ایران: برنامه تحقیق و توسعه هسته‌ای به روال سابق دنبال خواهد شد

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه در گفتگو با خبرگزاری ایرنا، با اشاره به فعالیت‌های هسته‌ای کشور در طول مدت هفت ماهه تمدید شده برای گفتگوهای هسته‌ای با شش قدرت جهانی، گفت در بحث توسعه و تحقیق محدودیتی نداریم و این امر بر اساس روال عادی دنبال می‌شود.

بهروز کمالوندی همچنین درباره روند بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران در جریان مذاکرات آتی برای رسیدن به توافق جامع تا پیش از مهلت جدید ۹ تیر (۳۰ ژوئن ۲۰۱۵)، گفت میزان و نوع بازرسی‌های آژانس در این مدت طبق روند معمول ادامه دارد.

این در حالی است که خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته خبر داد دولت آمریکا به اعضای کنگره گفته است برای ادامه مذاکرات، از ایران امتیازات قابل توجهی گرفته است، از جمله وعده جمهوری اسلامی برای صدور مجوز برای بازرسی‌های سرزده از تاسیسات هسته‌ای و رقیق‌سازی بخش زیادی از ذخایر اورانیوم‌ غنی‌شده آن کشور.

بر اساس گزارس آسوشیتدپرس، فهرست تعهدات ایران که در آخرین دور گفتگوها در وین مطرح شد، در سندی که به گفته مقام‌های آمریکایی شرایط مورد توافق برای تمدید هفت ماهه گفتگوهای هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی؛ منعکس شده، و این خبرگزاری به نسخه‌ای از آن دست پیدا کرده است.

آسوشیتدپرس می‌گوید اصالت این سند، توسط سه مقام آمریکایی نزدیک به مذاکرات محرمانه وین که سوم آذر ماه پایان یافت، تایید شده است؛ با این وجود هیچ مدرکی دال بر توافق ایران بر سر انجام همه مفاد مندرج در آن سند در دسترس نیست.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان اواخر آبان ماه آخرین دور گفتگوهای خود برای رسیدن به توافق نهایی پیش از رسیدن به مهلت قبلی توافق شده (۳ آذر یا ۲۴ نوامبر) را در وین پایتخت اتریش برگزار کردند.

هر چند محتوای آن مذاکرات یک هفته‌ای تاکنون فاش نشده است، اما پس از پایان مذاکرات و اذعان دو طرف به باقی ماندن شکاف‌ها، از ارائه ایده‌ها و پیشنهادات جدیدی سخن گفتند که بر مبنای آنها طرفین تصمیم گرفتند گفتگوها را به مدت ۷ ماه دیگر تا دهم تیرماه سال آینده ادامه دهند.

در همین حال خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه در دیدار با ملک عبدالله پادشاه اردن در واشنگتن، به وی اطمینان داده است که اگر قرار باشد یک توافق بد و غلط به دست آید، آمریکا ترجیح می‌دهد که هیچ توافقی با ایران صورت نگیرد.

رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد که واشنگتن همچنان تلاش خود را خواهد کرد تا در چند ماه پیش رو، با ایران به یک توافق جامع هسته‌ای دست پیدا کند، اما هنوز معلوم نیست که آیا تهران هم از این فرصت استفاده خواهد کرد یا خیر.