رئیس جمهوری ایالات متحده در پیامی از گزارشهای تشدید سرکوب خشونت آمیز معترضان مسالمتآمیز در ایران ابراز نگرانی کرد.
جو بایدن میگوید: «دانشجویان و زنان معترض، خواهان حقوق برابر و کرامت انسانی اولیه خود و اصول عادلانه و جهانی هستند که اساس منشور سازمان ملل و اعلامیه جهانی حقوق بشر است.»
رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: «رژیم ایران برای دههها آزادی های اساسی را از مردم خود سلب کرده و با زور و خشونت، آرزوهای نسلهای متوالی را سرکوب کرده است. ایالات متحده در کنار زنان و شهروندان ایرانی که با شجاعت خود به جهان الهام میبخشند میایستد.»
بایدن در ادامه تاکید کرده که ایالات متحده دسترسی ایرانیان به اینترنت را از طریق دسترسی بیشتر به سرویسهای ایمن و خارجی، تسهیل خواهد کرد.
وی افزود: ایالات متحده همچنین مقامات و نهادهای ایرانی، مانند پلیس امنیت اخلاقی را که مسئول اعمال خشونت و سرکوب جامعه مدنی هستند، پاسخگو میداند و همین هفته هزینههای بیشتری را برای عاملان خشونت علیه معترضان مسالمتآمیز اعمال خواهد کرد.
او در پایان تصریح کرد:« ما به پاسخگو کردن مقامات ایرانی و حمایت از حقوق ایرانیان برای اعتراض آزادانه ادامه خواهیم داد.»
فرانسه: سرکوب خشونت آمیز معترضان باید فورا متوقف شود
وزارت امور خارجه فرانسه روز دوشنبه در بیانیهای خواستار «توقف فوری» سرکوب معترضان در ایران شد. پاریس در این بیانیه، ادامه سرکوب وحشیانه معترضان در ایران را محکوم کرد و گفت که از خشونت علیه معترضان، به ویژه در دانشگاه شریف، بهتزده است.
وزارت امور خارجه فرانسه در بخش دیگری از این بیانیه تاکید کرد که ایران باید به «حق تظاهرات مسالمتآمیز و حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان» احترام بگذارد.
فرانسه همچنین روز جمعه گذشته، کاردار ایران را در اعتراض به سرکوب معترضان، احضار کرده بود.
دانشآموزان دبیرستانی، بهویژه دختران، در هفدهمین روز از اعتراضات سراسری دستکم در شهرهای شیراز، کرج، تهران و شهریار با برگزاری تجمع، تحصن و راهپیمایی شعارها «آخوند باید گم بشه» و «جمهوری اسلامی نمیخواهیم» دادند؛ همزمان نیروهای مدافع حکومت، میگویند مشکلات با «گفتوگو» حل میشود.
ادعای پیشنهاد گفتوگو که علاوه بر شعار بسیجیها در برخی پلتفرمهای روزنامه جام جم نیز مطرح شده، در حالی است که گزارشها از برخی دانشگاههای کشور، از جمله دانشگاه تبریز، اصفهان، و امیرکبیر و شریف در تهران حاکی از برخوردهای قهرآمیز با معترضان است.
- هشدار عفو بینالملل
همچنین، سازمان عفو بینالملل روز دوشنبه ۱۱ مهر، در بیانیهای با محکوم کردن «سرکوب بیرحمانه مداوم در ایران»، به «حمله خشونتآمیز و بازداشت خودسرانه دانشجویان در سراسر کشور از جمله در دانشگاه صنعتی شریف» در روز دهم مهر اشاره کرد.
این نهاد بینالمللی حقوق بشری تأکید کرد که «مصونیت از مجازات سیستماتیک در ایران به چنین جنایاتی دامن میزند» و لازم است کشورها فورا یک مکانیسم مستقل بینالمللی در قالب سازمان ملل متحد برای تحقیق و اطمینان از پاسخگویی جدیترین جنایات تحت قوانین بینالمللی در ایران را ایجاد کنند.
- اعتراضات دانشآموزی
دختران دانشآموز در یکی از مدرسههای شیراز با برداشتن مقنعه از سر، از کلاسها بیرون آمدند و شعار دادند: «آخوند باید گم بشه.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
گزارشهایی نیز درباره بیرون کردن مدیر کل آموزش پرورش از یکی از مدرسههای دخترانه در کرج منتشر شده است. در این ویدئو، دانشآموزان که مقنعه بر سر ندارند، با شعار «بیشرف، بیشرف» مرد میانسالی را از حیاط مدرسه بیرون میکنند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
همچنین در کرج پسرهای دبیرستانی به خیابان آمدهاند و با شعار دادن از بقیه مردم میخواهند به اعتراضات بپیوندند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
شماری از دختران در یک مدرسه در حالی که موهای خود را افشان کردهاند، رو به تخته کلاس ایستاده و ترانه «برای» شروین حاجیپور را که به نمادی از اعتراضات جاری تبدیل شده، همخوانی میکنند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
یک ویدئوی دیگر از اعتراضات دانشآموزی، دختری را نشان میدهد که عکس روحالله خمینی و علی خامنهای، بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبر کنونی، را پاره میکند. روی تخته هم نوشته شده است: «زن، زندگی، آزادی.»
در میان کشتهشدگان اعتراضات سراسری جاری در ایران، چند نوجوان و دانشآموز وجود دارند. همچنین شماری از دانشآموزان نیز بازداشت شدهاند. ویدئوهای متعددی از اعتراضات دانشآموزی در روز دوشنبه در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
همچنین ببینید: اختصاصی | همکلاسی دختر نوجوان کشتهشده در اعتراضات: نیکا شاکرمی برونگرا بود و اهل آشتی
- کمبود خون در زاهدان
گزارشها از زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان، حاکی از این است که در پی حمله نیروهای حکومتی به نمازگزاران معترض در روز جمعه، کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در این استان جان زخمیشدگان را به خطر انداخته است.
برخی منابع حقوق بشری و شهروندان با اعلام کمبود خون در زاهدان، نسبت به وضعیت آسیبدیدگان هشدار دادهاند.
به گزارش «کمپین فعالین بلوچ»، در جریان اعتراضات مربوط به هشتم مهر در زاهدان، تا بامداد یازدهم مهر «۶۷ کشته و بیش از ۳۰۰ مجروح» شدهاند.
- بازداشت فعالان و روزنامهنگاران
بازداشت فعالان و روزنامهنگاران در ایران همزمان با تداوم اعتراضات سراسری، ادامه دارد و در ساعات گذشته البرز نظامی، خبرنگار اقتصادی، و بهاره هدایت، فعال دانشجویی سابق، دستگیر شدهاند.
سمیرا محیالدین، خبرنگار رادیو سیبیسی، ویدئویی را از اعتراضات تهران در روز ۱۰ مهر منتشر کرده است که در آن شلیک مستقیم نیروهای یگان ویژه به شهروندان در سومین هفته اعتراضات سراسری دیده میشود.
همزمان با گسترش اعتراضات سراسری در ایران، شعارنویسی علیه جمهوری اسلامی و مقامات آن بر روی دیوارهای شهر بهویژه توسط زنان بدون حجاب بیشتر شده است.
- اعتصاب در صنعت نفت
همزمان با تجمع و تظاهرات دانشجویان و دانشآموزان، اعتراضات گروهی از مردم نیز در برخی شهرها آغاز شده است. همچنین، شماری از کارکنان صنعت نفت اعلام اعتصاب کردهاند.
کارگران پیمانی و رسمی صنعت نفت و پتروشیمی ایران که پیش از این درباره اعتصاب هشدار داده و گفته بودند که اگر به «سرکوبگریها» و « فضای پادگانی» پایان داده نشود ساکت نخواهند ماند، روز دوشنبه ۱۱ مهر از کار دست کشیدند و اعتصابات را آغاز کردند.
بنا بر گزارش کانال تلگرامی «شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت»، شماری از نیروهای پروژهای در پتروشیمی دنا در عسلویه به دلیل «عدم پرداخت دو ماه حقوق» اعتصاب کردهاند.
همچنین شماری از کارگران رسمی صنعت نفت ایران نیز در بیانیهای هشدار دادهاند که اگر سرکوب و بازداشت معترضان ادامه یابد، از کار دست میکشند.
- اعتصابات و درخواست شاهزاده رضا پهلوی برای حمایت جهانی
شاهزاده رضا پهلوی به تازگی در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه خواستار حمایت جهانی از اعتراضات سراسری در ایران، اخراج سفیران جمهوری اسلامی از کشورها، و ایجاد صندوق حمایت از اعتصابات شده بود.
در این حال، علی خامنهای پس از هفده روز سکوت، دوشنبه در سخنانی اعتراضات سراسری در ایران را «اغتشاشات» نامید و آن را به آمریکا و اسرائیل نسبت داد.
شاهزاده رضا پهلوی همچنین در مصاحبهای با روزنامه جروزالم پست گفت: «ما در دوران انقلاب هستیم. خیزشهای مردمی که در صدها شهر و شهرستان در سراسر ایران شاهد آن هستیم، یک هدف بسیار روشن دارد: سرنگونی جمهوری اسلامی و ایجاد یک دموکراسی سکولار مبتنی بر حقوق بشر.»
در همین حال، یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده روز دوشنبه در واکنش به حمله نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به دانشگاه و دستگیری دانشجویان به صدای آمریکا گفت: «ما از گزارشهایی مبنی بر حمله نیروهای امنیتی ایران به دانشجویانی که در تظاهرات مسالمتآمیز شرکت داشتند و دستگیری آنها، نگران و منزجر هستیم.»
همچنین ببینید: وزارت امور خارجه به صدای آمریکا: از سرکوب دانشجویان در ایران «نگران و منزجر» هستیم
- اعتراضات دانشجویی
بنا بر گزارشهای شهروندی، در روز دوشنبه ۱۱ مهر، دستکم در دانشگاههای شیراز، کرمانشاه، دامغان، اصفهان، تهران، سمنان، تبریز، مشهد، جهرم، سنندج، زنجان، ارومیه، و خرمآباد اعتراضها بر پا است.
در دانشگاه آزاد نجفآباد اصفهان، دانشجویان شعار میدهند: «ما از ایران نمیریم، ایران رو پس میگیریم.»
در دانشگاه بیرجند، دانشجویان روز دوشنبه در اعتراض به سکوت برخی استادان دانشگاهها درباره سرکوب دانشجویان معترض و بازداشت شماری از آنان، شعار میدهند: «خیابونها غرق خون، استادهامون خفهخون.»
دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه در پیوستن به اعتصابات دانشجویی در کلاسهای درس حاضر نشدند و با راهپیمایی، شعار دادند: «ما همه مهسا هستیم، بجنگ تا بجنگیم.»
گزارش شده که نیروهای حکومتی در دانشگاه تبریز «به سمت دانشجویان شلیک» کردهاند.
در دانشگاه تهران، معترضان رو به بسیجیها شعار میدهند: «حیدر حیدر شعارتون، جنایت افتخارتون»
بنا بر گزارشها، در شماری از دانشگاهها حراست در را به روی دانشجویان بسته تا نتوانند به خیابان بیایند، در این حال در محوطه دانشگاه گاز اشکآور شلیک کرده اند.
شماری از دانشجویان نیز شعار میدهند: «این همه لشکر آمده، به عشق میهن آمده.»
در دانشگاه اصفهان جمعیت قابل توجه دانشجویان شعار «آزادی، آزادی، آزادی» میدهند.
گروهی از دانشآموزان در کلاسهای درس و حیاط مدرسهها با شعارهایی علیه جمهوری اسلامی به اعتراضات پیوستهاند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
بنا بر ویدیوهای منتشر شده، شماری از دختران نوجوان در یک مدرسه دست در دست هم ترانه «برای» شروین حاجیپور را میخوانند. این خواننده یک روز پس از خواندن این ترانه بازداشت شد، اما آهنگش به نمادی از اعتراضات سراسری تبدیل شده است.
- اعتراضات شهری
برخی شهرهای ایران در روز دوشنبه صحنه اعتراضات مردمی است. معترضان در بعضی شهرها با بستن خیابان و بوق ممتد ماشینها اعتراض میکنند.
در تهران نیز تجمع و راهپیمایی معترضان، در روز دوشنبه آغاز شده است.
روز دوشنبه قرار بود پیکر نیکا شاکرمی، دانشآموز ۱۶ ساله اهل خرمآباد و ساکن تهران، در زادگاهش به خاک سپرده شود، اما بر اساس گزارشها، مقامات امنیتی جنازه او را با خود بردهاند و اطرافیانش، از جمله خالهاش را بازداشت کردهاند.
بنا بر گزارشهای شبکههای اجتماعی، نیروهای امنیتی اجازه ندادند پیکر نیکا شاکرمی در گورستان صالحین خرمآباد به خاک سپرده شود و پیکر او را به روستای «ویسیان» در اطراف خرمآباد بردند و در آن جا دفن کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
گزارش تصویری از خرمآباد نیروهای یگان گارد ویژه را نشان میدهد که به سمت محل خاکسپاری نیکا شاکرمی حرکت میکنند. راوی میگوید «تیراندازی هم کردهاند و ما صدای تیراندازی شنیدهایم.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
- حمله به دانشگاه شریف و واکنشها
حمله یکشنبه شب نیروهای امنیتی و لباس شخصی به دانشگاه صنعتی شریف که با بستن درهای دانشگاه و شلیک در محوطه پارکینگ و سپس حبس دانشجویان در محوطه دانشگاه همراه بود، تا بامداد دوشنبه ادامه داشت و وزیر علوم نیز در این دانشگاه حضور یافت.
در حالی که گزارشها از برخوردهای خشونتبار نیروهای حکومتی در دانشگاهها از جمله در تهران، تبریز و اصفهان حکایت دارند، سخنگوی وزارت علوم از دانشگاهیان درخواست کرد که «به گفتوگو رو بیاورند.»
علی شمسیپور گفت که «آماری از دانشجویان بازداشتی و زخمی دانشگاه شریف نداریم» و گفت: «به نظر میرسد شعارهای شب گذشته در دانشگاه شریف از پیش طراحی شده است، چرا که شخصیت دانشجویان به سمت مطرح کردن این شعارها نمیرود.»
او همچنین ادعا کرد که در چند روز گذشته در دانشگاهها «بیشتر از ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر تجمع نداشتهایم.»
روزنامه جامجم نیز در کانال تلگرامی خود تصویری کارتونی از زنان با حجابهای مختلف و حتی بدون حجاب منتشر کرده که گرد پرچم جمهوری اسلامی جمع شدهاند و نوشته: «همه زیر یک پرچم برای اقتدار و سربلندی ایران.
این در حالی است که اغلب شعارهای معترضان در سراسر کشور، علیه جمهوری اسلامی است و از جمله میگویند: «آخوند باید گم بشه» و «جمهوری اسلامی نمیخوایم نمیخوایم.»
مهدی مهدویکیا، ملیپوش پیشین فوتبال ایران، در واکنش به حمله نیروهای حکومتی با لباس شخصی به دانشگاه شریف گفت: «لااقل جرأت پوشیدن لباس یکدست داشته باشید تا مردم بدانند بودجه شما از کجا است و از چه کسی دستور میگیرید.»
همزمان با محاصره و حمله به دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف شوراهای صنفی دانشجویان کشور در بیانیهای خبر داد که مأموران امنیتی گروهی از دانشجویان را بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف نیز بامداد دوشنبه درباره این وقایع بیانیهای صادر کرد و «از تمام دانشجویان و اساتید دانشگاههای سراسر کشور» خواست «به نشانه همبستگی با اساتید و دانشجویان دانشگاه شریف، کلاسهای خود را تعطیل کنند.»
انجمن اسلامی این دانشگاه همچنین در اطلاعیهای با عنوان «یکشنبه سیاه شریف» گزارشی از حمله روز گذشته نیروهای نظامی و لباس شخصی به این دانشگاه داد و نوشت: دستکم ۴۳ نفر درون دانشگاه بازداشت شدند، وضعیت روحی دانشجوها «مشابه زمان جنگ» بوده، «انگار دشمن در شهر دنبال قربانی میگردد.»
شایان مصلح، فوتبالیست تیم گلگهر سیرجان، تصویری در کانال تلگرام خود منتشر کرد که بر اساس آن، مقامات امنیتی از او «تعهد کتبی» گرفتهاند که در حمایت از اعتراضات سراسری ایران در رسانههای اجتماعی فعالیتی نداشته باشد.
علی کریمی، کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال ایران در اینستاگرام به حمله نیروهای امنیتی و لباس شخصی به دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف تهران واکنش نشان داد و در کنار تصویر گرافیکی دو دست خونآلود، نوشت: «برای تمام دانشجویان باشرف ایران زمین.»
هومن سیدی، بازیگر و فیلمساز در واکنش به حمله نیروهای حکومتی به دانشگاه شریف نوشت: «وقتی شیشه بانک و سطل آشغال رو سرمایه ملی میدانی اما دانشجوی شریف را میزنی، یعنی هیچ فهم مشخصی از سرمایه ملی و سرمایه اجتماعی نداری؛ تو از تولید نفرت لذت میبری و این خیلی عجیب است.»
سردار آزمون که پیشتر از حمایتش از اعتراضات مردمی عذرخواهی کرده و آن را «جوگیر» شدن خوانده بود، در واکنش به حمله به دانشگاه شریف، با استفاده از هشتگ «دانشگاه شریف»
- حمایت جهانی از اعتراضات سراسری ایران
نوربرت روتگن نماینده پارلمان آلمان روز دوشنبه در واکنش به اعتراضات سراسری در ایران گفته است، ایران متعلق به جوانان معترض است، نه رژیم کنونی.
او خطاب به دولتمداران آلمان گفت که «این سیاست اشتباهی در مقابل جمهوری اسلامی است» و «اگر بخواهید همچنان به همکاری با رژیم ایران به عنوان شریک تجاری ادامه دهید، در اعتراضات زنان علیه رژیم یأس ایجاد خواهید کرد.»
اما جی، خواننده و ترانه سرا، ترانه ابر قدرت را به مهسا امینی و جنبش زن زندگی آزادی تقدیم کرد.
وزارت امور خارجه بریتانیا روز دوشنبه مهدی حسینی متین، کاردار سفارت ایران، را به دلیل تشدید سرکوب اعتراضات ناشی از کشته شدن مهسا امینی احضار کرد.
جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا، با «تکاندهنده» خواندن خشونت نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه معترضان ایرانی گفت: «امروز ما دیدگاهمان را برای مقامات ایرانی روشن کردهایم. به جای منتسب کردن ناآرامیها به عوامل خارجی، آنها باید مسئولیت اقداماتشان را بپذیرند و به نگرانیهای مردمشان گوش کنند.»
همچنین، وزارت امور خارجه کانادا روز دوشنبه تحریمهایی علیه مقامات و نهادهای جمهوری اسلامی به دلیل نقض فاحش حقوق بشر وضع کرد.
در بیانیه وزارت امور کانادا به «آزار و اذیت نظاممند زنان و بهویژه اقدامات فاحش» گشت ارشاد که منجر به کشته شدن مهسا امینی شد، اشاره شده است.
گروه هکری «انانیموس» میگوید «زیرساختهای پتروشیمی کل» ایران را هک کرده است. این گروه در ساعات گذشته نیز هویت ۲۰ هزار عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را افشا کرده بود.
اپلیکیشن اسکایپ نیز اعلام کرد همه تماسهای تلفنی از خارج از کشور به ایران را از طریق این اپلیکیشن رایگان کرده است و همه میتوانند از این طریق با خطوط موبایل و همچنین تلفنهای ثابت در ایران بدون پرداخت هزینه تماس بگیرند.
لویی سیکی، کمدین و بازیگر آمریکایی، از پوشش ضعیف و نامناسب اعتراضات سراسری ایران در برخی رسانههای آمریکا انتقاد کرد.
روز دوشنبه یک منبع در وزارت امور خارجه آلمان اعلام کرد این کشور به همراه فرانسه، دانمارک، ایتالیا، و جمهوری چک ۱۶ پیشنهاد را برای تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی به دلیل «سرکوب خشونتآمیز اعتراضها به نقض حقوق زنان در ایران» ارائه دادهاند.
پیشتر وزیر امور خارجه آلمان در پی حمله به دانشگاه شریف با محکوم کردن این حمله، شجاعت ایرانیها را «باورنکردنی» و رفتارهای «رژیم جمهوری اسلامی» را بیانگر ترس از قدرت آموزش و آزادی عنوان کرد.
آنالنا بربوک گفت: گزینهها محدود است اما ما میتوانیم انعکاس صدای آنها باشیم و حکومت را تحریم کنیم.
مژگان عظیمی خواننده افغانستانی در پیامی با حمایت از اعتراضات سراسری ایران به مردم گفت که در خانه نمانید و در خیابان حضور داشته باشید و نگذارید بین ما و شما اختلاف بیاندازند.
در ادامه واکنشها به کشته شدن مهسا امینی تحت بازداشت و حمایتهای جهانی از اعتراضات سراسری در ایران، شماری از ایرانیان ساکن آفریقای جنوبی با شعار «زن زندگی آزادی» تجمع برگزار کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در ایالت کالیفرنیا در غرب آمریکا یک کاروان حمایتی از شهر سندیهگو به سمت لسآنجلس حرکت کرده است.
- اظهارات مقامات جمهوری اسلامی
محمدعلی زلفی، وزیر علوم، با حضور در جمع دانشجویان معترض دانشگاه صنعتی شریف به آنها گفت که «نمیتوانید هر کاری دلتان خواست بکنید» و پاسخ دانشجویان این بود: «راهی نمانده.»
صادق حسینی فرمانده سپاه کردستان گفته است که «حجاب، پوشش اسلامی و قرآن» مربوط به «خداوند» است و آنهایی که به گفته او «اسلام» را مورد حمله قرار میدهند و با اینها مخالفند، «نباید در برابر آنها کوتاه بیاییم» و روشنگری در این زمینه نیز «وظیفه خواص و نخبگان است.»
همچنین محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در واکنش به اعتراضات سراسری ایران معترضان را «عدهای مزدور» نامید که برای «ایجاد تفرقه» در کشور نقشآفرینی میکنند و به هنرمندان گفت: «ما به عنوان مسئولان و شما به عنوان هنرمندان پیشکسوت، باید بتوانیم در این زمان نقش خود را بهدرستی ایفا کنیم.»
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفته است که از خانواده مهسا امینی، جوانی که پس از بازداشت توسط نیروی انتظامی جمهوری اسلامی جان باخت، «دعوت شده» تا برای «بیان اظهارات خود» و «روشن شدن این پرونده» به مجلس بیایند.
دور جدید اعتراضات از حدود دو هفته پیش آغاز شده و در استانهای تهران، کردستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اصفهان، البرز، فارس، استان مرکزی، کرمانشاه، کرمان، یزد، سمنان، هرمزگان، قزوین، ایلام، زنجان، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، همدان، قم، سیستان و بلوچستان، لرستان، اردبیل، و خوزستان جریان داشته است.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
* صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت همه ویدیوها و گزارشها را به طور مستقل تأیید کند.