انتقاد رئیس قوه قضائیه از سخنان روحانی و علی لاریجانی درباره لغو سخنرانی علی مطهری

گفتگوی سران سه قوه ایران - از چپ: صادق آملی لاریجانی، حسن روحانی و علی لاریجانی - آرشیو

صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران از مواضع رئیس جمهوری و رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در مورد لغو سخنرانی علی مطهری توسط دادستان مشهد، انتقاد کرد.

رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه سوم آذر در همایش فرماندهان بسیج به نامه حسن روحانی که خواستار رسیدگی به لغو سخنرانی علی مطهری شده بود اشاره کرد و پرسید که چطور رئیس جمهوری پیش از رسیدگی، به رئیس یک قوه و دو وزیر نامه می زند و دادستان مشهد را متخلف می داند و می گوید که او خلاف قانون اساسی عمل کرده است.

آقای لاریجانی گفت: «دادستان مشهد برحسب تشخیص خودش و اطلاعات برخی نهادهای رسمی، تصمیمی گرفته و فعلاً درباره اینکه این تصمیم درست بوده یا نه قضاوت نمی‌کنم. البته دادستان مشهد یک قاضی متدین، شجاع و باسابقه قضایی است و حتی زمانی رئیس‌کل دادگستری بوده است و بنده این موضوع را به معاون اول ارجاع دادم تا رسیدگی شود.»

با این حال او از رئیس جمهوری ایران انتقاد کرد که چرا در نامه‌ای که در آن درخواست رسیدگی به موضوع را کرده، به گفته او، از قبل حکم داده است.

اشاره آقای لاریجانی به نامه روز دوشنبه حسن روحانی خطاب به رئیس قوه قضائیه، وزیر دادگستری و وزیر کشور است که در آن خواستار رسیدگی به لغو سخنرانی علی مطهری توسط دادستان مشهد شده بود. آقای روحانی در نامه این اتفاق را «مایه شرمساری» دانسته و با بیان اینکه دولت مسئولیت دارد از حقوق اساسی ملت دفاع کند، از رئیس قوه قضائیه خواسته بود که مانع «کج اندیشی در اجرای قانون» شود.

با این حال رئیس قوه قضائیه در سخنان روز چهارشنبه خطاب به آقای روحانی گفت: «رئیس‌جمهوری که می‌گوید برای حفظ حقوق اساسی مردم و اصول مختلف قانون اساسی این اقدام را انجام داده آیا قانون اساسی نسبت به رئیس قوه قضائیه مصداق ندارد؟ آیا در برابر تهمت‌هایی که این روزها علیه قوه قضاییه مطرح می‌شود موظف نبودید دفاع کنید و فقط باید لغو شدن سخنرانی یک نماینده مجلس رسیدگی شود؟ شما لغو یک سخنرانی را مایه شرمساری می‌دانید اما نماینده‌ای از فراکسیون امید در مجلس که منتسب به شماست با کمال وقاحت از پشت تریبون مجلس که قطعاً پخش زنده هم بوده است، رئیس قوه قضائیه را متهم کرده که هزار میلیارد به حساب شخصی خود ریخته است؛ آیا شما در اینجا وظیفه دفاع نداشتید و فقط نسبت به یک طیف خاص وظیفه دارید؟»

اشاره صادق لاریجانی به سخنان محمود صادقی، نماینده تهران است که هفته گذشته در سوالی از وزیر اقتصاد خواستار پاسخ دادن در مورد وجود دهها حساب به نام رئیس قوه قضائیه و واریز میلیاردها تومان مبالغ مربوط به وثیقه و دیگر وجوه به این حسابها شده بود.

حسن روحانی نامه خود به رئیس قوه قضائیه، وزیر دادگستری و وزیر کشور را پس از آن نوشت که علی مطهری از لغو سخنرانی اش در مشهد، در نامه ای به رئیس جمهوری ایران شکایت کرد.

صادق لاریجانی در مورد این اتفاقات از موضع گیری‌های علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز گلایه کرد.

او گفت که رئیس قوه مقننه، هنوز سخنان دادستان مشهد را نشنیده نسبت به این اتفاق اظهار تاسف کرده است. آیت الله لاریجانی، خطاب به برادر خود، علی لاریجانی گفت: «در حالی که در همین مجلس به رئیس قوه قضائیه تهمت زدند و شما اظهار تأسف نکردید؛ البته شنیدم که آن روز رئیس مجلس حضور نداشت اما روزهای بعد که حضور داشتند؛ آیا شما مسئولیت نداشتید؟»

این نخستین بار نیست که رئیس قوه قضائیه به صراحت از رئیس جمهوری انتقاد می‌کند. صادق لاریجانی اواسط آبان ماه هنگامی که روحانی از برخورد سلیقه‌ای قوه قضائیه با مطبوعات انتقاد کرد، خطاب به رئیس جمهوری گفت: «شما خودتان شفاها یا کتبا با واسطه یا بی‌واسطه بارها گفته‌اید که چرا با فلان روزنامه یا فلان سایت برخورد نمی‌کنید، اما وقتی در بین اهالی مطبوعات و رسانه حضور می یابید ندای آزادی مطبوعات سر می‌دهید.»

با این حال این بار رئیس قوه قضائیه در انتقاد از روحانی به مسئله مربوط حساب‌های شخصی خود پرداخته است. او در این سخنان خود گفت که حساب هایی که به نام او به عنوان رئیس قوه قضائیه است مصوبه شورای پول و اعتبار و «اذن رهبر» را دارد.