لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۵

اختصاصی؛ اسرائیل: یهودیان ایران «چاره‌ای» جز شرکت در راهپیمایی‌های ضداسرائیلی نداشتند


یهودیان ایرانی ساکن تهران در گردهمایی حکومتی محکومیت حملات اسرائیل به غزه. ۸ آبان
یهودیان ایرانی ساکن تهران در گردهمایی حکومتی محکومیت حملات اسرائیل به غزه. ۸ آبان

اسرائیل برای نخستین‌بار درباره شرکت اجباری یهودیان در راهپیمایی‌های بی‌سابقه ضداسرائیلی که یک ماه پیش در پنج شهر ایران برگزار شد، اظهارنظر کرد ‌و به صدای آمریکا گفت یهودیان شرکت‌کننده در این تظاهرات حکومتی «هیج چاره‌ای نداشتند.»

به گزارش صدای آمریکا، امانوئل نخشون، معاون مدیر کل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه اسرائیل در مصاحبه با تلویزیون بخش فارسی صدای آمریکا در ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان) گفت: «ما شرایط [آنها] را کاملاً درک می‌کنیم.»

نخشون در اورشلیم به صدای آمریکا گفت: «ما درک می‌کنیم که وقتی شما در یک دیکتاتوری زندگی می‌کنید، گاهی اوقات چاره‌ای ندارید. این بخشی از چیزی است که آنها [یهودیان در ایران] از سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) تاکنون در آن زندگی می‌کنند. بنابراین ما مشکلاتی را که آنها با آن روبرو هستند، درک می‌کنیم.»

روحانیون شیعه تندرو مخالف موجودیت اسرائیل از هنگام به دست گرفتن قدرت در انقلاب سال ۱۳۵۷ بر ایران حکومت می‌کنند.

یهودیان ایرانی در ۳۰ اکتبر (۸ آبان) در پنج شهر ایران تجمعاتی برگزار کردند تا اسرائیل را به خاطر جنگ با حماس محکوم کنند؛ در حالی که حماس با حمله تروریستی ۱۵ مهر به اسرائیل باعث آغاز درگیری شد.

بر اساس فیلم‌ها و تصاویر منتشر شده توسط پنج خبرگزاری دولتی ایران و بازبینی صدای آمریکا، صدها یهودی در این راهپیمایی‌ها در تهران و در شهرهای شیراز، اصفهان، یزد و کرمانشاه شرکت کردند. این راهپیمایی‌ها بزرگترین گردهمایی‌هایی ضداسرائیلی یهودیان بود که از سال ۱۳۵۷ در ایران مشاهده شد.

نخشون می‌گوید که اسرائیل هیچ احساس بدی نسبت به یهودیان ایرانی ندارد. او در ادامه افزود که «آنها برادران و خواهران ما هستند و ما آنها را بسیار دوست داریم.»

گزیده‌ای از مصاحبه نخشون به زبان انگلیسی که به فارسی نیز برگردان شد، برای نخستین بار در پادکست هفتگی «فلش‌پوینت ایران» صدای آمریکا پخش شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای که در سوم نوامبر (۱۲ آبان) به صدای آمریکا ارسال و برای نخستین بار در این رسانه مطرح شد، گفت که دولت بایدن از گزارش‌هایی آگاه است که مقامات جمهوری اسلامی «رهبران یهودی ایرانی و اعضای جوامع یهودی را مجبور به شرکت در تظاهرات کردند.»

این سخنگو در ادامه افزود: «اینکه رژیم ایران به فشار بر گروه‌های مذهبی برای پیشبرد تبلیغات خود ادامه می‌دهد، قابل سرزنش است». این سخنگو ضمن اشاره به جنگ اسرائیل و حماس، گفت: «بهره‌برداری آشکار ایران از این درگیری برای پیشبرد سرکوب و تبلیغات علیه جامعه یهودی خود نفرت‌انگیز است.»

نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل در نیویورک با ارسال بیانیه‌ای به صدای آمریکا، به انتقاد ایالات متحده پاسخ داد. در این بیانیه با اشاره به به اعتراض ضد اسرائیلی ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) توسط یهودیان چپ افراطی آمریکایی در واشنگتن، پرسیده می‌شود که آیا این معترضان نیز «تحت فشار» اقدامات اسرائیل را محکوم می‌کنند.

در ادامه بیانیه ادعا می‌شود که «یهودیان ایرانی، مشابه سایر یهودیان در سراسر جهان، واقعاً از جنایات فاحشی که رژیم اشغالگر [اسرائیل] علیه زنان و کودکان بیگناه فلسطینی مرتکب شده است، به ستوه آمده‌اند.»

به گفته مرکز سیمون ویزنتال، یک سازمان جهانی حقوق بشر یهودی، یهودیان جهان به جای ابراز خشم نسبت به اسرائیل، با «افزایش بی سابقه» یهودی‌ستیزی مرتبط با جنگ اسرائیل و حماس روبرو هستند.

آبراهام کوپر، خاخام آمریکایی، که ریاست کمیسیون دو حزبی ایالات متحده در مورد آزادی‌های مذهبی بین‌المللی را بر عهده دارد، نخستین واکنش علنی خود را به اظهارات جمهوری اسلامی در مورد اقلیت یهودی این کشور در مصاحبه تلفنی با صدای آمریکا ارائه کرد.

او که همچنین به‌عنوان مدیر کنش اجتماعی جهانی مرکز ویزنتال فعالیت می‌کند، پنجشنبه گفت: «یهودیان ایران، مانند سایر اقلیت‌های آن، اساساً گروگان رژیم هستند، و تا زمانی قادر به دعا کردن هستند که کلمات درست را بگویند و از قوانین رژیم پیروی کنند.»

آبراهام کوپر در ادامه افزود: «اعضای جامعه یهودی می‌دانند که اگر رژیم به شما بگوید که چه کار کنید، شما با آن درگیر نمی‌شوید. این آزادی مذهبی نیست.»

آخرین گزارش سالانه وزارت امور خارجه درباره آزادی مذهبی بین‌المللی که در ماه اردیبهشت منتشر شد، به استناد کمیته یهودیان تهران می‌گوید که حدود ۹ هزار یهودی در ایران زندگی می‌کنند. همچنین به گفته یکی از اعضای این جامعه که نخواست نامش مطرح شود، بیش از ۲۰ هزار یهودی ساکن ایران هستند.

XS
SM
MD
LG