حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در مصاحبهای با فایننشال تایمز پیشنهاد داده است که کنگره آمریکا با «یک بیانیه سیاسی» تعهد خود را به پیمان احتمالی هستهای با تهران نشان دهد.
امیرعبداللهیان به فایننشال تایمز گفت واشنگتن نتوانسته است به درخواست ایران برای ارائه تضمینی که دیگر توافق را ترک نمیکند، آنچنان که دونالد ترامپ انجام داد، پاسخ دهد.
در همین حال ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، میگوید که تنها چند روز فرصت باقی مانده است تا در مورد نجات برجام تصمیم گرفته شود. او گفت اکنون بر عهده تهران است که تصمیم سیاسی بگیرد.
مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برای احیای برجام هفته گذشته و پس از وقفهای ۱۰ روزه از سر گرفته شد.
دیپلماتهای غربی پیشتر ابراز امیدواری کرده بودند تا امروز، گشایشی در مذاکرات به دست آید اما مسائل دشوار حل نشده بین طرفین هنوز باقی مانده است.
ایران هرگونه ضرب الاجل تعیین شده توسط قدرتهای غربی را رد کرده است.
ژان ایو لودریان، روز چهارشنبه به پارلمان فرانسه گفت: «ما اکنون به یک نقطه حیاتی رسیدهایم. مسئله (داشتن فرصت) هفتهها نیست، موضوع چند روز در میان است.»
او گفت تصمیمات سیاسی را باید ایرانیها بگیرند و «در چند روز آینده بحرانی جدی ایجاد میکنند، یا توافقی را میپذیرند که به منافع همه طرفها احترام می گذارد.»
آغاز فروپاشی برجام در سال ۲۰۱۸ آغاز شد، زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا، از برجام خارج شد و تحریمهای گستردهای را بار دیگر علیه ایران اعمال کرد. پس از آن ایران شروع به زیر پا گذاشتن محدودیتهای هستهای در توافق کرد.
رویترز به نقل از دیپلماتها و تحلیلگران مینویسد که هر چه بگذرد و ایران به توافق بازنگردد، تخصص هستهای بیشتری به دست خواهد آورد و زمان لازم برای ساخت بمب هستهای در صورتی که بخواهد آن را تولید کند، کاهش میدهد و در نتیجه هدف اصلی توافق را مخدوش میکند. تهران میگوید که هرگز به دنبال تولید تسلیحات هسته ای نبوده است.
دیپلماتهای غربی میگویند اکنون در مرحله نهایی مذاکرات هستند و معتقدند که توافق در دسترس است.
ایران روز دوشنبه گفت برای دستیابی به یک توافق جدید که منافع ملی آن را حفظ کند «عجله دارد» و بازگرداندن این پیمان مستلزم «تصمیمات سیاسی غرب» است.
محور اصلی اختلافات، تقاضای ایران برای تضمین عدم تحریمهای بیشتر یا سایر اقدامات تنبیهی در آینده و چگونگی و زمان بازگرداندن محدودیتهای قابل راستیآزمایی بر فعالیت هستهای تهران است.
برجام، غنیسازی اورانیوم در ایران را محدود میکرد تا در ازای لغو تحریمهای بینالمللی، تولید مواد لازم برای سلاحهای هستهای از سوی ایران، دشوارتر شود. اما با زیر پاگذاشتن محدودیتها، ایران سطح غنی سازی و اورانیوم ذخیره شده را افزایش داده است.
همچنین ببینید: مخالفت سناتور ارشد دموکرات با احیای برجام؛ منندز از بایدن خواست درباره ایران سیاست جدید اتخاذ کند