ایران به موجب توافق موقت هستهای که در آذر ماه سال ۱۳۹۲ با شش کشور قدرتمند جهان موسوم به گروه ۱+۵ در شهر ژنو سوئیس امضا کرد، برای معدومسازی بخش بزرگی از گاز اورانیوم غنیشده در تاسیسات هستهای آن کشور وارد عمل شد.
خبرگزاری رویترز میگوید گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که ایران به مفاد توافق شش ماهه موقت موسوم به «برنامه اقدام مشترک» عمل کرده است. این توافق موقت امروز، یکشنبه ۲۹ تیر ماه (۲۰ ژوئیه)، منقضی میشود و پیشبینی میشود که تمدید شود.
گزارش روز یکشنبه آژانس میگوید تمدید مهلت برای رسیدن به توافق جامع میان طرفهای گفتگو، دشواری کار مذاکرهکنندگان را در حل دائمی اختلافات نشان میدهد، حتی اگر ایران به تعهدات خود در توافق موقت پایبند بوده باشد.
طبق توافق موقت ۳ آذر ۱۳۹۲، که در واقع هدفش خرید وقت برای مذاکره به منظور رسیدن به یک توافق جامع و نهایی بود، ایران بحثانگیزترین بخش برنامه اتمیاش، یعنی غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم، را متوقف کرد.
ایران همچنین پذیرفت طی شش ماه، باقیمانده ذخیره اورانیوم غنیسازی شده با درصد بالای خود را رقیقسازی یا اکسید کند. بر اساس گزارش امروز آژانس، ایران به این تعهد خود نیز عمل کرده است.
ذخیره اورانیوم با غلظت بالا در ایران به شدت مورد نگرانی غرب بود، چرا که فاصله ایران با توانایی تولید سلاح هستهای را بسیار کوتاه کرده بود. ایران میگوید فعالیتهای هستهای آن کشور تنها برای تولید سوخت مورد نیاز نیروگاههای برق و راکتورهای تحقیقاتی است.
گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین نشان میدهد که ایران تاسیسات تبدیل اورانیوم کمتر غنیشده به اکسید را که برای مدت طولانی به تاخیر افتادهبود، به جریان انداخته و حدود ۱۵۰۰ کیلوگرم از آن را – طبق توافق موقت ژنو – به روند تبدیل وارد کرده است.