آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته در گزارشی اعلامکرد: ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به بیش از ۱۸ برابر حد مجاز توافق شده در برجام رسیده است.
در همین رابطه مسعود منیری کارشناس ارشد مهندسی هستهای مقیم کانادا در گفتگو
با وبسایت صدای آمریکا گفت: «این حجم از غنیسازی، طبیعتا خارج از تعهدات ایران در برجام است ولی به معنای خروج جمهوری اسلامی از توافق برجام نیست. ادامه غنی سازی ایران در این سطح، احیای این تعهد بینالمللی را با دشواری همراه میکند.»
وی با اشاره به خروج آمریکا و فشار حداکثری ایالات متحده در دوره ترامپ افزود:«عدم امکان اجرای تعهدات برجامی از سوی طرفهای غربی باعث شد تا ایران هم بر اساس بند ۳۶ برجام به کاهش تعهدات خود در قرارداد برجام دست بزند.» به گفته منیری، ادامه افزایش میزان و سطح غنی سازی موجب ایجاد تنش بیشتر و برگشت همه طرفها به تعهدات برجامی را بسیار مشکل خواهد کرد.
ایران و شش قدرت جهانی تابستان سال ۱۳۹۴ توافق کردند که در قبال رفع تحریمهای بینالمللی، فعالیتهای هستهای ایران نیز محدود و کنترل شود، توافقی که با خروج ترامپ از آن در بهار ۱۳۹۷ عملا بیاثر شد.
اکنون قدرتهای غربی میگویند جمهوری اسلامی به ساخت بمب اتمی بسیار نزدیک شدهاست، اما مقامات ایران هرگونه تلاش در این زمینه را رد میکنند.
مسعود منیری میگوید: «چنانچه ادعای قدرتهای غربی که هدف ایران دستیابی به سلاح هسته ای است را بپذیریم بنابراین تنها راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای احیای برجام و انتقال اورانیوم غنیسازی شده و ماشینهای سانتریفیوژ به خارج از ایران طی توافق میباشد. وی افزایش یا بازگشت بازرسیهای پادمانی آژانس در ایران به سطح برجام را یکی دیگر از درخواستهای طرفهای غربی برای مقابله با دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای دانست و تصریح کرد: «تلاش برای رسیدن به هر توافق دیگری اتلاف وقت و زمان است و باعث پیچیدهتر شدن مسائل خواهد شد.»
جمهوری اسلامی، اسفند پارسال اعلام کرد در یک بازه زمانی سهماهه به سوالات آژانس درباره منشاء اورانیوم در سایتهای اعلام نشده خود پاسخ میدهد، اما آژانس بینالمللی انرژي اتمی در گزارش جدید خود اعلام کرد که ایران به تعهد خود در این زمینه عمل نکرده است.
مسعود منیری میگوید:«در صورت احیای برجام، درخواست طرفهای غربی این خواهد بود تا اورانیومهای غنی شده ۲۰ درصد و ۶۰ درصد ایران به غنای زیر ۵ درصد برسد یا به کشور دیگری منتقل شود، اما بعید است رهبران جمهوری اسلامی از این شیوه استقبال کنند و این نقطهای است که تصمیم گیری عاقلانه را برای مقامات جمهوری اسلامی و همچنین مقامات غربی سختتر خواهدکرد.»
فایل صوتی نظرات کارشناسی مسعود منیری را اینجا بشنوید
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
براساس اعلام آژانس، مقامات جمهوری اسلامی در سه سال گذشته از پاسخ به سوالات ماموران این نهاد بینالمللی درباره پیدا شدن مواد هستهای اعلام نشده در پایگاههای مخفی خود طفره رفتهاند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: جمهوری اسلامی ایران تا روز ۲۵ اردیبهشت بیش از ۳۸۰۹ کیلوگرم اورانیوم غنی شده داشته است، این در حالی است که بر اساس برجام، ایران تنها میتواند ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم غنیشده در اختیار داشته باشد.
براساس گزارش اخیر آژانس ایران در حال حاضر ۴۳.۱ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد دارد که تقریبا افزایشی ۱۰ کیلوگرمی داشته و مقدار اندکی از آن نیز به اورانیوم فلزی تبدیل شده است، این درحالی است که برای ساخت بمب اتم ۴۲ کیلو اورانیوم با غنای ۶۰ درصد کافی است.
گفتنی است نخستوزیر اسرائیل هم در روز سهشنبه، با ارائه برخی اسناد به دست آمده از ایران، جمهوری اسلامی را به ربودن گزارشهای داخلی ناظر هستهای سازمان ملل متحد متهم کرد.
نفتالی بنت روز سهشنبه با انتشار انیمیشنی طنز روی توئیتر خود نوشت: «ایران اسناد محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دزدید و از آن برای فرار سیستماتیک از بازرسیهای هستهای بهره برد. ما از کجا میدانیم؟ چون طرح فریبکاری ایران را در دست داریم.»
رافائل گروسی،مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار است چگونگی پیشرفت مذاکرات درباره موضوعات باقیمانده با ایران را در تاریخ ۶ ژوئن، به شورای حکام ۳۵ عضوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش دهد.