ارتش عراق روز سهشنبه با ارسال تانک و دیگر تجهیزات نظامی برای نیروهای دولتی و داوطلبان مردمی مستقر در اطراف شهر رمادی، مرکز استان سنینشین الانبار در ۱۱۰ کیلومتری شمال غرب بغداد که به تصرف گروه موسوم به دولت اسلامی در آمده است، آنها را برای بازپسگیری آن شهر آماده میکند.
در پی چند روز درگیری سنگین میان ارتش عراق و پیکارجویان داعش، رمادی روز یکشنبه به تصرف کامل داعش در آمد. نخست وزیر عراق به نیروهای امنیتی دستور داد مواضع خود را ترک نکنند و از شبهنظامیان شیعه نیز خواست برای نبرد با داعش وارد این استان شوند.
یک روز پس از آن، نخستین گروه از داوطلبان شیعه عراق وارد یک پایگاه نظامی در شرق رمادی شدند، و خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز روز سهشنبه گزارش داد که هیئت دولت عراق اعلام کرده است قبایل سنی استان انبار را برای همراهی با نیروهای دولتی در جنگ علیه داعش مسلح خواهد کرد.
این در حالی است که به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پیکارجویان داعش از نیمه شب گذشته تلاش کردند روستای خالدیه در حد فاصل رمادی و فلوجه در غرب بغداد را به تصرف خود درآورند، که با مقاومت نیروهای دولتی و قبایل سنیمذهب منطقه روبرو شدند.
بنابر اعلام سازمان ملل متحد نزدیک به ۲۵ هزار نفر از ساکنان رمادی در روزهای اخیر برای فرار از خشونتها از شهر گریختهاند، که اکثر آنها خود را به فلوجه و خالدیه در شرق رمادی رساندهاند.
بسیاری سقوط رمادی را بزرگترین شکست ارتش عراق از تابستان گذشته میدانند و موفقیت شب گذشته میتواند روحیه نیروهای عراقی را بالا ببرد. وزارت دفاع عراق نیز روز سهشنبه با انتشار ویدیویی، نجات یافتن ۲۸ سرباز عراقی را نشان داد.
آزادسازی شهر سنینشین تکریت زادگاه صدام حسین دیکتاتور پیشین عراق در اواسط فروردین ماه، مانع پیشروی پیکارجویان داعش به سمت بغداد، پایتخت عراق از سمت شمال شد و اکنون تمرکز بغداد ممانعت از پیشروی داعش از سمت غرب است.
حضور شبهنظامیان شیعه در عملیات آزادسازی تکریت، که نقش بزرگی هم در آن عملیات داشتند، با انتقادها و نگرانیهایی همراه شد و پس از انتشار گزارشهایی از بدرفتاری آنها با برخی از ساکنان سنیمذهب تکریت، در نهایت از آنها خواسته شد عملیات را ترک کنند.
اکنون با دعوت دوباره بغداد از گروههای شبهنظامی شیعه، که مورد حمایت ایران هستند، بار دیگر نگرانیهای از بالا گرفتن تنشهایی فرقهای در عراق افزایش یافته است.
سخنگوی کاخ سفید روز سهشنبه گفت ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا از پیوستن نیرویهای مردمی از طوایف و فرقههای مختلف عراق برای بازپسگیری شهر رمادی از گروه موسوم به دولت اسلامی استقبال میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جاش ارنست با این حال تاکید کرد که مهم است این نیروها تحت مدیریت و فرمان دولت عراق باشند.
سرهنگ استیو وارن سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، نیز پیشتر با بیان این که ایالات متحده با مبارزه شیعیان و گروههای دیگر در کنار نیروهای عراقی مشکلی ندارد، گفت تا وقتی که همه این نیروها تحت کنترل مستقیم دولت مرکزی و وزارت دفاع عراق فعالیت کنند، ما از آن حمایت میکنیم.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
رابرت ورث، از پژوهشگران موسسه وودرو ویلسون در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، با بیان این که «یکی از بدترین سناریوها» در جنگ عراق تکیه بر شبه نظامیان شیعه است، گفت این شبهنظامیان که از طرف ایران حمایت میشوند، بسیار خشن هستند و دخالت آنها باعث میشود تعداد بیشتری از سنیها به سمت داعش بروند.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه در گزارشی نوشت، حضور شبهنظامیان شیعه مورد حمایت ایران، در خط مقدم جبهههای جنگ علیه داعش برای بازپسگیری شهر سنینشین رمادی، نشانه کم شدن گزینههای ایالات متحده برای شکست داعش در عراق است.
یک مقام آمریکایی که خواست هویتش فاش نشود، در گفتگو با این خبرگزاری وضعیت شهر رمادی را مانند «بشکه باروت» توصیف کرد و گفت هر گونه استفاده از هر گروه شبهنظامی در این وضعیت، باید با ظرافت بسیار زیادی صورت بگیرد.
به گفته او دخالت شبهنظامیان شیعهای که با تهران در ارتباط هستند در آزادسازی رمادی، موضوعی است که بر سر آن در واشنگتن اختلاف نظر وجود دارد. ایران میخواهد نفوذ خود را در عراق و برخی مناطق خاور میانه افزایش دهد و از این نظر خود را در رقابت با ایالات متحده میبیند.