وال استریت ژورنال: ایران و آمریکا در کنار هم علیه دشمن مشترک

عکس آرشوی از پیکارجویان افراطی سنی «دولت اسلامی» (داعش)

نور مالاس و جو پارکینسون در مقاله‌ای با عنوان «ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها به پیشمرگه‌های کرد کمک می‌کنند» در روز پنجشنبه ۱۴ اوت (۲۳ امرداد) در وبسایت روزنامه وال استریت ژورنال منتشر شد، می‌نویسنند ایران و ایالات متحده آمریکا «دولت اسلامی» را دشمن مشترک خود می‌دانند.

مبارزات پیشمرگه‌های کرد در عقب راندن شورشیان افراطی داعش باعث شد که ایران و ایالات متحده در کنار هم قرار بگیرند و برای تقویت نیروهای مبارز کرد، برای شکست دادن دشمن مشترک، وارد عمل شوند.

حملات هوایی آمریکا در هفته جاری، به پیشمرگه‌ها امکان بازپس‌گیری دو شهر در دامنه‌های اربیل را داد، که چند روز پیش از آن در یک شکست حیرت‌آور در مقابل داعش، از دست داده بودند و این گروه سنی افراطی توانسته بود تا حدود ۳۰ کیلومتری مرکز اقلیم کردستان عراق نزدیک شود.

روز دوشنبه، در مخمور، یک گزارشگر شاهد دیدار فرماندهان ارشد کرد با مشاوران ایرانی در مرکز فرماندهی عملیات بود. حدود ۵۰ کیلومتر دورتر در شهر اربیل، مشاوران آمریکایی با فرماندهان پیشمرگه و نیروی هوایی عراق در این هفته دیداری مشابه داشتند.

به باور نویسندگان مقاله وال استریت ژورنال، این دیدارهای موازی به روشنی نشان می‌دهد که دو رقیب دیرینه برای نفوذ در عراق، دریافته‌اند که با دشمنی مشترک روبرو هستند و با تلاشی هماهنگ به تجدید حیات پیشمرگه‌ها که برای زمانی طولانی بصورت اسطوره‌ای در میان نیروهای مختلف عراقی شناخته شده بودند و از آنها به عنوان تواناترین نیروی مبارز عراق یاد می‌شد، کمک کردند.

وزارت امور خارجه آمریکا اذعان کرده است که ایالات متحده و ایران از درک و تفاهم متقابل در تهدید ناشی از «دولت اسلامی» برخوردارند، ولی ماری هارف، سخنگوی این وزارتخانه می‌گوید «این لزومأ به معنای داشتن منافع استراتژیک مشترک نیست.»

در طول یک مرز حدوداً ۱۰۰۰ کیلومتری، که زمانی امن‌ترین و مرفه‌ترین منطقه عراق به حساب می‌آمد، نیروهای کرد اکنون با شورشی که به یک ارتش تبدیل شده و هرگز تصور آن را نمی‌کردند، روبرو شده‌اند.

در حالی که داعش به سوی اربیل پیشروی می‌کرد، پیشمرگه‌ها عقب نشستند. پیشمرگه‌ها در داخل و خارج عراق به عنوان خط اول دفاعی علیه افراطیون محسوب می‌شدند. اما عملیات داعش و واکنش پیشمرگه‌ها در هفته گذشته، هم واقعیت و هم تصوراتی که در باره این گروه وجود داشت، را نشان داد .

عراقی‌ها، کردها و آمریکایی‌ها به سرعت به واقعیات مربوط به توانایی‌های پیشمرگه‌ها پی بردند.

مقام‌های کرد می‌گویند این اضطراری بودن تهدید است که متحدان غیرمحتمل را در کنار پیشمرگه‌ها، که در موضع بهتری از هر نیروی دیگری در خاورمیانه قرار دارند، گرد آورده است تا از سوی آنها علیه داعش، که قصد برپایی خلافت اسلامی افراطی را دارد، بجنگند.

هلگرد حکمت علی، یک سخنگوی پیشمرگه، می‌گوید «تمام مرزهای ما مورد تهدید قرار گرفته و سراسر یک جبهه جنگ شده است.»

وی همچنین گفت از مشارکت ایرانی‌ها در جبهه مخمور بی‌خبر بوده، اما در ادامه افزود انتظار داشت که کشورهای منطقه به کمک پیشمرگه ها بشتابند، و ما از این امر استقبال می‌کنیم.

رامان مجید، یک نماینده سیاسی اتحادیه میهنی کردستان، که دارای روابط تاریخی با ایران است، گفت «ایران حمایت خود را نشان داده است.»

وال استریت ژورنال در ادامه این مقاله می‌نویسد، برای آمریکا، پیشمرگه در خط مقدم جبهه استراتژیک آمریکا برای عقب راندن داعش از عراق قرار دارد. در حالی که حملات هوایی آمریکا با هدف متوقف کردن پیشروی داعش آغاز شده، با این حال آمریکا امیدوار است که نیروهای کرد، پیکارجویان داعش را به عقب براند.

تلاش برای متوقف کردن داعش، به دخالت حدود ۱۰۰۰ پرسنل نظامی آمریکا در عراق و همکاری مصلحتی بین کردها و دولت مرکزی عراق منجر شد. فرانسه هم روز پنجشنبه ارسال سلاح و مهمات به عراق را آغاز کرد و از دیگر کشورهای اروپایی خواست از آن کشور پیروی کنند.

حالا، هر روز صبح، وزیر پیشمرگه‌ها با دیگر فرماندهان کرد، فرماندهان نظامی عراق و مشاوران آمریکایی در اتاق عملیات مشترک دراربیل دیدار می‌کنند.

شکست در میدان جنگ، اعتماد کردها به پیشمرگه‌ها را به عنوان محافظان معتبر هویت خود متزلزل کرد.

در مناطقی مثل مخمور، نیروهای کرد می‌گویند از این که شاهد پیوستن عراقی‌های غیر کرد به شورشیان بودند، شگفت‌زده شدند.

علی می‌گوید «ما به آمریکایی‌ها و دیگران گفتیم که پیشمرگه‌ها علیه دولت تروریستی می‌جنگند. این ارتش صدام حسین نیست؛ این متفاوت از آن است. طوری می‌جنگند مثل این که عراق کشورشان نیست، آنها همه جا را به آتش می‌کشند.»

ضعف پیشمرگه‌ها در رویارویی با شورشیان افراطی داعش، آمریکا را که به پیشمرگه‌ها آموزش داده بود و علیه صدام مجهز کرده بود، در یک موضع دشوار قرار داده است.

برای سال‌ها، دولت اقلیم خودمختار کردستلان از غرب سلاح‌های پیشرفته‌تری می‌خواست، اما غرب آنها را به دولت مرکزی عراق ارجاع می‌داد، تا از تحقق خواسته کردها برای استقلال جلوگیری شود. آمریکایی‌ها، اکنون مجبورند که یک برنامه عمده مسلح کردن کردها را اجرا کنند و خطر شتاب‌گیری تجزیه عراق را بپذیرند، یا این که کمک‌های کمتری کنند اما در تبدیل پیشمرگه‌ها به یک نیرویی که به نیابت از سوی آمریکایی‌ها در خط مقدم جبهه علیه داعش بجنگند، ناکام شوند.

مقام‌های آمریکایی می‌گویند تحویل مستقیم سلاح به اقلیم خودمختار کردستان از طریق سی آی ای (آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا) قصد آمریکایی‌ها برای مجهز کردن پیشمرگه‌ها علیه داعش را نشان می‌دهد. اما، آنها هشدار می‌دهند که هر نوع برنامه گسترده‌تری برای یاری رساندن به کردها باید در هماهنگی با بغداد صورت گیرد.

در ماه ژوئن، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا گفت همکاری نظامی با ایران را (در مقابله با داعش) رد نمی‌کند. بعدأ به نظر رسید که کاخ سفید و پنتاگون با موضع کری موافق نیستند. جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، گفت «هرگونه همکاری با دولت ایران، شامل همکاری‌های نظامی نخواهد شد.»

در ماه ژوئن، در حاشیه مذاکرات هسته‌ای، ایران و آمریکا درباره عراق و خطر دولت اسلامی مذاکره کرده بودند.

---------------------------------------------

برگردان فارسی اين مقاله تنها به جهت اطلاع‌رسانی منتشر شده و نظرات بيان شده در آن، الزاماً بازتاب ديدگاه صدای آمريکا نيست.