لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۱۳

چهارمین روز ماراتن مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در لوزان


چهارمین روز ماراتن مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در لوزان
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:08:19 0:00

در چهارمین روز از مذاکرات هیات‌های ایران و آمریکا، محمدجواد ظریف و جان کری وزیران خارجه دو کشور گفت‌وگوهای خود را بعد از ظهر چهارشنبه ۲۷ اسفند ماه در هتل بوریواژ شهر لوزان سوئیس از سر گرفتند.

در این دیدار، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مویز وزیر انرژی آمریکا، وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا، هلگا اشمید معاون هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، عباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران، و نیز حمید بعیدی نژاد مدیر کل سیاسی وزارت خارجه ایران حضور دارند.

این گفت‌وگوها در حالی آغاز شد که پیش از آن علی اکبر صالحی و ارنست مونیز دور دیگری از مذاکرات دوجانبه خود بر سر مسائل فنی را پشت سر گذاشتند. مذاکرات امروز این دو حدود دوساعت طول کشید.

پیش از برگزاری نشست وزیران خارجه ایران و آمریکا، عباس عراقچی و مجید تخت روانچی و وندی شرمن، معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا، پیش از ظهر چهارشنبه نشست یک ساعته‌ای را برگزار کردند.

این دور از گفت‌و‌گوهای هسته‌ای از روز یکشنبه آغاز شده است. مذاکره کنندگان دو طرف تلاش‌ می‌کنند تا پیش از پایان ماه مارس (۱۱ فروردین ماه ۱۳۹۴) به چارچوب یک توافق جامع که توافق سیاسی نیز عنوان می‌شود، دست یابند.

اگر چه گفت‌و‌گوها بین هیات‌های ایران و ایالات متحده در جریان است، اما گزارش‌ها حاکی از آن است که نمایندگان کشورهای ۵+۱ نیز در لوزان حضور دارند تا در صورت لزوم به آن بپیوندند.

با وجود ابراز خوشبینی مذاکره کنندگان دو طرف از پیشرفت در این گفت‌وگوها، سخنگوی کاخ سفید روز گذشته گفت که شانس رسیدن به توافق همچنان پنجاه پنچاه است.

جاش ارنست در نشست خبری روز سه شنبه دو دلیل برای ادعای خود ذکر کرد «اول این که پرزیدنت اوباما چانه زنی بسیار دشواری پیش رو دارد، و ایران هم باید نشان بدهد به تعهدات مشخص و سختی برای برطرف کردن نگرانی جامعه بین المللی از برنامه هسته‌ای خود پایبند است؛ از جمله پذیرش بازرسی های سرزده و گسترده.»

سهنگوی کاخ سفید در ادامه گفت، دومین دلیل هم آن است که هرگونه توافقی مستلزم تایید رهبران ایران خواهد بود. آنهایی که بر سر میز مذاکره حضور ندارند، اما تصمیم‌گیرنده هستند.

کاخ سفید در روزهای اخیر اقدام گروهی از سناتورهای جمهوریخواه کنگره آمریکا برای ارسال نامه به رهبران ایران و هشدار درباره بی اعتباری هرگونه توافق هسته‌ای پس از پایان دوره ریاست جمهوری باراک اباما را مورد انتقاد قرار داده است.

میچ مک کانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه سنای آمریکا اما روز سه شنبه از ارسال نامه دفاع کرد و با ذکر نمونه‌هایی گفت ابراز عقیده اعضای کنگره آمریکا «موضوع جدید و بی‌سابقه ای نیست.»

در ادامه دفاع جمهوریخواهان از نامه ارسالی به رهبران ایران، سناتور مارکو روبیو از ایالت فلوریدا و داوطلب بالقوه نامزدی حزب جمهوریخواه در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا، اعلام کرده است در صورت پیروزی، هرگونه توافق هسته ای آمریکا با ایران را لغو خواهد کرد، و به همین منظور اگر لازم باشد متحدان اروپایی را هم به چالش خواهد کشید.

جمهوریخواهان کنگره علاوه بر این خواهان اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران هستند.

باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده، با اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران مخالفت نشان داده و می‌گوید چنین اقدامی در این مقطع، به مذاکرات هسته‌ای لطمه خواهد زد.

جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روز سه شنبه بر موضع باراک اوباما و جان کری در صورت به نتیجه نرسیدن گفتگوهای هسته‌ای با ایران تاکید کرد و گفت «ما در موقعیت شکننده‌ای قرار داریم. بحثی نیست که جناب وزیر و رئیس جمهوری گفته‌اند که حاضرند اگر توافق بد باشد، مذاکرات را ترک کنند. اما واضح است که رایزنی‌ها به نقطه حساسی رسیده و ما به روشنی گفته‌‌ایم که طرح قانون تحریم‌های جدید، می‌تواند به روند گفتگوها خدشه وارد کند.»

XS
SM
MD
LG