آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در روزی که حملات تروریستی در تهران دهها کشته و زخمی به جای گذاشت، در سخنان خود انتقادات تندی در حوزه فرهنگ و آموزش از دستگاهها دولتی کرد.
رهبر جمهوری اسلامی غروب چهارشنبه ۱۷ خرداد در دیدار با جمعی از دانشجویان، اگر چه اشاره کوتاهی به حملات تروریستی تهران کرد و آن را «ترقه بازی» خواند، در ادامه با اشاره به پیوستن ایران به سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو اشاره و از عملکرد دولت در این زمینه به شدت انتقاد کرد.
او با بیان اینکه پذیرش سند ۲۰۳۰ با استقلال کشور مغایرت دارد، گفت: «حالا بعضی میآیند میگویند ما تحفظ دادیم یا گفتیم فلان چیزش را قبول نداریم؛ نه، بحث سر اینها نیست؛ فرض کنیم در این سند هیچچیز واضحی هم که مخالف اسلام باشد وجود نداشته باشد، من حرفم این است که نظام آموزشی کشور نباید بیرون کشور نوشته شود.»
آیت الله خامنه ای اضافه کرد: «آنها که خیال میکنند ما گزارش درست نگرفتیم؛ نه، گزارشهای ما گزارشهای درستی است. شما میگویید این سند مثلا خلاف اسلام ندارد، داشته باشد یا نداشته باشد، اینجا ایران است، اینجا جمهوری اسلامی است. چرا نظام آموزشی ما را چهار نفر بنشینند در یونسکو بنویسند؟»
رهبر جمهوری اسلامی اگر چه نامی از مخاطب خود نبرد، اما به طور واضح اشاره او به حسن روحانی رئیس جمهوری ایران بود که پیشتر گفته بود درباره سند آموزشی ۲۰۳۰ گزارشهای غلطی به رهبری داده اند.
رئیس جمهوری ایران در سخنان خود در دوره تبلیغات انتخاباتی و پس از پیروزی در انتخابات اخیر به شدت از کسانی که اطلاعات دروغ در مورد سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو و آموزش نکات مغایر با اسلام در مدارس ایران بر اساس آن سند منتشر کردند، به شدت انتقاد کرد و گفت که از آنان نمیگذرد.
پیش از آن، رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی از تصویب اجرای سند آموزشی ۲۰۳۰ در شورای عالی انقلاب فرهنگی انتقاد کرده و گفته بود که جمهوری اسلامی ایران تسلیم سندهایی مانند سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو نمیشود.
انتقاد از نامه وزیر ارشاد درباره ربنای شجریان
آیت الله خامنهای در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از نامه نگاری وزیر ارشاد به صدا و سیما برای پخش ربنای شجریان پیش از افطار، آن را نشانه اختلال در آن دستگاه فرهنگی دانست.
او با بیان اینکه گاهی اوقات احساس میشود «دستگاههای مرکزی فکری و فرهنگی دچار اختلالند و تعطیلند،» گفت: «اینکه در وضعیتی که ما اینهمه مسائل مهم فرهنگی در کشور داریم، حالا فرض کنیم فلان آهنگ قبل افطار پخش بشود یا نشود، این میشود مسئله اصلی، نامهنگاری میکنند؛ این پیداست این دستگاه اختلال پیدا کرده؛ مسئلهی اصلی را از فرعی تشخیص نمیدهند.»
رهبر جمهوری اسلامی اگر چه نامی از وزیر ارشاد و ربنای شجریان نبرد، اما اشاره او به نامهای بود که رضا صالحی امیری خطاب به رئیس صدا و سیما نوشت و خواستار پخش دعای ربنا با صدای محمد رضا شجریان در ماه رمضان شد.
دعای ربنا با صدای شجریان تا سال ۸۸ هر سال پیش از افطار از رادیو و تلویزیون دولتی ایران پخش میشد، اما از آن سال پخش آن متوقف شد.
حال آیت الله خامنهای بدون اشاره مستقیم به نام وزیر ارشاد و ربنای شجریان، چنین نامه نگاری را نشانه اختلال در دستگاه فرهنگی دانسته است.