سفارت جمهوری اسلامی ایران در اوکراین از ایرانیان ساکن کشور «مولداوی» خواسته است تا «چنان چه ضرورتی به ادامه حضور آنان نیست»، خاک آن کشور را ترک کنند.
در اطلاعیه سفارت جمهوری اسلامی در کییف، ضمن اشاره به «تداوم جنگ در اوکراین»، احتمال «گسترش» این درگیریها به مناطقی در مولداوی مطرح شده است.
تهاجم نظامی روسیه به اوکراین که از پنجم اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد همچنان ادامه دارد.
در اطلاعیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در اوکراین همچنین از «کلیه شهروندان ایرانی» ساکن در «ترانس دنیستر» درخواست کرده است تا «در اولین فرصت» نسبت به «ترک منطقه» اقدام کنند.
«ترانس دنیستر» یا «ترانسنیستریا» با نام کامل «جمهوری پریدنستروویای مولداوی» (پیامآر)، یک جمهوری خودخوانده منشعب از خاک مولداوی و بدون رسمیت بینالمللی توسط کشورهای عضو سازمان ملل متحد است که از سال ۱۹۹۰ خود را منفک کرده و فقط با روسیه ارتباط دارد.
جمهوری اسلامی در مولداوی سفیر جداگانه ندارد و فعالیتهای دیپلماتیک و کنسولی ایران در مولداوی به صورت «آکرودیته» توسط سفیر جمهوری اسلامی در اوکراین پیگیری و انجام میشود.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی برخلاف بسیاری از دولتها، تا روز تهاجم روسیه به خاک اوکراین، حاضر به صدور اطلاعیه «هشدار خروج» خطاب به شهروندان ایرانی نشد و این موضوع علاوه بر بروز انتقادات فراوان، موجب ایجاد مشکلات بسیاری برای ایرانیان خواهان خروج از مناطق در حال جنگ شد.
همزمان سفیر روسیه در ایران، از مقامات جمهوری اسلامی به دلیل آن چه «موضع متعادل» در مورد مسائلی «اوضاع پیرامون اوکراین» نامیده، قدردانی کرده است.
سفارت مسکو در تهران با انتشار متنی در اکانت توییتر خود، نوشته است لوان جاگاریان، سفیر این کشور در ایران طی سفری به اصفهان، از کلیسای ارمنی «وانک» در این شهر بازدید و با اسقف «سیپان کشجیان» دیدار انجام داده است.
بر اساس این اعلام رسمی سفارت مسکو، سفیر این کشور «به طور مفصل» درباره اهداف و وظایف صورت گرفته در تهاجم نظامی به خاک اوکراین که مقامات کاخ کرملین آن را «عملیات نظامی ویژه روسیه» مینامند، توضیح داده و از مقامات حکومت ایران به دلیل «موضع متعادل و عینی» در مورد اوضاع پیرامون اوکراین «قدردانی» کرده است.
ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی شامگاه پنجم اسفندماه ۱۴۰۰ و در نخستین روز از هجوم ارتش مسکو به خاک اوکراین، طی تماسی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با اتخاذ مواضعی نزدیک به سیاستهای این کشور، گفته بود «گسترش ناتو تهدیدی جدی علیه ثبات و امنیت کشورهای مستقل در مناطق مختلف است» و اظهار امیدواری کرده بود که «آنچه اتفاق میافتد، به نفع ملتها و منطقه تمام شود.»
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز دهم اسفندماه در سخنانی بدون اشاره به نام «روسیه»، مدعی شده بود که آمریکا و غرب عامل این جنگ هستند و گفته بود: «اگر مردم در اوکراین وارد میدان میشدند، وضع دولت اوکراین و مردم اوکراین این جوری نمیشد. مردم وارد میدان نبودند، چون دولت را قبول نداشتند.»