تضاد پیرامون نحوه تعامل با مذاکرات هستهای ایران از درگیری لفظی بین دولت دموکرات باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده با جمهوریخواهان، که از اوایل ماه آینده صاحب اکثریت در قوه مقننه آمریکا میشوند، فراتر رفته و پس از تمدید هفت ماهه این گفتگوها، به اختلاف بین کاخ سفید و یکی از سناتورهای ارشد دموکرات نیز کشیده شده است.
نشریه آمریکایی «فارین پالیسی» در مقالهای به تضاد رویکرد بین کاخ سفید دموکرات و هم حزبیهای آن در کنگره، پیرامون حل مساله هستهای ایران نوشت سناتور دموکرات باب منندز، خواستار گذراندن لایحه جدیدی است که تحریمهای اعمال شده علیه ایران را تشدید کند، در حالی که کاخ سفید پیش از این اعلام کرده در صورت چنین اقدامی، مذاکرات از میسر کنونی آن خارج خواهد شد.
در این مقاله دعوا بین منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنا و کاخ سفید به حدی بالا گرفته که قرار شد دولت پرزیدنت اوباما دیگر دموکراتها، غیر از سناتور منندز، را برای ارائه توضیحات محرمانه در مورد گفتگوهای اتمی به کاخ سفید دعوت کرده و از فرستادن وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد آمریکا به جلسه منندز برای ارائه توضیحات در سنا نیز خودداری کند.
به باور نویسنده مقاله، در صورتی که طی هفته آینده، سناتور منندز نتواند لایحه خود را به تصویب برساند، با ورود اکثریت جمهوریخواهان منتقد دولت در دوره جدید کنگره در اوایل ماه ژانویه، راه برای تصویب آن آسانتر خواهد شد.
سناتور جمهوریخواه تد کروز روز گذشته در سخنرانی خود با عنوان «سیاست خارجی تد کروز» از رویکرد دولت باراک اوباما در گفتگوهای هستهای با ایران به شدت انتقاد کرد و گفت «در حال حاضر بزرگترین تهدید برای امنیت ایالات متحده، تلاش ایران برای دستیابی به تسلیحات اتمی است.»
وی در ادامه افزود «توافقی که ما در حال مذاکره برای دستیابی به آن هستیم، اما، با کمال تعجب شش ماه دیگر هم به تاخیر افتاد. من با نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو موافق هستم که این یک توافق بسیار بسیار بد است؛ این یک اشتباه تاریخی است.»
در دفاع از رویکرد دولت و این که اعمال تحریمها، بیشتر موجب از هم پاشیدگی گفتگوها میشود، سوزان رایس مشاور امنیت ملی آمریکا میگوید «در این صورت، ائتلاف بین اعضای گروه ۱+۵ شکسته خواهد شد. جامعه بینالمللی ایالات متحده را به جای ایران مقصر فروپاشی مذاکرات خواهد دانست، و ایرانیها به این نتیجه میرسند که مذاکره روش دستیابی به راه حل نیست.»
گفته میشود که دولت اوباما به دنبال راهی است که به موافقت کنگره برای توافق جامع هستهای با ایران نیاز نداشته باشد. دست یافتن به یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هستهای ایران، یک پیروزی چشمگیر برای دولت دموکرات پرزیدنت اوباما خواهد بود.
اختلاف درباره میزان و ابعاد غنیسازی اورانیوم در ایران و نیز نحوه لغو تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، موجب شد که تهران و قدرتهای جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، پس از حدود یک سال مذاکره، تصمیم بگیرند این گفتگوها را به مدت هفت ماه دیگر تمدید کنند.