همزمان با روز جهانی حقوق بشر؛ پمپئو از ایران خواست لوینسون و دیگر زندانیان را آزاد کند

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی حقوق‌ بشر ویدئویی در صفحه توییتر خود منتشر کرد که در آن جمهوری اسلامی متهم به «گروگان گرفتن» افراد مختلف، از جمله شهروندان آمریکا شده است.

پمپئو در این ویدئو از جمله از سیامک نمازی، ژیو وانگ، و باب لوینسون یاد کرده است.

رابرت لوینسون مامور سابق پلیس فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) است که به عنوان کارآگاه خصوصی درباره قاچاق سیگار تحقیق می‌کرد. او سال ۱۳۸۵ در جزیره کیش در ایران ناپدید شد.

سیامک نمازی یک ایرانی-آمریکایی است که مهر ماه سال ۱۳۹۴ و پس از سفر به ایران بازداشت و به ده سال زندان محکوم شد. پدر او باقر نمازی که برای پیگیری وضعیت فرزندش به ایران رفته بود نیز بازداشت شد و حکم مشابهی گرفت.

ژیو وانگ هم یک پژوهشگر چینی-آمریکایی دانشگاه پرینستون است که در ایران بازداشت و از سوی دادگاه به ده سال زندان محکوم شده است.

وزیر خارجه ایالات متحده با اشاره به اظهار بی‌اطلاعی حکومت ایران از سرنوشت لوینسون، از حکومت ایران خواست او و دیگر «گروگان»های آمریکایی را از زندان آزاد کند.

پاییز سال ۹۲ خبرگزاری آسوشيتدپرس در گزارشی نوشت که لوینسون در سفر به ايران و در ماموريتی که رسما تاييد نشده بود، برای سازمان اطلاعات مرکزی آمريکا (سی‌آی‌ای)، اطلاعات جمع‌آوری می‌کرده است.

دولت ایران هرگونه دست داشتن در ربودن لوینسون را نفی و از مکان نگهداری او ابراز بی‌اطلاعی می‌کند. با این حال طی سال‌های گذشته چند بار اخباری درباره همکاری حکومت ایران با دولت ایالات متحده برای یافتن مکان نگهداری او منتشر شده بود.

بهار سال گذشته مارک تونر، سخنگوی وقت وزارت خارجه آمریکا، خبر داد که هیات آمریکایی در گفت‌وگویی با هیات ایرانی در حاشیه یک نشست مربوط به برجام، درباره وضعیت زندانیان آمریکایی نیز مذاکره کرده بود.

سخنگوی وقت وزارت خارجه آمریکا آن زمان گفته بود: «ایران تعهد کرد برای بازگرداندن باب [رابرت] به خانه با ایالات متحده همکاری کند و ما از ایران می‌خواهیم به این تعهد خود پایبند باشد.»

چند سال پیش فیلم و عکس‌هایی از رابرت (باب) لوینسون منتشر شده بود. آن زمان آسوشیتدپرس به نقل از برخی مقام‌های ایالات متحده نوشت «تقریبا به طور قطعی» می‌توان گفت که دستگاه امنیتی ایران پشت پرده ربودن لوینسون است؛ چرا که ارسال‌کنندگان فیلم و عکس‌ها «کوچک‌ترین اشتباهی در محاسبات خود نکرده‌اند و از این رو می‌توان نتیجه گرفت که یک دستگاه اطلاعاتی حرفه‌ای نظیر وزارت اطلاعات ایران پشت ماجرا باشد.»