لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۴

حمله لباس‌شخصی‌ها به دانشگاه شریف و شعار «مرگ بر دیکتاتور» در تهران


اعتراضات سراسری ایران، یک‌شنبه ۱۰ مهر، دانشگاه صنعتی شریف
اعتراضات سراسری ایران، یک‌شنبه ۱۰ مهر، دانشگاه صنعتی شریف

در شامگاه شانزدهمین روز اعتراضات سراسری، نیروهای لباس شخصی در پارکینگ دانشگاه صنعتی شریف به دانشجویان حمله کردند و «دست‌کم ۲۰ دانشجو» را با خود بردند. همزمان، اعتراض‌ها در شهرهای ایران و چند کشور جهان همچنان تا آخرین دقایق یکشنبه ادامه یافت.

در مهمترین تحول، دانشگاه شریف به‌دنبال حمله ماموران امنیتی به این دانشگاه و ضرب‌و‌شتم و بازداشت تعدادی از دانشجویان معترض «تا اطلاع ثانوی» تعطیل اعلام شد.

دانشگاه صنعتی شریف عصر یکشنبه شاید ملتهب‌ترین منطقه ایران بود؛ بر اساس گزارش‌های دریافتی نیروهای لباس شخصی در دانشگاه را شکسته‌ و وارد محوطه دانشگاه شدند. در برخی تصاویر هم صدای شلیک گلوله شنیده می‌شد.

صدای شلیک گلوله و بوق ممتد اعتراضی نزدیک دانشگاه شریف؛ تهران، دهم مهر
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

همزمان، شماری از شهروندان در تهران شامگاه یک‌شنبه ۱۰ مهر مقابل ایستگاه مترو شریعتی تجمع کردند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» دادند.

  • اعتراضات دانشجویی

علاوه بر تداوم تجمع‌ها و تظاهرات در برخی شهرهای ایران، موج اعتراض‌های دانشجویی با فرا رسیدن شب همچنان ادامه یافت.

گزارش‌های شهروندی حاکی از این است که نیروهای لباس شخصی «در دانشگاه را شکسته‌اند و وارد دانشگاه شده‌اند.» در شبکه‌های اجتماعی برخی کاربران نسبت به «تکرار وقایع کوی دانشگاه» ابراز نگرانی کرده‌اند.

در گزارش ویدئویی از محوطه دانشگاه صنعتی شریف در شامگاه یک‌شنبه، صدای شلیک گلوله شنیده می‌شود و فردی که به نظر می‌رسد از مسئولان دانشگاه است، به دانشجویان می‌گوید: «اگر می‌خواهید این جا بمانید!»

گزارش‌های غیررسمی می‌گویند، برخی استادان این دانشگاه برای حفاظت از جان دانشجویان دیوار دفاعی تشکیل دادند و مأموران حراست آنها را کتک زدند.

پس از آن، گزارش شده است که وزیر علوم شامگاه یک‌شنبه در دانشگاه صنعتی شریف حاضر شد.

شاهین میلانی، وکیل و فعال حقوق بشر در نیویورک، با بیان این که دانشگاه صنعتی شریف شناخته‌شده‌ترین دانشگاه ایران در سطح جهان است، در توییتی نوشت: «حمله به این دانشگاه نشان می‌دهد که این‌ها آن‌قدر ترسیده‌اند که سرکوبشان بی‌حساب و کتاب و از روی استیصال است.»

همچنین تصویری از تجمع دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران منتشر شده و گزارش شده که «حراست» از خروج دانشجویان از محوطه دانشگاه جلوگیری می‌کند.

دانشگاه علم و صنعت ایران، تجمع شبانه دانشجویان
دانشگاه علم و صنعت ایران، تجمع شبانه دانشجویان

بنا بر گزارش‌های دریافتی در شانزدهمین روز از تظاهرات سراسری ایران، شماری از دانشجویان در دست‌کم ۱۲ دانشگاه در تهران، مشهد، اصفهان، کرمان، سنندج، کرمانشاه، شیراز، یزد، کاشان، و نجف‌آباد اعتراض کردند.

در این میان گزارش‌های شهروندی متعددی حاکی از این است که دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در دانشگاه «گیر افتاده‌اند» و هر کسی که پایش را از دانشگاه بیرون می‌گذارد، با «پینت بال» علامت‌گذاری و بازداشت می‌شود و «استاد و دانشجو و چادری» هم برایشان فرقی ندارد.

گروه فعالان «۱۵۰۰ تصویر» گزارش داده است که در پارکینگ دانشگاه «تیراندازی» شده و در لباس شخصی‌ها داخل محوطه دانشگاه شده‌اند و تاکنون «حداقل ۲۰ تن را برده‌اند.

در دانشگاه علم و صنعت نیز حراست «به دانشجویان اجازه خروج از دانشگاه نمی‌دهد.»

همچنین بر اساس گزارش‌ها، معترضان بامداد یک‌شنبه ۱۰ مهر در خیابان‌های تهران، مهاباد، تبریز، رشت، بندرعباس و شماری دیگر از شهرهای ایران در خیابان ماندند.

شعارهای دانشجویان در این اعتراضات از جمله «بگو آزادی، آزادی، آزادی»، «ملت چرا نشستی، منجی ما تو هستی»، «زن زندگی آزادی، مرد میهن آبادی»، «فکر نکنین امروزه، قرار ما هرروزه»، «مشهد زاهدان، جانم فدای ایران»، «دانشجوی زندانی، آزاد باید گردد» و «دانشجو ذلت نمی‌پذیرد» است.

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد نیروهای لباس شخصی و بسیجی‌ها در برخی دانشگاه‌ها با معترضان درگیر شده‌اند.

این ویدئو، صحنه‌ای از درگیری در دانشگاه آزاد واحد مرکز سوهانک در روز یک‌شنبه است.

در دانشکده فنی دانشگاه تهران، معترضان شعار دادند: «اوین شده دانشگاه، تهران شده بازداشتگاه»

آغاز اعتراضات یکشنبه از دانشکده فنی دانشگاه تهران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

در دانشگاه «شهید بهشتی» تهران، دانشجویان شعار می‌دهند: «بهش نگید اعتراض، اسمش شده انقلاب»

دانشجویان دانشگاه هنر در تهران روز یک‌شنبه با شعار «زن زندگی آزادی» اعتراضات را ادامه دادند.

راهپیمایی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی تهران، یک‌شنبه ۱۰ مهر

راهپیمایی و تظاهرات دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی تهران ۱۰ مهر
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00

شعار دانشجویان معترض در دانشگاه کردستان: «ژن، ژیان، آزادی»

 تجمع و اعتراض دانشجویان دانشگاه کردستان با شعار -ژن ژیان آزادی- ۱۰ مهر
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

تجمع دانشجویان دانشگاه آزاد واحد مرکز تهران، در مجتمع «سوهانک»، یک‌شنبه ۱۰ مهر

تجمع و اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد مرکز (سوهانک) پونک تهران، ۱۰ مهر
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

تکرار شعار «زن، زندگی، آزادی» توسط دانشجویان دانشگاه آزاد در نجف‌آباد اصفهان

دانشجویان معترض با یک بسیجی در محوطه دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز درگیر شده‌اند.

درگیری دانشجویان دانشگاه تهران مرکز با یک بسیجی در محوطه دانشگاه، ۱۰ مهر
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس، روز یک‌شنبه شعار می‌دهند: «دانشگاه اهمیتی نمی‌خواهیم.»

دانشجویان دانشگاه یزد، شعار «از زاهدان تا تهران، جانم فدای ایران» می‌دهند.

هم‌خوانی ترانه «برای» شروین حاجی‌پور، در محوطه دانشگاه باهنر کرمان:

یک گزارش ویدئویی از روز یک‌شنبه، دختران دانش‌آموز را نشان می‌دهد که در سقز حجاب اجباری را از سر درآورده‌اند و شعار می‌دهند «اگه با هم یکی نشیم، یکی یکی تموم می‌شیم» که این اقدام اعتراضی آنها با بوق ممتد ماشین‌های گذری مورد حمایت قرار می‌گیرد.

  • تداوم تظاهرات در خارج از ایران

از سوی دیگر، حمایت ایرانیان ساکن دیگر شهرهای جهان از معترضان داخلی ادامه دارد و روز یکشنبه هزاران نفر در کشورهای مختلف از جمله آلمان، بریتانیا، فرانسه و ترکیه علیه جمهوری اسلامی تظاهرات کردند.

در تظاهرات پاریس، یاسمین پهلوی، همسر شاهزاده رضا پهلوی به همراه دخترشان نور پهلوی، با در دست داشتن پلاکارد «زن، زندگی، آزادی» حضور یافت و مورد استقبال شرکت‌کنندگان قرار گرفت.

در تجمع روز یک‌شنبه در نروژ، مسعود قره‌خانی، رئیس ایرانی‌تبار پارلمان آن کشور نیز حضور یافته است.

مسعود قره‌خانی در سخنانی در جمع معترضان اسلو، همبستگی ایرانیان را با هر ایدئولوژی و جنسیت و قوم و مذهبی خواستار شد و گفت: «جوان شجاع ایران، من تو را فراموش نمی‌کنم و تو را تنها نمی‌گذارم. تا آخرین نفسم صدای تو، صدای من!»

در استانبول، ایرانیان روز یک‌شنبه با خواندن سرود «یار دبستانی» با اعتراضات سراسری در ایران اعلام همبستگی کردند. در این تجمع، شماری از شرکت‌کنندگان موهای خود را قیچی کردند، حرکتی نمادین برگرفته از آیینی کهن که در قالب کارزار «گیسوبران» مورد توجه جهان قرار گرفته است.

  • حمایتها و واکنش‌ها

تیم فو، مجسمه‌ساز شهیر، طرحی را برای ساخت یادمانی در ستایش از شجاعت زنان ایرانی و به یاد مهسا پیشنهاد کرده که در میدانی در تهران نصب شود.

مسعود فردمنش، ترانه‌سرای شناخته شده ایرانی، در پیامی که در صفحه اینستاگرام همسرش منتشر شده، با ابراز اندوه و خشم درباره اتفاقات این روزها، به پدر و مادرهایی که این روزها داغدار شده‌اند، تسلیت می‌گوید.

  • اعتراضات مردمی در روز یک‌شنبه

گروه فعالان «۱۵۰۰ تصویر» به نقل از منابع خود در اصفهان گزارش داده است که «کامیون‌داران» و دارندگان ماشین‌های سنگین ورودی شهر را بسته‌اند.


همچنین ویدئوهایی از این شهر منتشر شده که نشان می‌دهد در منطقه شاپور، خیابان‌ها را بسته‌اند و آتش روشن کرده‌اند و در یک گزارش ویدئویی دیگر صدای مکرر شلیک شنیده می‌شود. گزارش ویدئویی در شهرک صنعتی امیرکبیر اصفهان نیز جو ناآرام و ملتهب را نشان می‌دهد.

شماری از دانش‌آموزان در محله بلوار فردوس تهران هم با برداشتن مقنعه‌هایشان در خیابان شعار «زن زندگی آزادی» می‌دهند.

در جریان این دور اعتراضات که پس از کشته شدن تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

این دور از اعتراضات در تمام استان‌های ایران جریان داشته است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG