حضوری شدن اجباری مدرسه‌ها در ایران؛ یک کارشناس می‌گوید دولت امکانات به مدارس نداده است

آرشیو

در حالی که تا پایان سال تحصیلی جاری حدود یک ماه باقی مانده، وزارت آموزش و پرورش در دستورالعملی اعلام کرد کلاس‌های درس از ۱۴ فروردین باید به صورت حضوری برگزار شود. همزمان یک کارشناس آموزشی می‌گوید درخواست دولت در حالی است که هنوز به مدارس امکانات داده نمی‌شود.

وزارت آموزش و پرورش ایران اعلام کرد با هدف «جبران افت تحصیلی ناشی از تعطیلی مدارس در دوران کرونا و پیشگیری از تبعات جبران‌ناپذیر وضعیت موجود» کلاس‌های درس در مدرسه‌ها طی زمان باقی مانده از سال تحصیلی جاری، پس از تعطیلات نوروزی به طور حضوری برگزار شود.

به گزارش خبرگزاری‌ها در ایران در روز سه‌شنبه ۹ فروردین، بر اساس دستورالعمل وزارت آموزش و پرورش، حضور کارکنان اجرایی مطابق برنامه هفتگی مدرسه‌ها «الزامی» است و همه فعالیت‌های آموزشی و تربیتی معلمان و دانش‌آموزان در تمام مقاطع تحصیلی باید «به صورت حضوری و با رعایت بهداشت فردی و بهداشت محیط» برقرار باشد.

در این دستورالعمل بر استفاده مناسب از ماسک و تهویه کلاس‌های درس تأکید شده است.

  • مکارم شیرازی: آموزش باید هر چه زودتر حضوری شود

آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی فضای مجازی را «پایگاه شیطان» نامیده و خواستار حضوری شدن محیط‌های آموزشی شده است. وی در دیدار با حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی کشور با بیان این که «فضای مجازی بلای مهم عصر و زمان ما است و بسیاری از مفاسد، از فضای مجازی است و در واقع، فضای مجازی پایگاه شیطان شده است.

مکارم شیرازی باز شدن دانشگاه‌ها و مدارس را «ضروری» دانسته و افزوده است: «باید هر چه زودتر دانش‌آموزان و دانشجویان در کلاس‌های درس شرکت کنند. ما در حوزه علیمه نیز اصرار داریم که درس‌ها به صورت حضوری برگزار گردد.

  • سخنگوی کانون صنفی معلمان: تصمیمات وزارت آموزش و پرورش آزمون و خطا است

محمد حبیبی، عضو و سخنگوی کانون صنفی معلمان درباره حضوری شدن اجباری مدرسه‌ها با بیان این که این موضوع از چند وجه قابل بررسی است، می‌گوید: کیفیت آموزش در ایران طی سه سال گذشته به دلیل شیوع کرونا به‌شدت آسیب دیده و به‌ویژه در مقطع ابتدایی شاهد افت آموزش هستیم.

او با اشاره به این که با مجازی شدن آموزش با وجود فقر و کمبود امکانات عده قابل توجهی از دانش‌آموزان به دلیل عدم دسترسی به اینترنت و امکانات آموزشی از چرخه آموزش حذف شدند.

وزیر پیشین آموزش و پرورش، خرداد ۱۴۰۰ اعلام کرد طی یک سال گذشته، سه میلیون دانش‌آموز در ایران ترک تحصیل کرده‌اند. رقمی که به گفته یک کارشناس آموزشی بدون کمک‌های پراکنده نیکوکاران، می‌توانست دو برابر باشد.

همچنین ببینید: گزارش: «سه میلیون» دانش‌آموز در ایران در یک سال گذشته از تحصیل بازماندند

آقای حبیبی معتقد است که امکان آموزش مجازی در کشورهای پیشرفته با در اختیار گذاشتن امکانات برای آموزگاران و دانش‌آموزان، فراهم می‌شد، اما در ایران آموزش مجازی مسئولیتش به طور کامل به عهده خود معلمان قرار گرفته بود و آنها از طریق امکانات شخصی خودشان آموزش می‌دادند.

او درباره دستورالعمل تشکیل کلاس‌های حضوری پس از ۱۴ فروردین با اشاره به این که احتمال شیوع مجدد کرونا می‌گوید: در نقاط پرجمعیت کشور مثل تهران که محیط‌های آموزشی تمرکز دانش‌آموزی زیادی دارد و به خاطر عدم دسترسی لازم دانش‌آموزان به امکانات بهداشتی و عدم دسترسی مدارس به امکاناتی که بتوانند پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند، این تصمیم می‌تواند پرخطر باشد و به شیوع مجدد کرونا در ایران بیانجامد.

به گفته محمد حبیبی، وضعیت آموزش در ایران عملا آموزش و پرورش در قبال بخشنامه‌هایی که برای مدارس صادر می‌کند و الزاماتی که ایجاد می‌کند، عملا هیچ امکانی را در اختیار مدارس قرار نمی‌دهد و خود این مدرسه‌ها هستند که باید با روش‌های مختلف از جمله کسب درآمد خارج از پروتکل‌های آموزشی و یا گرفتن شهریه‌های اجباری از والدین، این امکانات را فراهم کنند که معمولا ناکام می‌مانند، در نتیجه، چه آموزش در ایران همچنان مجازی باقی بماند، از یک منظر دچار آسیب می‌شویم و چه بنا بر بخشنامه‌های آموزش و پرورش به صورت حضوری دنبال شود، باز هم با آسیب مواجه می‌شویم.

به گفته سخنگوی کانون صنفی معلمان، با اتکا به آمارهای موجود عمده معلمان از شرایط کنونی که آموزش به صورت هم‌زمان حضوری و مجازی یعنی به طور ترکیبی انجام می‌شود ناراضی هستند چرا که هم باید در مدرسه به یک عده از دانش‌آموزان به طور حضوری و به گروهی به طور مجازی درس بدهند که این فشاری مضاعف و سوءاستفاده از موقعیت معلمان در شرایط کنونی طی چند ماه گذشته بوده که با وجود شرایط خطرناک کرونا، بسیاری از معلمان ترجیح می‌دهند وضعیت یک‌سره شود. یا آموزش به طور کامل مجازی شود و یا حضوری. ادامه این روند فقط فشار بیشتری بر معلمان وارد می‌کند که قطعا بر کیفیت آموزش در کشور نیز موثر خواهد بود.

او تصمیم‌های وزارت آموزش و پرورش در دولت پیشین و کنونی را بدون توجه به نظرات کارشناسان می‌داند. تصمیماتی که به صورت آزمون و خطا گرفته می‌شود و پس از مدتی با فشارهای رسانه‌ای تعدیل یا متوقف می‌شود.

  • واکنش والدین: این تصمیم ناشی از «مدیریت شلخته» است

اعلام ناگهانی حضوری شدن مدارس در میانه تعطیلات نوروزی، واکنش‌هایی در فضای مجازی به همراه داشته است و گروهی از کاربران آن را ناشی از «مدیریت شلخته» دانسته‌اند.

برخی کاربران با بیان این که والدین از مدارس پیامی دریافت کرده‌اند مبنی بر این که از هفته آینده مدارس حضوری می‌شود و آنها باید در عرض چند روز مسئله لباس، سرویس، کوتاه کردن مو، لوازم تحریر و کیف را برای دانش آموزان حل کنند، آن هم فقط برای یک ماه مانده تا پایان سال تحصیلی که با ماه رمضان نیز هم‌زمان شده است.

همچنین ببینید: قالیباف: دو دهه گذشته به آموزش و پرورش ضربه زده‌ایم و باید پاسخگو باشیم