اعتراض به بازداشت دانیال مقدم و وفا احمدپور؛ نصیر مشکوری: شاهد ایجاد نوع جدیدی از «موسیقی مقاومت» در ایران هستیم

دانیال مقدم و وفا احمدپور، رپ‌خوان‌های بازداشت‌شده بر سر مزار یکی از معترضان جان‌باخته

بازداشت دانیال مقدم و وفا احمدپور مشهور به «وفادار»، رپ‌خوان‌های موسیقی اعتراضی در ایران، با واکنش‌های زیادی در فضای مجازی همراه شده است.

دانیال مقدم و وفا احمدپور، اخیرا با انتشار موزیک ویدئویی با عنوان «آماده‌ باش» که صحنه‌های آن در تختجمشید فیلم‌برداری شده بود، به انتقاد از جمهوری اسلامی، بحران‌های کشور و مشکلات مردم ایران پرداخته بودند.

بازداشت این رپ‌خوان‌های موسیقی اعتراضی در شرایطی صورت گرفته که صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، رپ‌خوان دیگر ایرانی، با اعتراض گسترده جهانی مواجه شده است.

به رغم برخوردهای امنیتی و قضایی همانند شکنجه، و صدور احکام سنگین زندان ئ اعدام علیه رپ‌خوان‌های ایرانی، انتشار آثار اعتراضی در داخل ایران همچنان ادامه دارد و شاهد ایجاد نوع متفاوتی از موسیقی اعتراضی یا «موسیقی مقاومت» به ویژه در سبک رپ هستیم.

نصیر مشکوری، کارشناس موسیقی، و نویسنده کتاب «نسل هیپ‌هاپ»، به صدای آمریکا می‌گوید: «موسیقی اعتراضی علیه ساختار اجتماعی حاکم بر جامعه که در زمان خود نوعی موسیقی مقاومت به حساب می‌آمد، همیشه وجود داشته است. اما در نوع امروزی آن که محتوایش نه تنها انتقادی و ضد حاکمیت سیاسی است، بلکه به‌نوعی محتوای براندازانه دارد را عملا در شکل کاملش توماج صالحی به‌راه انداخت.»

او می‌افزاید: «آن‌چه ما امروز به عنوان موسیقی مقاومت می‌شناسیم، در واقع آثار آن دسته هنرمندانی است که محتوای انتقادی و ضد حاکمیت را با کنش‌گری مدنی ترکیب کرده‌اند. یعنی این هنرمندان هم کنش‌گر مدنی هستند و هم موسیقی‌پرداز، و مهمتر از همه، داخل ایران زندگی می‌کنند.»

به گفته این‌ کارشناس موسیقی، در حال حاضر این سه ویژگی معرف موسیقی مقاومت ایران است که عمدتا در موسیقی رپ خودنمایی می‌کند.

نصیر مشکوری درباره ویژگی این آثار می‌گوید: «دوران درخواست و مطالبات در موسیقی اعتراضی ایران گذشته است. امروز در موسیقی مقاومت و مشخصا در آهنگ اخیر دانیال و وفادار، ما عملا از اتحاد، تغییر سیستم، و آمادگی برای یک مبارزه انقلابی علیه سیستم، می‌شنویم.»

او اضافه می‌کند: «در رپ‌آهنگ اخیر دانیال مقدم و وفادار ما رپ‌نوشته‌ای درمورد آمادگی یک جامعه در حال انفجار علیه حاکمیتی فاسد و غیردموکراتیک برای تغییر را می‌شنویم. درواقع سخن از انقلاب است نه صرفا اعتراض اجتماعی.»

نصیر مشکوری

این کارشناس موسیقی درباره تأثیرگذاری چنین آثاری در جامعه می‌گوید: «من معتقد نیستم که موسیقی و هنر تاثیرگذار است، در واقع تاثیرپذیر است. به این معنی که موسیقی مقاومت در واقع آینه جامعه است نه سخنگو یا نماینده جامعه. باید برعکس به این پدیده نگاه کرد.»

او می‌افزاید: «آن‌چه ما در این موسیقی می‌شنویم، در اصل فریاد در گلو خفه شده جامعه جوان ایران است. من باور دارم که مخاطب این نوع موسیقی حرف‌های خود را که نمی‌تواند آزادانه فریاد کند، در این آثار می‌شنود و نه برعکس. ما درواقع حالات روانی یک جامعه در حال انفجار را می‌شنویم، و نه فقط افکار دو رپ‌خوان سیاسی و از جان گذشته را.»

نصیر مشکوری درباره سرکوب خشونت‌آمیز جمهوری اسلامی و بازداشت و زندانی کردن این رپ‌خوان‌ها می‌گوید: «شاید این سرکوب در مقطع کوتاهی جواب دهد ولی هر چه سرکوب و سانسور بیشتر شود، افراد از جان گذشته دیگری میکروفون را در دست می‌گیرند و این جریان ادامه خواهد داشت.»

او با اشاره به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی می‌گوید: «مگر این حکم جلوی دانیال و وفادار را گرفت؟ برعکس آنها را تشویق هم کرد. من فکر می‌کنم به این مقوله باید از منظر اجتماعی نگاه کرد. مگر سرکوب جنبش مهسا باعث شده است تا قیام بعدی رخ ندهد؟ اتفاقا حرکت دانیال و وفادار ثابت کرد که نخیر، بزودی ما شاهد خیزش دیگری خواهیم بود.»

براساس گزارش‌های موجود و به گفته حساب‌های کاربری دانیال مقدم و وفا احمدپور، آنها روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت در شیراز به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و به مکان نامعلمومی منتقل شدند.