کشتیهای «خبرساز» نیروی دریایی جمهوری اسلامی که در سپتامبر سال گذشته بندرعباس را ترک کردند، پس از حدود ۲۳۶ روز سفر طولانی خود را به پایان رساندند.
به گزارش جروزالم پست، دو کشتی جنگی ایرانی مکران و دنا پس از اینکه ترک ایران از طریق اقیانوس هند، دریای چین جنوبی، به اقیانوس اطلس رفتند و در اوایل ژانویه به سواحل آمریکای جنوبی رسیدند و اکنون در حال بازگشت به کشور هستند.
به گزارش رسانههای دولتی ایران و رسانههای دولتی، «ناوشکن دنا و مکران هر دو در سفر طولانی خود موفق شدند واین اولین حضور نظامی در آبهای آزاد بینالمللی برای نیروی دریایی ایران بود و نشان دهنده افزایش سرمایه گذاری در ماموریتهای دریایی است.»
دنا مجهز به موشکهای ضدکشتی و اژدرافکن است، در حالی که مکران، کشتی بزرگی که حدود ۱۲۱ هزار تن وزن دارد، توسط ایران «پایگاه پیشرو» محسوب میشود و در واقع قبل از تبدیل به شناور نظامی، یک کشتی نفتکش بوده که هماکنون در قالب کشتیهای ناوگروه ۸۶ موفق شدند از برزیل، اندونزی، آفریقای جنوبی، عمان و کشورهای دیگر در طول مسیر بازدید کنند.
بر اساس این گزارش، به نظر میرسد ایران بیشتر برای خودنمایی، سفرهای دور دنیای نیروی دریایی را ترتیب داده و اینگونه اقدامات نمایشی، توانایی جهانی نیروی دریایی ایران قلمداد نمیشود. با این حال، میتوان گفت که ایران دارای قابلیتهایی است که می تواند کشتیرانی تجاری را در خلیج فارس و دریای عمان را به خطر بیاندازد.
صدای آمریکا قبلا در گزارشی خبر داده بود که این دو ناو متعلق به نیروی دریایی ایران با نامهای مکران و دنا پس از آن که موفق نشدند از کانال پاناما عبور کنند در تاریخ چهارم آوریل در راه بازگشت از آمریکای جنوبی و پس از عبور از اقیانوس اطلس در یک بندر در آفریقای جنوبی مشاهده شدهاند.
پیشتر نیز پایگاه خبری «پولیتیکو» در گزارشی به نقل از منابع دولتی آمریکا نوشت که «هدف ایران از ارسال شناورها به سمت نیمکره غربی همچون محمولههای آنها، همچنان یک معما است و حضور کشتی هایجنگی ایرانی در حیاط خلوت آمریکا چالشی برای اقتدار ایالات متحده در منطقه است.»