لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۲

گزارش: بازنشستگان ایرانی گرفتار زیر خط فقر


باد زمستانی که زوزه کشید، با دستان چروکیده اش شال گردن را محکم تر بر دهان گرفت. با صدایی که به زحمت شنیده می شد گفت: «داخل همین کوچه است». پیرمرد سرماخورده بود و تند تند راه رفتن نفسش را به شماره اندخته بود. عرق سرد را از روی پیشانی پاک کرد و با نگاهی که انگار برق پیروزی در آن نهفته بود، سرانجام مقابل خانه ای ایستاد. «همین جاست. اجازه بدهید زنگشان را بزنم.» پیرمرد این را که گفت، زوج جوان ابرو در هم کشیدند. مرد سخن به گلایه باز کرد:«آقا ما که گفتیم نوساز باشد!»

انگار خستگی در تن پیرمرد مانده باشد، با لحنی شکست خورده پاسخ داد: «۷ سال ساخت است. اگر این خانه را نمی خواهید مورد دیگری هم هست.«زوج جوان که گویا وقت خود را تلف شده می دیدند گفتند: «نه آقا، امروز زمان کافی نداریم.» پیرمرد سرفه خشکی کرد و راه بنگاه معاملات ملکی را که پس از بازنشستگی در آن مشغول شده بود، پیش گرفت.

سی سال برای دولت کار کرده و حالا حقوق اندک بازنشستگی جوابگوی نیازهایش نیست. سازمان تامین اجتماعی ماهیانه ۲۳۵ هزار تومان برای دوران بازنشستگی اش در نظر گرفته است. بنا بر این چاره ای جز اختیار کار تازه ای برایش باقی نمانده است. هرچند کار بنگاه معاملات ملکی نیز درآمدی برایش نداشته است. خانه های اجاره ای را به مشتریان نشان می دهد، اگر مورد پسند واقع شوند و قراردادی میان موجر و مستاجر منعقد، ۳۰ درصد از مبلغ کمیسیون دریافت شده توسط بنگاه به او تعلق می گیرد. یعنی اگر میزان کمیسیون اجاره یک واحد مسکونی در نقاط متوسط تهران چیزی حدود ۱۰۰ هزار تومان باشد، حداکثر ۳۰ هزار تومان به پیرمرد پرداخت می شود. با این حساب شاید سرجمع درآمد ماهیانه اش به ۴۰۰ هزار تومان نیز نرسد. چرا که در نیمه دوم سال اصولا نقل و انتقالات در بخش مسکن ایران به شکل قابل توجهی کاهش می یابد.

با آنکه مقامات دولت نهم از تعیین میزان خط فقر در ایران سرباز می زنند و حتی آن را بحثی حاشیه ای با هدف نا کارآمد نشان دادن نظام قلمداد می کنند اما بر اساس اظهارات حسين راغفر، تدوین گر نقشه فقر در کشور، در سال ۱۳۸۶ خط فقر مطلق شهر تهران برای یک خانواده پنج نفره حدود ۷۸۰ هزار تومان بوده است.

براساس گزارش اخیر بانک مركزى جمهورى اسلامى، نرخ تورم در مناطق شهرى ايران در ۱۲ ماه منتهى به آبان ماه سال جارى به ۲۸/۳درصد رسيده است. از این رو به عقیده کارشناسان مسايل اقتصادی در حال حاضر میزان خط فقر در پایتخت ایران به مراتب از آنچه برای سال گذشته در نظر گرفته شده بود، فراتر رفته است.

گزارش رسانه های ایران حاکی از آن است که ميانگين نرخ تورم در فروردين ماه سال جارى ۱۹/۱درصد بوده است كه از آن زمان با افزايش ماه به ماه به بیش از ۲۸ درصد رسيده است.

البته برخی از مقامات جمهوری اسلامی نرخ واقعی تورم در ایران را بیشتر از آنچه در گزارش بانک مرکزی به آن اشاره شده، می دانند. حسن روحانی، ريیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، اخیرا طی سخنانی هشدار داد: «نرخ تورم بالای ۳۰ درصد است. چرا که تعدادی از آیتم های آمارگیری بانک مركزی در زمینه تورم حذف شده كه با محاسبه آنها نرخ تورم در كشور به بالای ۳۰ درصد می‌رسد. «روزنامه اعتماد نیز نرخ واقعی تورم را ۳۱ درصد اعلام کرده بود».


کارشناسان مسايل اقتصادی در حالی افزایش شدید قیمت زمین و مسکن در ایران را از مهمترین دلایل رشد فقر در جامعه می دانند که زمین و مسکن از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی در سبد مصرفی خانوارها، در نرخ تورم محاسبه نمی شود. حال آنکه بسیاری از شهروندان ایرانی با مشکل سرپناه روبرو هستند.


به این ترتیب کارشناسان مسايل اقتصادی می گویند هر روزه بخش قابل توجهی از جمعیت ایران زیر خط فقر قرار می گیرند. روزنامه اعتماد ملی به نقل از حسین راغفر، پژوهشگر حوزه رفاه و تامین اجتماعی، نوشت: «حداقل ۳۵ درصد از جمعیت كشور در زیر خط فقر مطلق قرار دارند» كه این حدود ۲۵ میلیون نفر از جمعیت ۷۰ میلیونی ایران را شامل می‌شود.

قدم های پیر مرد سنگین شده و فاصله تا مقصد بسیار می نماید. هوا بس ناجوانمردانه سرد است!

XS
SM
MD
LG