عکسهای منتشر شده از ادای احترام شماری از نظامیان ارشد جمهوری اسلامی ایران به لوان جاگاریان سفیر روسیه در تهران در مراسم روز ملی روسیه، واکنشهای انتقادی گستردهای در پی داشت.
خبرگزاری ایرنا گزارشی تصویری از این مراسم که روز سهشنبه ۱۷ خرداد با میزبانی سفیر روسیه و با حضور جواد اوجی، وزیر نفت ایران، در سفارت روسیه در تهران برگزار شد، منتشر کرده است.
برخی کاربران در رسانههای اجتماعی با به کار بردن طعنهآمیز عبارت «سلام فرمانده»، به صف ایستادن مقامات ارشد نظامی جمهوری اسلامی ایران برای احترام به سفیر روسیه را مورد انتقاد قرار داده و آن را توهین به ملت ایران قلمداد کردهاند.
رفتار مقامات ارشد جمهوری اسلامی در مقابل سفیر سوریه در حالی «حقیرانه» و از موضع پایین توصیف شده است که همزمان، آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی با انتقاد از کشورهای عربی که «به سمت عادیسازی روابط» با اسرائیل رفتهاند، گفته است که «این نشست و برخاستها هیچ نتیجهای جز استثمار آنها» از سوی این کشور نخواهد داشت.
محمد مالی، روزنامهنگار در توییتی با انتقاد از «شیوه حضور» نظامیان در مراسم روز ملی روسیه، نوشت: «آقایان حق ندارید غرور ملی یک کشور را جریحهدار کنید. درجه و لباس شما حاصل خونهای پاک و مقدسی است که برای استقلال و حفظ کیان این آب و خاک ریخته شد.»
امیرهادی انواری، روزنامهنگار، نیز با انتشار دو عکس از نظامیان پیشین و کنونی، آنها را با هم مقایسه کرده است.
امید توشه روزنامهنگار نیز به عکس منتشر شده از نحوه حضور وزیر نفت ایران در سفارت روسیه انتقاد کرده و در توییتی با اشاره به این که «درد این عکس زمانی بیشتر میشود که بدانیم بعد جنگ اوکراین، روسیه بیشتر سهم نفت ایران را در بازار چین و هند مال خودش کرده» است، نوشت: «وزیر نفت باید برای تبریک روز روسیه با این زبان بدن در محل سفارت شرفیاب بشود؟ در یک قرن گذشته هیچوقت تا این اندازه با ایران شبیه یک مستعمره رفتار نشده.»
عبدالله رمضانزاده، استاندار پیشین کردستان و سخنگوی دولت دوم محمد خاتمی نیز عنوان کرد: «وزیر نفت رفته سفارت روسیه؟! حقارت از این بیشتر؟ رگ غیرتتان خشکیده؟ یا منافعتان تأمین شده؟ شرمتان باد! و شرممان باد بخاطر سکوتمان!»
برخی کاربران نیز با مقایسه رفتار دیپلماتیک مقامات دوران پادشاهی پهلوی با مقامات جمهوری اسلامی، روز ملی روسیه را «روز تحقیر ایران» برشمردهاند.
در کنار صف نظامیان ایرانی برای دست دادن با سفیر روسیه، حضور زنان بدون حجاب اجباری که جمهوری اسلامی تأکید ویژهای بر آن دارد نیز از نکات مورد توجه در رسانههای اجتماعی بوده است.
پیشتر نیز اظهارات و موضعگیریهای سفیر روسیه در تهران مورد انتقاد افکار عمومی ایرانیان قرار گرفته و با عباراتی چون «دستور ارباب» و «دوران استعمار» توصیف شده است.
همچنین ببینید: سفیر روسیه: «حجاب اجباری» و «ممنوعیت مشروب» مانع سفر روسها به ایران است