کشته شدند و ۲۴۰ نفر، از جمله هشت آمریکایی که هنوز در غزه هستند توسط حماس به گروگان گرفته شدند.
آقای بایدن در سخنان خود با اشاره به این حمله گفت: «۷۵ سال از هولوکاست گذشته است و حالا تنها پس از هفت ماه [از زمان حمله تروریستی حماس]، برخی در حال فراموش کردن این موضوع هستند که این، حماس بود که خشونت اعمال کرد.»
رئیسجمهوری آمریکا افزود: «ما این موضوع را فراموش نکردهایم و نخواهیم کرد.»
سخنرانی آقای بایدن در یادبود قربانیان هولوکاست در مقطعی حساس و زمانی انجام شد که شماری از دانشگاههای آمریکا هفتهها است صحنه اعتراضات به کشته شدن ساکنان غزه در پی حمله اسرائیل بوده است و در این میان، شعارهایی با مضامین یهودیستیزانه نیز در برخی از دانشگاهها سر داده شده است.
همزمان، گروههای یهودی نیز دولت را تحت فشار قراردادهاند تا اقدامات قاطع تری برای مبارزه با یهودیستیزی انجام دهد.
جو بایدن با اشاره به این شرایط گفت یهودیان مجبور هستند نشانههای یهودی خود را پنهان کنند و دانشجویان یهودی در محوطه دانشگاهها مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند.
او ضمن تأکید بر اهمیت «درس عبرت گرفتن از تاریخ»، گفت که «جنایات حماس منزجرکننده» است و باید متوقف شود.
آقای بایدن در این سخنرانی ضمن محکوم کردن یهودستیزی، بر حمایت خود از آزادی بیان نیز تأکید کرد.
او گفت تظاهرات میتواند به صورت صلحآمیز برپا شود ولی در آمریکا جایی برای نطقهای ضدیهودی و حمله به یهودیان و دیگر اقلیتها وجود ندارد.
رئیسجمهوری آمریکا گفت: «دولت من ۲۴ ساعت شبانهروز در حال تلاش است تا همه گروگانها را به خانه بازگرداند و تا آن موقع از پا نخواهد نشست.»
بایدن همچنین اشاره کرد که دولت او اولین استراتژی ملی را برای مبارزه با یهودیستیزی تدوین کرد و گفت این، تنها کار دولت نیست.
رئیسجمهوری آمریکا از همه آمریکاییها خواست تا در این راستا گام بردارند.
او سخنانش را با تأکید بر اهمیت حفظ و گرامیداشت میراث آمریکاییهای یهودی به پایان برد و گفت: «ما پاسبانان این میراث هستیم و باید در برابر تنفر برخیزیم.»
پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که منجر به کشتهشدن ۱۲۰۰ تن و گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ تن دیگر شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی و بازگرداندن گروگانها آغاز کرد.
در جریان مذاکراتی که با میانجیگری ایالات متحده، قطر، و مصر انجام شد بیش از ۱۰۰ گروگان ربودهشده آزاد شدند. هنوز ١٣٣ گروگان اسرائیلی در اسارت حماس در غزه هستند و اسرائیل معتقد است دستکم ۲۰ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
مقامات حماس از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر (۷ اکتبر) چندین بار تاکید کردهاند در صورت توان، چنین حملهای را تکرار خواهند کرد.
اسرائیل بارها حماس را به استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی متهم کرده است.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.