پنجمین روز گفتگوهای هسته‌ای آمریکا و ایران در لوزان برگزار شد

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

پنجمین روز از دور جدید گفتگوهای هیات‌های مذاکره کننده ایران ایالات متحده، با هدف دستیابی به چارچوب یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران که از آن به عنوان توافق سیاسی نیز یاد می‌شود، روز پنجشنبه در شهر لوزان سوئیس برگزار شد.

جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمدجواد ظریف همتای ایران امروز نیز در هتل بوریواژ لوزان، با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند. این در حالی است که معاونان وزیران امور خارجه شش کشور عضو گروه ۱+۵ با یکدیگر و همچنین با طرف ایرانی دیدارهای دوجانبه و چندجانبه متعددی برگزار کرده‌اند.

این دور از گفتگوها، که از روز یکشنبه آغاز شده، قرار است تا فردا ۲۹ اسفند ماه ادامه یابد.

وزیر خارجه آمریکا با بیان این که ما سخت بر سر موضوعات دشواری در حال مذاکره هستیم، گفت البته در این راه پیشرفت‌هایی داشته‌ایم. متوقف نشده‌ایم و پیرفت کرده‌ایم، اما هنوز مشخص نیست آیا فردا نیز این گفتگوها ادامه خواهد یافت یا خیر.

وزیر امور خارجه ایران نیز شب گذشته از پیشرفت در مذاکرات گفت و افزود «اما هنوز مسائلی وجود دارد که نیازمند راه حل و نیازمند پیشرفت بیشتر است.»

این در حالی است که برخی رسانه‌ها، روز پنجشنبه و اندکی پس از آغاز دیدار وزیران خارجه ایران و آمریکا، از قول یکی از اعضای هیات اروپایی که نخواست هویتش فاش شود، نوشتند دستیابی به توافق بین ایران و گروه ۱+۵ در چند روز آینده «دور از دسترس» است.

حمید بعیدی نژاد، یکی از اعضای هیات مذاکره کننده ایران، نیز در همین زمینه گفت تا هر زمان که لازم باشد برای ادامه‌ مذاکرات در لوزان می‌مانیم. رسانه‌های ایران تصاویری اط سفره هفت سین هیات ایرانی در محل مذاکرات را منتشر کرده‌اند که نشان می‌دهد نمایندگان ایران ظاهرا برای تعطیلات نوروز به ایران باز نخواهند گشت.

ایران و شش قدرت جهانی توافق کرده‌اند تا پایان ماه جاری میلادی (۱۱ فروردین ۱۳۹۴) به توافق سیاسی دست یابند و تا پایان ماه ژوئن (نهم تیر ماه) نیز ثبت جزئیات آن به عنوان توافق جامع و نهایی را به اتمام برسانند.

به گفته حمید بعیدی‌نژاد، «ما یک توافق خواهیم داشت که آن هم در پایان ماه ژوئن خواهد بود، که آن متنی است که شامل جزئیات و کلیات خواهد بود. این که الان در تلاشیم، برای تفاهم مشترکی است روی راه حل‌های مشترکی که روی مسائل اصلی است.»

وی در ادامه افزود در این مرحله «چیزی تدوین و امضا نمی‌شود، و فقط تفاهم مشترکی است که به ما اجازه می‌دهد وارد مرحله اصلی شویم، که آن تدوین توافق است.»

در این دور از مذاکرات، علاوه بر وزیران خارجه، وندی شرمن معاون وزارت خارجه ایالات متحده، ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا،عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه ایران، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و حسین فریدون دستیار ویژه و برادر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران حضور دارند.

هلگا اشمیدت معاون سرپرست سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به این مذاکرات پیوسته است.