وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه با بیان این که ایالات متحده با دو درخواست ایران برای احیای برجام به طور «شفاهی و نسبی» موافقت کرده، گفت که «تا ۱۲ امشب پیشنهادهای نهاییمان را به صورت مکتوب میفرستیم.»
به گزارش ایرنا در روز دوشنبه ۲۴ مرداد، حسین امیرعبداللهیان درخواست سوم جمهوری اسلامی را «مسئله تضمینها» عنوان کرد و گفت، اگر در این مورد «گارانتی، واقعبینی و انعطاف» آمریکا را داشته باشیم «توافق رخ میدهد» و در غیر این صورت «باید بیشتر گفتوگو کنیم.»
همچنین ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، با بیان این که در مذاکرات «پیشرفتهای نسبی» رخ داده است، گفت که این پیشرفتها به طور کامل تأمینکننده مطالبات ایران نیست.
علاوه بر این، محمد جمشیدی، معاون سیاسی رئیسجمهوری ایران در توییتی مدعی شد که آمریکا «از هدف استراتژیک خود» در توافق برجام و «اعمال سیاست فشار حداکثری عقبنشینی» کرده است.
جمشیدی ادعا کرد که ایالات متحده «به دنبال برجام ابدی و مذاکرات منطقهای و موشکی بود» اما در نهایت «عقب رانده شد.»
اتحادیه اروپا تا ۲۴ مرداد (۱۵ اوت) به جمهوری اسلامی ایران فرصت داده است تا پاسخ نهایی خود را درباره متن پیشنهادی جوزپ بورل اعلام کند.
با این حال، میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام روز یکشنبه گفت که در بهترین سناریو، توافق نهایی میتواند تا چند روز آینده حاصل شود. او این ادعا را مشروط به توافق همه شرکتکنندگان در گفتگوهای وین با متنی که به تاریخ ۸ اوت از سوی هماهنگکننده اتحادیه اروپا تهیه شده، منوط کرده است.
این اظهارنظرهای مقامات جمهوری اسلامی در حالی صورت میگیرد که روز شنبه رابرت مالی نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران گفت که تاکنون مذاکرات احیای برجام به نتیجهای که واشنگتن را نسبت به برچیدن تحریمهای ایران متقاعد کند، نرسیده و برخی گزارشها درباره این که دولت جو بایدن در متن توافق ارائه شده از سوی اتحادیه اروپا، به جمهوری اسلامی امتیازهایی داده است، را قویا رد کرد.
واشنگتن روز دوشنبه گذشته، پس از اتمام دور نهم مذاکرات احیای برجام در وین، بلافاصله اعلام کرد که آماده است بر اساس پیشنهادهای اروپا به توافقی سریع با ایران دست یابد، اما مقامات ایران گفتند که «دیدگاهها و ملاحظات» خود را به اروپاییها منتقل کردهاند.
رابرت مالی گفت که هنوز هیچ موافقتی برای احیای برجام به دست نیامده است، و هیچ توافقی در کار نیست، چون تا وقتی که بر روی همه چیز توافق نشده باشد، هیچ توافقی حاصل نشده است.
به گفته آقای مالی، موضع آمریکا از همان روز اول مشخص بوده که چه کارهایی را آمریکا باید در مورد کاهش تحریمها انجام دهد و چه گامهایی را ایران باید باید برای محدودسازی برنامه هستهای خود بردارد.
همچنین ببینید: رابرت مالی: آمریکا در متن پیشنهادی اروپا به ایران امتیاز نداده استجمهوری اسلامی ایران پیش از این خواسته نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست گروههای تروریستی طبقهبندیشده در وزارت خارجه آمریکا حذف شود، اما ایالات متحده این خواسته را بارها رد کرده است.