گزارش منابع خبری از شهرهای کردنشین ایران حاکی از «اعتصاب عمومی» ساکنان برخی از این مناطق در اعتراض به اعدام حیدر قربانی است.
گروهی از فعالان مدنی کرد در بیانیهای که ۳۰ آذر منتشر شد از مردم خواسته بودند برای محکوم کردن اجرای حکم اعدام حیدر قربانی، زندانی سیاسی، روز پنجشنبه ۲ دی از خانههای خود بیرون نروند و به اعتصاب عمومی بپیوندند.
حیدر قربانی روز یکشنبه ٢٨ آذر به طور مخفیانه و بدون حق داشتن آخرین ملاقات با خانواده، در زندان مرکزی سنندج اعدام شد.
صادرکنندگان این بیانیه، اعدام این زندانی سیاسی را نشان از تداوم «سیاست انکار و سرکوب» از سوی جمهوری اسلامی عنوان کردند.
حساب توییتری «ههنگاو» روز پنجشنبه ویدئوهایی از اعتصاب عمومی در شهرهای سنندج، بوکان، نقده، و بانه در استانهای کردستان و آذربایجان غربی منتشر کرد که نشان میدهد مغازهها بسته و خیابانها بسیار خلوت است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ١ دی، اعدام حیدر قربانی، زندانی سیاسی کرد توسط جمهوری اسلامی را «خودسرانه» نامیدند و با لحنی شدید محکوم کردند.
این نخستین بار نیست که اعتصاب عمومی و ماندن در خانهها با دعوت فعالان مدنی کرد صورت میگیرد. ۲۱ شهریور سال ۹۷ نیز در پی اعدام مخفیانه زانیار و لقمان مرادی و رامین حسینپناهی شهرهای مختلف کردنشین در ایران با اعتصاب عمومی گسترده مواجه شد.
اعدام این زندانیان سیاسی کرد در حالی انجام شد که یکی از پروندههای زانیار مرادی و لقمان مرادی برای بررسی مجدد به یک شعبه دیگر ارجاع داده شده بود. اتفاقی که به نوعی در پرونده حیدر قربانی نیز تکرار شد.
چنانکه یکشنبه ۲۸ آذر حسن قربانی، برادر حیدر قربانی، در گفتوگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد، در تماس با دفتر غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه، به او اطلاع داده شده بود که نامه دستور بازبینی پرونده بر اساس ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری به دفتر رئیس کل دادگستری استان سنندج ارسال شده است اما با وجود این که دفتر اژهای دستور بازبینی پرونده را داده بود، حیدر قربانی به طور مخفیانه و بدون برخورداری از حق آخرین ملاقات با خانواده، در زندان مرکزی سنندج اعدام شد.
همچنین ببینید: برادر حیدر قربانی به صدای آمریکا: او نه کسی را کشته بود و نه دست به اسلحه زده بود
حیدر قربانی بە همراه برادر همسرش، محمود صادقی، مهر ماه سال ۱۳۹۵ توسط ماموران امنیتی اداره اطلاعات بازداشت شد. به گفته منابع مطلع، او در دوران بازجویی «تحت شکنجههای شدید» مجبور به اعتراف به «همکاری و معاونت در قتل چند عضو سپاه پاسداران» شد و بهمن ماه سال ۹۸ توسط شعبە یک دادگاه انقلاب سنندج به اتهامهای «بغی» و «همکاری و عضویت در حزب دموکرات کردستان ایران» بە اعدام محکوم شد.