حاصل یک سال تلاش مجلس هشتم برای تفحص در سازمان تامین اجتماعی به طرزی مرموز از میان رفت
یک کارشناس هیئت تحقیق و تفحص مجلس هشتم از سازمان تامین اجتماعی می گوید تمامی اسناد به دست آمده از تخلف های سازمان تامین اجتماعی که حجم آن به چندین کارتن می رسید، نابود شد.
سازمان تامین اجتماعی که در آمد آن از محل حق بیمه ی بیمه شدگان و از جیب کارگران در کارگاه ها و کارخانه ها تامین می شود دارای حدود ۳۵ میلیون جمعیت تحت پوشش است.
به نوشته روزنامه قانون، این کارشناس که نخواسته است نامش فاش شود، گفته است «این اسناد در اتاقی در جنب کتابخانه مرکزی سازمان نگهداری می شد که کلید آن فقط در اختیار گروه تحقیق و تفحص بود. اما وقتی چندی بعد نمایندگان جهت مراجعه به اسناد به دست آمده به محل نگهداری اسناد رجوع کردند با حیرت تمام متوجه شدند که اثری از اتاق محل نگهداری اسناد نیست و بنا به دلیل نامعلوم دیوارهای اتاق تخریب شده و اتاق محل نگهداری از اسناد در سالن ادغام شده است». به عبارت دیگر با برداشتن دیوار میان اتاق نگه داری از اسناد و کتابخانه، این اسناد از اختیار کمیته تحقیق و تفحص بیرون رفته است. به نوشته قانون، تلاش اعضای کمیته برای یافتن این اسناد که نتیجه یک سال تلاش نمایندگان در مجلس هشتم بوده است به جایی نرسیده است. و کسی نیز پاسخگوی این ماجرا نیست.
تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی در مجلس هشتم به مدت یک سال طول کشید و در اواخر عمر این مجلس به پایان رسید. اما هیچ گاه در مجلس قرائت نشد. به گفته این عضو کارگروه تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی، دلایلی که او آن ها را «واهی» خوانده مانع از قرائت آن در مجلس هشتم شد. به گفته او استدلال این بود که علنی شدن تخلف های سازمان تامین اجتماعی باعث ایجاد بدبینی در جامعه و میان بیمه شدگان می شود.
این کارشناس درباره اطلاعات به دست آمده در این گزارش به قانون گفته است با آن که هیئت تحقیق اجازه دسترسی به همه سطوح سازمان نداشته و میزان دسترسی به اطلاعات کنترل شده بود، اما میزان تخلفات «غیرقابل تصور» بود.
به گفته او این در حالی بود که هیئت هیچ گاه اجازه نیافت به بخش های سرمایه گذاری سازمان تامین اجتماعی، مانند سازمان شستا، وارد شود و این ممانعت نزدیک بود به شکایت هیئت از مدیر عامل سازمان بینجامد که با پادرمیانی عده ای غائله ختم شد. این کارشناس به هویت «این عده» اشاره ای نکرده است.
سازمان شستا یا شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی از سال ۱۳۶۵ به منظورحفظ و ارتقای ارزش ذخایر سازمان تاسیس شد. از سال ۱۳۸۳ برای اداره بهینه سرمایه گذاری ها، هشت شرکت سرمایه گذاری کاشی و سرامیک، سیمان، نفت و گاز، دارو، صنایع عمومی، پتروشیمی و شیمیایی، عمران و ساختمان، و بانکداری و بیمه و بورس و سهام، اداره شرکت های سرمایه پذیر سازمان تامین و اجتماعی و شرکت شستا را بر عهده گرفتند. در حالی که شستا یکی از ثروتمند ترین شرکت های دولتی کشور و سهام دار ۳۰۰ شرکت است، در فروردین سال گذشته حدود ۱۳۰ شرکت را زیان ده اعلام کرد.گفته می شود که در این شرکت تخلف های گسترده مالی صورت گرفته است.
کارشناس یادشده وضعیت کنونی سازمان تامین اجتماعی را بحرانی و وخیم توصیف می کند. زیرا به گفته او این سازمان اکنون از وضعیت سر به سر عبور کرده و در مرحله استفاده از ذخایر خود قرار دارد. او پیش بینی کرد که ناتوانی سازمان تامین اجتماعی در پرداخت ماهانه دو میلیارد تومان مستمری نه تنها موجب مشکلات اجتماعی، بلکه دشواری های امنیتی پدید خواهد آورد.
سازمان تامین اجتماعی در هشت سال عمر دولت احمدی نژاد شش مدیر به خود دیده که آخرین آنها سعید مرتضوی است. عدم ثبات مدیریتی خود دلیلی ست بر نداشتن برنامه بلند و میان مدت برای این سازمان که مدت هاست بازنشستگان را می آزارد.
به گفته سعید مرتضوی، مدیر عامل پر مسئله سازمان، دولت احمدی نژاد ۳۵ هزار میلیارد تومان به این سازمان بدهی دارد که قرار است این بدهی را از طریق واگذاری شرکت های دولتی و معادن پرداخت کند.