روسیه و چین، دو عضو دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه ۱۷ خرداد، اختلافات خود را با پیشنویس قطعنامه ایالات متحده برای برقراری آتشبس میان اسرائیل و گروه حماس مطرح کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پیشنویس این قطعنامه از طرح سه مرحلهای جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، استقبال میکند و آن را برای اسرائیل «قابل پذیرش» خوانده است.
دیپلماتها گفتند که الجزایر، تنها عضو عرب شورای امنیت، اعلام کرده است که آماده حمایت از متن این قطعنامه نیست.
یک قطعنامه برای تصویب حداقل به نه رأی موافق و بدون وتوی آمریکا، فرانسه، بریتانیا، چین و روسیه، ۵ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد نیاز دارد.
جو بایدن روز ۱۱ خرداد از پیشنهاد جدید و چند مرحلهای برای پایان جنگ در غزه خبر داد و آن را ابتکار اسرائیل توصیف کرد و گفت که در صورت به نتیجه رسیدن این توافق، «اسرائیل میتواند بخشی از شبکه امنیتی منطقهای برای مقابله با تهدیدهای ایران باشد.»
همچنین ببینید: مقاومت حماس برای پذیرش آتشبس و آزادی گروگانها؛ ایالات متحده در انتظار پاسخ قطعیایالات متحده به دنبال حمایت بینالمللی برای طرحی است که حماس هنوز در حال مطالعه آن است. دولت بایدن این پیشنویس قطعنامه یک صفحهای را روز دوشنبه ۱۴ خرداد، و نسخه به روزرسانی شده آن را روز چهارشنبه ۱۶ خرداد، به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کرد که هر دو توسط رویترز مشاهده شد.
پیشنویس کنونی از حماس نیز میخواهد که آن را بپذیرد و از هر دو طرف میخواهد که شرایط آن را بدون تاخیر و بدون قید و شرط به طور کامل اجرا کنند.
در متن این پیشنویس به برخی از جزئیات اشاره شده است که با «آتشبس کامل و سراسری» در نوار غزه به عنوان بخشی از مرحله یک آغاز میشود و «با توافق طرفین و پایان دائمی تنش» وارد مرحله دوم خواهد شد.
به گفته دیپلماتها، اما برخی از اعضای شورای امنیت پرسش هایی در مورد این که آیا اسرائیل واقعاً این طرح را پذیرفته است، مطرح کردهاند و میخواهند شورا به درخواستی که قبلاً برای آتشبس فوری و آزادی بیقید و شرط همه گروگانها در ماه رمضان ارائه شد، پایبند باشد.
روسیه اصلاحاتی را در متن ایالات متحده پیشنهاد کرد که توسط رویترز مشاهده شد و شامل درخواست از حماس و اسرائیل برای پذیرش این پیشنهاد و درخواست آتشبس فوری، بدون قید و شرط و دائمی است که از سوی همه طرفها رعایت شود.
مسکو همچنین میخواهد در این پیشنویس تاکید شود که مرحله یک آتشبس تا زمانی که مذاکرات در مورد مرحله دوم ادامه دارد، پابرجا باشد، که منعکسکننده اظهارات هفته گذشته جو بایدن است.
ماههاست که مذاکرهکنندگان ایالات متحده، مصر و قطر در تلاش برای میانجیگری برای برقراری آتشبس بودهاند. حماس میگوید خواستار پایان دائمی جنگ در نوار غزه و عقبنشینی اسرائیل از نوار غزه است.
اسرائیل میگوید توانمندی نظامی و حکمرانی حماس باید نابود شود تا بار دیگر نتواند حملاتی مشابه ۱۵ مهر سال گذشته را تکرار کند. شبهنظامیان حماس و گروههای تروریستی مورد حمایت حکومت ایران در حمله ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ تن را کشتند و حدود ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.
در این حال، رهبران ١٧ کشور جهان روز پنجشنبه با انتشار بیانیه مشترکی حمایت کامل خود را از طرح اعلامشده توسط جو بایدن برای برقراری آتشبس در غزه و آزادی گروگانها اعلام کردند.
آنها ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به تداوم اسارت شماری از شهروندانشان توسط گروه حماس و با تاکید بر اینکه زمانی برای از دست دادن وجود ندارد، از این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی خواستند طرح جو بایدن را «که اسرائیل آماده پیشبرد آن است» بپذیرد و «فرایند آزادی شهروندانمان را آغاز کند.»
طبق بیانیه، طرح رئیس جمهوری آمریکا به آتشبس فوری و بازسازی غزه منجر میشود و تضمینهای امنیتی برای اسرائیلیها و فلسطینیان، و فرصتهای بیشتر برای صلح طولانیمدت و راهحل دوکشوری به وجود خواهد آورد.
رهبران ١٧ کشور امضاکننده این بیانیه در ادامه از رهبران اسرائیل و حماس خواستند که «هرگونه مصالحه نهایی» برای امضای توافق و آسودهخاطر کردن خانوادههای گروگانها و همچنین هر دو طرف درگیری در این جنگ بهویژه غیرنظامیان را انجام دهند.
رهبران آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، کانادا، برزیل، آرژانتین، کملبیا، اتریش، لهستان، دانمارک، پرتغال، رومانی، اسپانیا، بلغارستان، صربستان و تایلند در پایان بیانیه خود تاکید کردند: «زمان پایان جنگ فرا رسیده و این طرح، نقطه آغازین ضروری برای آن است.»