لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۸

نخست‌وزیر اسرائیل ایران را به «گریز نظام‌مند» از بازرسی ناظران هسته‌ای متهم کرد 


نخست‌وزیر اسرائیل با به ارائه برخی اسناد به دست آمده از ایران، جمهوری اسلامی را به ربودن گزارش‌های داخلی ناظر هسته‌ای سازمان ملل متحد متهم کرد.

نفتالی بنت روز سه‌شنبه با انتشار انیمیشنی طنز روی توییتر خود نوشت: «ایران اسناد محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را دزدید و از آن برای فرار سیستماتیک از بازرسی‌های هسته‌ای بهره برد. ما از کجا می‌دانیم؟ چون طرح فریبکاری ایران را در دست داریم.»

به گفته یکی از دستیاران آقای بنت، اشاره نخست‌وزیر اسرائیل به اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ است؛ زمانی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر وقت اسرائیل، خبر سرقت آرشیو هسته‌ای جمهوری اسلامی را اعلام کرد و گفت در جریان یک عملیات مخفی، «بیش از نیم تُن مدرک» شامل ۵۵ هزار سند روی ۱۸۳ سی دی، از تحقیقات هسته‌ای مخفی جمهوری اسلامی در پروژه موسوم به «عماد» از یک انبار در نزدیکی تهران ربوده شد.

جمهوری اسلامی اگر چه این ادعا را «ساختگی» خواند، اما حسن روحانی، رئیس جمهوری پیشین ایران، در روزهای پایانی کار خود خارج شدن اسناد هسته‌ای ایران توسط اسرائیل را تأیید کرد.

نفتالی بنت در پایان توییت خود، لینک گوگل درایو را که شماری از این اسناد را در بر دارد منتشر کرد.

یکی از اسناد، نامه وزیر دفاع وقت ایران به محسن فخری‌زاده، از مهره‌های مهم برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، است. فخری‌زاده در سال ۱۳۹۹ در جریان یک سوءقصد در نزدیکی تهران کشته شد.

او در این نامه با اشاره به معدن اورانیوم گلچین، نوشته است: «این یکی از موضوعات مهمی است که آنها دیر یا زود، ما را برای آن مورد سوال قرار می‌دهند لذا باید سناریوی کاملی برایش داشته باشیم.»

انتشار اسناد محرمانه ایران توسط نخست‌وزیر اسرائیل
انتشار اسناد محرمانه ایران توسط نخست‌وزیر اسرائیل

این توییت نفتالی بنت در حالی منتشر می‌شود که هفته گذشته نیز نشریه آمریکایی «وال استریت ژورنال» از دسترسی ایران به گزارش‌های محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نزدیک به دو هه خبر داد و نوشت ایران توانست با این اطلاعات، سناریوسازی کرده و روند تحقیقات را منحرف کند.

خبرگزاری رویترز می‌گوید نه جمهوری اسلامی و نه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به درخواست‌ها برای اظهارنظر درباره این اتهامات پاسخ ندادند. ایران همواره ادعا کرده که برنامه هسته‌ای‌اش «صلح آمیز» است.

اسرائیل، واشنگتن و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدت‌هاست به صراحت اعلام کرده‌اند که معتقدند ایران تا سال ۲۰۰۳، یک برنامه تسلیحات هسته‌ای هماهنگ را پیش برده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیش از یک دهه را صرف بررسی فعالیت‌های گذشته ایران کرد و اکنون دوباره به دنبال پاسخ‌هایی از ایران در مورد منشاء ذرات اورانیوم یافت شده در سه سایت هسته‌ای اعلام‌نشده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در تازه‌ترین گزارش خود درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی گفته است که برآورد می‌شود ایران تا روز ۲۵ اردیبهشت کمی بیش از ۳۸۰۹ کیلوگرم اورانیوم غنی شده داشته است.

بر اساس توافق هسته‌ای برجام، ایران می‌تواند به میزان ۳۰۰ کیلوگرم ترکیبی خاص از یک ماده داشته باشد که معادل کمی بیش از ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم است.

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار است چگونگی پیشرفت مذاکرات درباره موضوعات باقی‌مانده با ایران را در تاریخ ۶ ژوئن، به شورای حکام ۳۵ عضوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش دهد.

گفت‌وگوهای غیرمستقیم آمریکا و ایران برای احیای برجام آخرین بار در ماه مارس برگزار شد.

یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، به ایستگاه رادیویی ۱۰۳ اف‌ام تل آویو گفته است که [برجام] توافق خوبی نیست و اگر امضا نشود، فاجعه ای رخ نخواهد داد.

XS
SM
MD
LG