بنا به یک گزارش تحلیلی آسوشیتدپرس، از نظر مردم عراق، ایران بهترین شریک کشورشان در مبارزه با پیکارجویان داعش است، و نه ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا.
بر اساس این گزارش، این حمایت تهران بوده که از ورود پیکارجویان به بغداد جلوگیری کرده است. عراقیها معتقدند که حملههای هوایی ائتلاف، بیشتر به نیروهای کرد در حفاظت از شهر اربیل کمک کرده و عملا این ایران بوده که با ارسال تسلیحات به اقلیم خود مختار کردستان عراق، آنها را در برابر نفوذ داعش حفاظت کرده است .
ایران به همه درخواستهای دفاعی مورد نیاز دولت بغداد، مانند ارسال روزانه دو تا سه هواپیمای حامل مهمات و اسلحه و حتی حمله هوایی به مواضع داعش در یکی از استانهای عراق، پاسخ عملی داده است.
سازماندهی نیروهای عراقی و شبه نظامیان شیعه در این مبارزه را هم نیروی قدس، وابسته به سپاه پاسداران ایران به فرماندهی قاسم سلیمانی بر عهده داشته است.
مهرزاد بروجردی، رئیس دپارتمان مطالعات خاورمیانه دانشگاه سراکیوز در نیویورک در این باره به صدای آمریکا گفت که به نظر او گزارش اسوشیتدپرس درست است و البته منطقی به نظر میرسد. او گفت که نباید فراموش کرد که ایران برای مقابله با داعش، با فرستادن سلاح و رزمنده به اقلیم کردستان و دیگر نقاط عراق، نقش فعالی بازی کرد و این موضوع در کشوری مثل عراق که مساله امنیت به این شدت شخصی و حساس شده است، باعث شد تا نگاه مثبتتری به ایران به وجود بیاید.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گفته این کارشناس مطالعات خاورمیانه، در این بین نزدیکی دیرینه میان شیعیان عراق و ایران و پیوند تنگاتنگی که ایران از قبل از انقلاب با شیعیان عراق داشته را نیز باید در نظر داشت.
آقای بروجردی به صدای آمریکا گفت که در مقابل، کاملا منطقی است که سنیها به نسبت شیعیان آنچنان تمایلی به دوستی و احساسات مثبت به ایران ندارند. حتی در یک دهه گذشته نیروهای سنی با مواضع ضدایرانی وارد انتخابات شدند و این به آنها در به دست آوردن رای کمک کرده است.
این کارشناس معتقد است که چند رویداد نظیر بهتر شدن وضعیت امنیت در عراق، رشد ناسیونالیسم عربی و بالاگرفتن اختلاف شیعه و سنی میتواند تاثیر ایران در عراق را با تهدید روبرو کند.