بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز شنبه ۱۲ خرداد، اعلام کرد آتشبس دائمی در غزه بدون نابودی حماس و آزادی تمام گروگانها برقرار نخواهد شد.
دفتر نخستوزیر اسرائیل با انتشار پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» اعلام کرد شرایط این کشور برای پایان جنگ تغییر نکرده است.
نابودی توان نظامی و حکومتی حماس، آزادی تمامی گروگانها، و تضمین اینکه غزه تهدیدی علیه اسرائیل نیست، سه شرط عنوان شده از سوی دفتر نخستوزیر اسرائیل برای برقراری آتشبس دائمی است.
دفتر بنیامین نتانیاهو تاکید کرد که سیاست اسرائیل همچنان تحقق این شرایط، پیش از برقراری آتشبس دائمی است و تصور این که اسرائیل پیش از تحقق آنها با آتشبس دائمی موافقت خواهد کرد، نادرست است.
این دومین بیانیه بنیامین نتانیاهو پس از سخنرانی جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، است.
او در اولین واکنش خود به سخنرانی جو بایدن گفته بود: «دولت اسرائیل مصمم به بازگرداندن گروگانها است و در اسرع وقت و برای رسیدن به این هدف تلاش میکند.»
همچنین ببینید: بیانیه دفتر نتانیاهو پس از سخنرانی بایدن: پیشنهاد اسرائیل، پایان حماس و آزادی همه گروگانها را رقم خواهد زددفتر نتانیاهو در این بیانیه تاکید کرده بود که نخستوزیر اسرائیل به تیم مذاکرهکننده اجازه داده است تا طرحی برای دستیابی به این هدف ارائه دهد و تأکید کرد که جنگ تا دستیابی به همه اهداف از جمله بازگشت همه گروگانها و از بین بردن ارتش و تواناییهای دولتی حماس پایان نخواهد یافت.
- تاکید لاپید بر خویشتنداری
یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، در واکنش به بیانیه دفتر نتانیاهو از او خواست به سخنرانی روز جمعه رئیس جمهوری ایالات متحده و دفاع او از طرح پیشنهادی اسرائیل برای آزادی گروگانها و برقراری آتشبس توجه کند.
لاپید تاکید کرد: «دولت اسرائیل نمیتواند سخنرانی عمده رئیس جمهوری ایالات متحده را نادیده بگیرد.»
رهبر اپوزیسیون اسرائیل به نتانیاهو اطمینان داد اگر ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، و بزالل استورمیچ، وزیر دارایی اسرائیل، کابینه ائتلافی او را ترک کنند، اپوزیسیون از نخستوزیر برای تحقق توافق به منظور آزادی گروگانها پشتیبانی خواهد کرد.
- سخنرانی جو بایدن
جو بایدن در سخنرانی روز جمعه خود گفت که اسرائیل یک پیشنهاد جامع جدید ارائه کرده که از طریق قطر به حماس منتقل شده و نقشهراهی برای آتشبس پایدار و آزادی تمامی گروگانها است.
همچنین ببینید: جو بایدن: در زمان حمله جمهوری اسلامی مستقیما از اسرائیل دفاع کردیم؛ رونمایی از پیشنهاد آتشبس اسرائیلرئیس جمهوری ایالات متحده گفت پیشنهاد جدید متشکل از سه مرحله است و در مرحله نخست که شش هفته طول میکشد، آتشبس کامل ایجاد خواهد شد، سربازان اسرائیلی از تمامی مناطق مورد سکونت در غزه خارج میشوند، و تعدادی از گروگانها از جمله زنان، سالخوردگان، و زخمیهای اسرائیلی در برابر صدها زندانی فلسطینی آزاد میشوند.
به گفته او، پیکر برخی از گروگانهای کشتهشده نیز در این مرحله به خانوادههای آنها باز گردانده خواهد شد.
جو بایدن افزود در مرحله نخست همچنین غیرنظامیان فلسطینی به خانهها و محلههای خود در غزه از جمله شمال باز خواهند گشت و روزانه ۶۰۰ کامیون کمکهای بشردوستانه به آنها تحویل داده خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت در این شش هفته، اسرائیل و حماس به کمک ایالات متحده، مصر، و قطر درباره تدارکات لازم برای ورود به مرحله دوم و پایان دائمی خصومتها مذاکره خواهند کرد.
بر اساس طرح پیشنهادی اسرائیل، در مرحله دوم تمامی گروگانهای زنده اسرائیلی آزاد میشوند و ارتش اسرائیل از کل نوار غزه خارج میشود.
رئیس جمهوری آمریکا در ارتباط با مرحله سوم و پایانی طرح پیشنهادی اسرائیل گفت که در این مرحله بازسازی غزه آغاز میشود و پیکر بقیه گروگانهای کشتهشده اسرائیلی به خانوادههای آنها بازگردانده خواهد شد.
طرح آقای بایدن با استقبال حماس مواجه شده است.
همچنین ببینید: حماس از طرح سه مرحلهای بایدن استقبال کرد؛ بایدن: زمان پایان دادن به جنگ غزه فرا رسیده است- پیشینه
پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل که منجر به کشتهشدن ۱۲۰۰ تن و گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ تن دیگر شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی و بازگرداندن گروگانها آغاز کرد.
در جریان مذاکرات با میانجیگری ایالات متحده، قطر، و مصر در پاییز سال گذشته، بیش از ۱۰۰ گروگان ربودهشده آزاد شدند اما هنوز ١٣٣ گروگان اسرائیلی در اسارت حماس در غزه هستند و اسرائیل معتقد است دستکم ۱۰۰ تن از آنها هنوز زنده هستند.
مقامات گروه حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی است، از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر چندین بار تاکید کردهاند در صورت توان، حملهای مشابه را بارها تکرار خواهند کرد.
حماس بدون اشاره به تعداد اعضای کشتهشده خود در نتیجه تهاجم اسرائیل به غزه میگوید بیش از ۳۶ هزار فلسطینی ساکن غزه کشته شدهاند. اسرائیل بارها گروه حماس را متهم کرده است که از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند.
بخش فارسی صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل آمار و ارقام ارائهشده از سوی حماس را راستیآزمایی یا تایید کند.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.